Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 4 – böjda plankor

2003-10-04
Jag måste erkänna att jag varit nere i garaget och tittat på kajaken några gånger. Egentligen så är det ju än så länge bara ett par böjda ”plank” men jag tycker det är rätt fräckt!

Förmiddagen spenderade jag hemma hos Nicke och Therese där vi målade andra halvan av garaget. Nicke lovar att han ska göra de avslutande strykningarna så att jag kan flytta in nästa vecka.

Hemma i mitt och grannarnas garage har jag idag fört över markeringarna från måttlisten till mina gunwhales samt mätt ut resterande däcks- och spantribbor.

Det krävs en del funderande och omräknande för att få rätt på alla markeringarna. Men det lär ju löna sig att ta det lite lugnt och lägga extra tid så här i början. Misstag lär jag ju göra förr eller senare men hellre senare.

Utifrån mina mätningar blir det 22 spantribbor på min kajak (enligt Cunningham bör det bli ca 24 stycken beroende på kajakens längd). Spanten sitter med ett mellanrum på 6 tum. Det blir annorlunda vid sittbrunnen eftersom spantparen vid min bak samt mina hälar placeras centrerade runt den utmätta punkten för dessa. Spanten som kommer under mina ben placeras jämt fördelade med strax under 6 tum emellan.

Kajaken skall ha 11 stycken däcksribbor. Grundmåtten tas från måttlisten. Efter att ha placerat ut första och sista ribban 24 tum från respektive ände placeras resten av ribborna jämt fördelade däremellan.

Det gäller att följa Cunninghams bok steg för steg så att alla markeringar hamnar på rätt ställe!

Nu följer ett riktigt omfattande slitmoment: Att skapa alla del hål där däck- och spantribbor skall fästas, 66 stycken fyrkantiga hål! Så det blir inte mer denna dag eftersom jag tror jag behöver vara riktigt klar i knoppen när jag börjar göra alla hål.

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Lämna ett svar