Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 39-41

Byggdag 39, 2004-02-08
Jaha, äntligen ledig – så är man sjuk, trist! Men jag tänkte ändå försöka fixa till chines:en. Yttersta metern av varje ände på chines:en skall tunnas ut. Efter att ha jobbat lite med hyveln insåg jag att det allt var mer kraft i förkylningen än i mig själv – kanske skulle jag fattat det på att jag knappt kunde prata eftersom jag var så hes… Skit!

Mer än så blev det alltså inte denna gång.

Byggdag 40, 2004-02-15
Den förkylningen visste var den tog – jag har varit hemma från jobbet i en vecka och är ännu inte helt frisk. Men nu var det äntligen dags att göra lite nytta.

Ändarna på chines:en ska alltså tunnas och eftersom det gått lite trögt med hyveln så provade jag med ett grovt papper i planslipen, det funkade dåligt. Dock funkade det bra med hyveln efter att jag brynt hyvelstålet.
När jag format ändarna så provmonterade jag dem på kajaken med hjälp av ett antal spännband.

Den yttersta änden av varje chine skall fasas för att ligga an bra mot stävarna. Den första änden körde jag med lilla hyveln. Detta visade sig gå lite trögt så de andra ändarna grovsågade jag med japansågen innan jag tog till hyveln.

Eftersom jag, som sagt, fortfarande är krasslig så fick det räcka för denna dag.

Byggdag 41, 2004-02-17
Innan jag kan surra chines:en så måste jag göra ett antal mellanlägg – precis som till kölen.

Eftersom chines:en inte ligger plant mot ribborna på samma sätt som kölen blir det blandade vinklar på mellanläggen. Detta gav en del huvudbry innan jag kom på att jag kunde nyttja min profilmall för att markera.
Japansågen är verkligen toppen och med hjälp av den går det smidigt att såga ut alla små träbitar till mellanläggen.

Innan den slutliga positionen för chines:en bestäms är det bra att kolla att dukningen kommer att sitta bra. I fören skall det bli en snygg övergång vid chines:en och det kollade jag genom att spänna fast en T-shirt över stävarna. I övrigt gäller det att det skall vara ett litet mellanrum mellan ribborna och duken.

Jag och grannarna har denna vecka besök från ett par amerikanska kompisar så de kom förbi och kollade in bygget:

My good friends stops by to check out the kayak. Here you can see Cynthia, Elisabeth, Suzanna and Camilla. On the kayak the keel and one chine is lashed in place and one chine is waiting to be lashed.

Det går rätt fort framåt och efter att ha spenderat hela kvällen i garaget satt chines:en på plats!

Förutom surrningen mot ribborna skall även ändarna dras fast med en surrning av samma typ som surrningen som håller ihop gunwhales:en. Surrningen skall vila på stävarnas S-form. På min kajak kom inte surrningarna i ändarna riktigt som det var tänkt eftersom kajaken är så låg. Men det lär väl funka, får jag hoppas.

Nu kan man säga att skrovet är i princip klart.

Jag ska provsitta nästa gång för att se om jag ska sätta dit extra plattor mellan ribborna att sitta på. Vi får se hur en 2 x 2 cm ”furu-string” känns…

föregående sidanästa sida

Lämna ett svar