Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 35-36

Byggdag 35, 2004-01-31
Nu ska det bli skönt att komma vidare! Ribbmomentet visade sig bli mycket segt 😉 vilket dock inte ribborna själva var…

Egentligen skriver Cunningham att man ska runda hörnen på ribborna genom att ta loss dem och slipa dem men jag ville inte chansa att någon skulle gå sönder utan valde i stället att slipa dem på plats. Det är inte så lyckat att maskinslipa i garaget och för att hålla till utomhus så är det ju skönt med lite sol både för ljus och för värme.

Detta blev något av ”sista sucken” för min gamla borrmaskin. Eftersom den redan varit lite seg det senaste så hade jag redan fixat en ny. Men jag kan ju inte klaga jag har haft den i nästan 20 år.

Efter ribbslipningen så planhyvlade jag undersidan på gunwhales:en för att bereda för stävarna.

Jag började med förstäven och den formas utifrån formen av gunwhales:en genom att skapa en mall. Materialet är en 1×8 tums (22xmm) planka och jag sågade ut formen med sticksågen. Sticksågsbladet böjde sig tyvärr lite åt sidan så det gick åt en hel del filande innan kanterna blev vinkelräta.

Efter lite grovslipning av stäven så kändes det som om det fick räcka för denna dag. Allt för hungrig…

Byggdag 36, 2004-02-01
Dags för akterstäven! Metoden är samma som för förstäven. Dock skall man aldrig förutsätta något…

När jag gjorde förstäven var jag tvungen att såga bort en bit som hamnar precis vid surrningen. Sedan formas detta i en snygg S-form men innan jag kom så långt behövde jag ju få stäven nåt så när på plats för att kunna finjustera passformen. Så på akterstäven nyttjade jag förstäven som mall för att grovt ge frigång för surrningen. Det visade sig snart bli lite väl mycket som jag tog bort.

Som tur var så var det okej ändå, jag hade ju inte mer planka att göra en ny från! Men hade jag tänkt hade jag inte sågat bort så mycket.

Undersidan av stävarna formas utifrån hur man vill ha kölen. Djupare stäv ger mer skäddafunktion. Jag valde en ganska grund eftersom kajaken inte är avsedd för långturer.

Så efter lite mer fixande hade jag två stävar.

Stävarna fästs dels med surrning och dels med pluggning mot köl och gunwhales. Det krävs en rejäl stoppnål för att trä igenom all de varv av nylontråd som ska på plats. Surrningen sker med en så kallad Y-surrning där tråden träs genom tre hål i en V-form för att sedan dras åt genom att spänna ihop de båda benen på V:t.

Än så länge sitter stävarna alltså bara fast med surrningen och lite tejp. Härnäst gäller det att sätta kölen på plats!

föregående sidanästa sida

Lämna ett svar