Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 31-32

2004-01-14
Trotsade en lätt huvudvärk med en trolig snuva på gång och drog till garaget. Ribba 1 och 4 saknas och ribba 2 och 15 behöver fixas till.

Kontroll av de ribbor jag satte dit sist visade att ribba 3 var som väntat helt ok. 2:an var inte så vacker men skulle kunna funka efter lite nedslipning. Slipningen gjorde den rätt tunn på mitten men den får sitta så länge. Jag tror den kan hålla.
Jag har haft lite diverseribbor i blöt ett tag, bland annat en ny ribba 15 som jag gjorde i ordning. Jag började med att hyvla ner den till 22 mm bred och satte sedan raskt igång att göra den 8 mm tjock. Vilket jag insåg inte var så smart & den ska ju vara 9 mm tjock på mitten! Nåväl den fick bli lite drygt 8 mm på mitten och 8 mm i ändarna. Jag har inget kvistfritt ribbvirke kvar som är tillräckligt långt för en ny ribba 15 så det var antingen denna eller ha kvar den gamla som är för kort och därigenom blir för låg jämfört med de övriga.

Det var ju ribba 4 som skulle vara 8 mm tjock hela vägen. För att ha lite i reserv så gjorde jag i ordning två stycken ribba 4 & någon av dem ska väl hålla!
För ribba 1 har jag, som nämnt tidigare, kommit på en egen idé om att göra den lite extra tunn på mitten. Jag märkte på ribba 2 och det tidigare försöket på 1:an att det blir en ganska snäv böj mitt på. Så jag nyttjade fräsen och tunnade ner mittendelen av ribban till ca 7 mm (lagom för att förhoppningsvis täcka böjen). Dock är det vanskligt att fräsa mitt på för fräsen vill skicka iväg ribban åt sidan. Fräsbordet är klart smidigt.

Så det var alltså en ribba 15, två ribba 4 samt en ribba 1 som hamnade i koken.

Jag har börjat med att lägga mina skinnhandskar på handdukarna som täcker koken samt att hålla dem över ångan en stund precis innan jag lyfter ribborna så att handskarna är varma och inte kyler ribborna. Detta tycks hjälpa en hel del.

Det var inga problem att ta bort den gamla, hela men för korta, ribba 15. Jag satte en spännrem kring ändarna med lite lätt tryck för att den ska hålla formen ifall jag väljer att använda den i stället. Den nya ribba 15 kom på plats bra och verkade inte spricka. Jag säkrade som jag brukar med en spännrem runtom så att den inte ska få för sig att spricka när den kallnar. Det verkar lovande & den var till och med rätt i längd och därigenom höjd! äntligen!

Härnäst provade jag ribba 4. Jag tänkte det var lika bra att ta 1:an sist eftersom jag bara hade förberett ett exemplar. Första försöket funkade fint och verkade bli helt utan sprickor. Kanske har jag lyckats lära mig detta ändå.
Ribba ett gick också bra att få på plats men det var klart mer nervöst eftersom det är sådan skarp böj. Kanske skulle jag ha gjort en kortare uttunning på mitten för nu blev den lite platt på mitten, men vad tusan den sitter ju där!

Vid det här laget var det dags att dra hemåt för jag var rätt trött. Ribba 2 måste inte göras om men inspirerad av framgångarna med de senaste så ska jag prova att göra som på ribba 1 men det får bli en annan gång.

Byggdag 32, 2004-01-15 Efter att ha sovit en massa så verkar det som om förkylningen lugnat ner sig så jag tänkte att det vore kul att få nåt litet gjort. Så jag fixade till två kandidater till ribba 2. Ett tag funderade jag på att göra en med uttunning på mitten och en utan men jag bestämde mig för att båda fick bli uttunnade.

Efter att ha väntat på kokningen så provade jag kandidat ett; sprack. Raskt på nästa! Den fick lite småsprickor men jag lät den sitta kvar. Jag säkrade med en spännrem som vanligt.

Nicke och Therese in bjöd in på en massa gott fika och efter att vi suttit och pratat ett bra tag passade jag på att kolla hur 2:an blev. Jag hyvlade och slipade ner de sprickor som blivit och visst blev den lite tunn men jag tror det är ok. Ribban var lite hög så just nu funderar jag på om jag ska kapa den lite i ändarna för att få ner den lite eller kanske prova med ytterligare en ny. Vi får se. Men hur det än är så sitter det nu 22 stycken ribbor på plats!!!

Jag skickade ju lite frågor till några kajakbyggare. Jag har fått många svar och jag vill tacka alla som kommit med tips! Jag vill också tacka för det uppmuntrande inlägget på Utsidan!

Det är flera som föreslagit ask som virke, färskt eller torrt. Dessutom borde ångning vara bättre men då behövs nog en bättre variant än de jag fått till. Jag tar tacksamt emot fler tips för det är alltid kul att lära sig mer och vem vet kanske blir det en kajak till någon gång.

Härnäst skall jag plugga fast alla ribborna.

föregående sidanästa sida

Lämna ett svar