Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 29-30

Byggdag 29, 2004-01-02
Okej, på\’t igen! Det gäller ju att ligga i… Nu har jag fixat fräsbord och en enkel fräs. Klart mycket enklare att fräsa ner ribbornas ändar än att försöka med spånhyveln. Tidigare fixade jag ribborna på träkursen men det är mycket smidigare att fixa det på hemmaplan.

Jag fixade de långa ribborna som saknades och det gick fint. Dessutom passade jag på att göra om ribba 18 som jag inte fick till formen på. Den nya ribba 18 gjorde jag av resterna från en gammal ribba som gått av i ena änden. Det funkade fint!
Det verkade tyvärr som om jag var lite trött sist jag var här för ribba 15 visade sig vara för kort och den blev då allt för låg i förhållande till de andra. Skumt. Den höll bra så man skulle ju kunna behålla den och göra ett mellanlägg. Men jag sågade till en ny ribba. Erfarenheterna från bytet av ribba 18 visade att det går fint att ta bort en ribba hel. Så skulle nästa ribba gå av kan jag ju nyttja den jag fick på plats idag.

Andra omgången av ribbor gick det sämre med. Det verkar som om första kokomgången är den som funkar bäst. Då brukar ribborna få ligga i från början så det är kanske bra med en långsam uppvärmning.

Det är rätt kallt i garaget nu när det är minusgrader utomhus men när man öppnat upp kokeriet så blir det något av en ångbastu:

Jag provmonterade också ett par bitar från en rörisolering som jag shoppat. De tänker jag ha som stoppning vid fotstödet och bakom ryggen.

Byggdag 30, 2004-01-03
Med tanke på att andra kokomgången verkar bli sämst så tänker jag bara köra en omgång ribbor idag. Det fick bli ribba 1 & 3 samt en ny ribba 15, men inte ribba 4! Det visade sig att jag inte sågat till någon ny ribba 4. Suck!

Ribba 15 visade sig vara för kort igen! Man kan bli tokig för mindre. Det är kanske nåt med att första omgången ribbor mätte jag ut av torrt virke som sedan svällde i vattnet medans jag nu nyttjat lite redan blötlagda ribbor. Nu gjorde jag en utmätning från ribba 14 och 16 som redan sitter på plats & så får vi se hur det går…

Ribba 1 till 3 är tunnade till 8 mm tjocklek hela vägen för att lättare kunna böjas. Dessutom slog det mig att det inte är någon idé att nyttja böjjiggen till dem eftersom de inte böjs i kanterna utan på mitten. Så jag böjde dem helt enkelt i händerna & med handskarna på eftersom ribborna är rejält varma.

Ribba 3 verkade funka rätt bra, ribba 2 sprack en del & frågan är hur mycket & och ribba 1 gick av. Jag gjorde ett försök att rädda ribba 2 och 3 genom att sätta lite tvingar så att de inte fortsätter att spricka.

Nåväl det är nu ändå en hel del ribbor som kommit på plats. Kanske blir det okej ändå. Inte perfekt men förhoppningsvis tillräckligt bra.

När jag fixar till ribba 1, och troligen då även ribba 2, så tänker jag prova med att tunna ut ribborna lite på mitten.

föregående sidanästa sida

Lämna ett svar