Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 27-28

Byggdag 27, 2003-12-16
Det har varit lite trögt på byggfronten det senaste men idag tog jag i alla fall tag i läget. Som sagt så länge det åtminstone går framåt får jag vara nöjd med det.

Det är i alla fall smidigt med kokplattan. Mitt tips är att satsa på en med två plattor vilket skulle ge en jämnare fördelning av värmen än min lösning med en platta.
Första ribban gick på plats riktigt smidigt så jag blev tyvärr lite övermodig på nästa. Efter att jag fått den på plats hel så ville jag justera formen på den lite – varpå den sprack. Skit!

Nåväl resten gick ändå bra och jag säkrade dem med spännremmar. Det kändes som om ribborna klarade sig rätt bra!

Jag lyckades faktiskt få dit de mest aktre ribborna! Dock fortsätter det att ligga på ca 2/3 okej och 1/3 kass.

Byggdag 28, 2003-12-21
Dags att försöka komma lite framåt – eller rättare sagt förut. Jag tänkte att jag skulle försöka böja de tre främsta ribborna och se vilka nya jag skulle behöva såga av för att lägga i blöt.

Så jag drog till bygglokalen och satte igång ribbkokaren. Under tiden som den värmde upp så passade jag på att hyvla ner dimensionerna på de senaste nya ribborna. Eftersom ändarna skall tunnas ut så nyttjade jag min spånhyvel för att ta ner dem. Hyvling funkar bäst om man hyvlar med fibrerna och eftersom båda ändarna skall tunnas så blir det ju alltid en ände så man skall hyvla åt fel håll, Detta funkade inte bra och det blev en del skavda knogar och en del fula ord.

Så min plan blir att fixa ett fräsbord så att jag kan fräsa på hemmaplan.
Ribborna kokade upp och jag lät dem ligga i lite extra länge eftersom de ska böjas ganska skarpt. För att göra en lång historia kort så gick alla tre av! 🙁

Här kan du se en del av de ribbor som tyvärr stupat på böjfronten.

Förut har ribborna spruckit som solfjädrar där de gett sig med flisor i kanten. Dessa gick tvärt av. Jag inser att mitt virke är allt för ”fint” – rejält torkat och perfekt för både det ena och det andra, men inte till att böja.

Jag har skickat ut frågor om hjälp till några av de som håller kurser i ämnet för att se om de kan hjälpa mig med material och råd. än så länge är det ingen som svarat men vi får väl se. Om inte annat så ska jag jaga färskt virke när väl helgerna har passerat. Det som är synd är ju att jag inte kommer någon vart nu när man ändå har lite extra ledighet.

Jag tog också bort spännremmarna kring de ribbor jag gjorde sist. Jag tyckte då att det verkade som om de klarat sig utan några egentliga problem. Så var det inte men sprickorna var inte värre än de jag fått på andra ribbor så jag hyvlade och slipade ner dem.

Nåväl så här ser det ut just nu:

Sju ribbor saknas och minst en vill jag egentligen göra om.

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera