Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 21-22

2003-11-24
Nu är det alltså dags för nästa del, själva skrovet. Cunningham skriver att spantribborna skall ligga i blöt flera dagar innan man bearbetar dem men jag förstår inte vad vitsen är med det. Dessutom är det rätt knepigt att blötlägga lister på ca 2 meter. Så jag skippar det och blötlägger först efter det att jag fixat till spanten.

För att få rätt längd på ribborna så skall man göra ett par testribbor av ståltråd. Jag använde lite elinstallationskabel. Rollingkajaken har kortare ribbor och jag gick helt på Cunninghams mått för en rollingkajak. Varje ribba blir lika lång som avståndet mellan motsvarande ribbhål i gunwhales:en plus ett tillägg. Tillägget avtar från för till akter så kajaken är alltså lägre i aktern.

Utifrån testribborna valde jag ut ett par brädbitar som jag pallade upp kajaken på. Dags för provsittning:

Tyvärr hade jag ingen att ta till hjälp med fotograferandet i närheten och med ett kamerabatteri som var nästan tomt blev det bara denna bild.

Kajaken kommer att bli tight även i höjdled. Avstånd från fotribba till ryggribba stämmer verkligen perfekt med sandalerna på – vilket var det sätt jag mätte ut det på i början. Men jag tror inte att jag kommer att kunna använda sandalerna i kajaken. Jag har korta och breda fötter och sandalerna sticker ut framför mina tår – eller i detta fall ovanför duken på kajaken, kanske… Vi får se när den är klar.

Efter att jag hade sågat ut ribborna så kunde jag konstatera att jag hade mycket kvar av de 18 meter list jag köpt. Men det kan ju komma att gå åt mer när jag väl börjar böja ribborna.

Innan ribborna kan böjas skall de fräsas ner i ändarna och fasas av, det tar jag på träkursen i morgon.

Byggdag 22, 2003-11-25
Träkurs! Ribborna skall tunnas i ändarna för att hjälpa böjningen att komma på rätt ställe. Ca 1 dm av ribbändarna skal fräsas ner från 9 mm till 8 mm tjocklek. Dessutom skall de fasas i ändarna eftersom de kommer att gå in i gunwhales:en i vinkel.

Efter att ha bråkat en hel del med fräsen på kursen så skulle jag göra en testfräsning. Det gick inte bra! Fräsen tog tag i listen och skickade den som en missil rakt igenom och smack in i ett skåp. Tack och lov att det inte var någon som blev träffad. Jag kände mig klart dum som ställt till det på detta sätt.

Jag fick hjälp med att fixa fräsen på ett annat, vettigare, sätt och då gick det mycket smidigt. Eftersom alla avfräsningarna är lika långa så satte jag ett stopp på kanten av fräsbordet. Sedan var det full fräs!

Med hjälp av ett stöd på frontplattan till den roterande slipen på svarven så fasade jag ner ändarna. Det är klart effektivt att lägga lite möda på hjälpmedlen när man skall göra så pass många ribbor.

Väl hemma så lade jag ribborna i blöt i en balja. De vill ju gärna flyta men jag satte en annan mindre plastlåda med vatten ovanpå.

Undrar jag hur jag skall kunna duscha i morgon???

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera