Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 2 – SOF – gunwhales & jiggarna

2003-09-23
På dagens träkurs tog jag den 20 mm plywoodskiva jag köpt tidigare under dagen och gjorde de första tre jiggarna. Det behövs ca 60×60 cm plywood till alla fem jiggarna men jag köpte något mer för att kunna nyttja till lite andra projekt

För att säkerställa kajakens form används fem jiggar, en i mitten, en i vardera änden samt två placerade däremellan. Först måste mitt- och ändjiggarna tillverkas. Sedan skall kajaken börja ta form i dessa jiggar och härifrån tas sedan måtten till de andra två jiggarna.

Eftersom det är mycket som skall vara i vinkeln 73 grader så sågade jag till en bit plywood med den vinkeln så har jag en referens för framtida bruk, t.ex. att ställa smygvinkeln efter.

För att göra jiggarna behövde jag veta måtten på snittytan av kajakens ”gunwhales” eller relingsplank. Därför handlade jag idag även dessa plank.

Under mitt paddelbyggande har jag insett att hyvlad furu verkar vara det bästa (= mest kvistfria virket) som går att få tag i lätt. Gran är starkare per viktenhet men har gott om kvist som tar ner styrkan. Eftersom detta skall vara enskilda plank så köpte jag två stycken hyvlade 21x69mm på lite drygt 4,5 meter vardera.

Jag får lov att säga att jag upplever mina gunwhales som något tunna och smala. Min inre bild är av något större. Men jag hoppas att det stämmer… Notera att rolling-kajaken har minskade mått även på dess gunwhales snittyta.

En normal Grönlandskajak skall vara tre gånger paddlarens längd. Jag är 165 cm så det skulle ge en total kajaklängd på 495 cm. Eftersom jag skall bygga en rolling-kajak så skall den vara något kortare (samt lägre) så att den får en mindre volym och därigenom ligger lägre i vattnet.

Efter att ha räknat lite på de mått Cunningham angett för sin rolling-kajak så om jag fram till att det för min del blir en kajak på totalt 477 cm (en minskning på 4%). Totallängden inkluderar ändbitarna i för och akter så mina gunwhales skall vara kortare, 436 cm.

Nästa steg blir att kapa gunwhales till rätt längd samt att sätta dem i de första jiggarna – och då lär det ju börja likna nåt! Kul!

Byggdag 2,5, 2003-09-28 Inte någon egentlig byggdag men ändå viktig för bygget. Som motprestation för att jag får nyttja Nicke och Therese’s garage så har de bett mig att hjälpa till och måla det på insidan samt fixa till belysningen.

Så det blev att gå upp tidigt – i alla fall för en kvällspigg människa som jag… – och åka över till Nicke och Therese. Vi började med att täcka golv och maska lister sedan var det pang på med roller och vit färg. Den gamla färgen var mörkgrön – trist! Det lär dock ta några strykningar till innan vitfärgen täcker men bara vitfärgen gjorde genast garaget ljusare.

Sedan bytte vi även ut glödlampan till lysrörsbelysning. De har nyligen köpt huset och det har varit elproblem med jordningsfel i garaget. Kanske kunde det faktum att någon tidigare ”stjärna” kopplat jordledningen direkt till glödlampan bidragit?!? Nåväl, nu är det fixat

På tisdag blir det ingen träkurs eftersom jag måste jobba. Nåväl, det får bli lite fixande på hemmaplan senare i veckan!

föregående sidanästa sida

Lämna ett svar