Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 18-20

Byggdag 18, 2003-11-02
Sliptajm! Det blev en hel del körande med planslipen. Den jobbar inte så effektivt men om man använder ett något grövre papper än vad man skulle ha gjort för hand så blir det rätt bra. Sedan går det ju snabbt att arbeta vidare till riktigt fint papper.

Först började jag med att använda suddgummi för att ta bort de markeringar jag gjort tidigare men jag la ner det. Det var klart smidigare att köra med planslipen direkt. Naturligtvis lyckades jag putta ner ena gunwhales:en från bocken och ner i marken… Numera använder jag ett par tvingar i varje kant på bockarna så att det inte ska ske igen.Det blir väldigt snyggt när trät är putsat!

Jag kunde ju inte låta bli att montera igen. Cunningham tipsar om att knyta rep runt som sedan spänns med en tvärslå som man vrider för att tvinna repen. Jag nyttjade ett gäng spännband vilket jag tyckte funkade fint. Jag föreslår att man använder ett spännband per däcksribba.

Byggdag 19, 2003-11-22
Aj, aj, aj… Sicket bygguppehåll, inte bra! Det har varit en hel del att fixa med en period. Bland annat så var jag och Camilla nere hos Erik och Pia och hälsade på samt deltog i Helsingborgskanotisternas tur på Hjörneredssjön – mycket trevligt! Tack allihop för en skön och varm(!) helg! Veckan efter åkte jag på någon form av ryggskott så då blev det inget gjort. Nu har jag kommit igång igen men ryggen är inte helt bra.

Nåväl, åter till bygget! Kajaken har suttit ihop med spännband ett tag så jag passade på att dra åt dem lite extra samt lägga till ytterligare ett spännband. Dessutom finjusterade jag ändarna på gunwhales:en så att de var i höjd med varandra.

Nu var det återigen dags att kontrollera att bygget var rakt. Så jag spände en bit vaxad nylontråd mellan för och akter. Det stämde perfekt! 🙂

Då var det dags att börja borra. För och akter skall hållas samman dels med en surrning med vaxad nylontråd och dels med två fastkilade träplugg. Man börjar med surrningen.

Pluggarna gjorde jag av 10 mm rundstav. I var ände på rundstaven skall det vara en kil. Ena paret plugg sitter där gunwhales:en planats med fogsvansen, de började jag med. Det blir en del sågande, dels skall pluggen klyvas i ändarna och dels skall det sågas kilar. Nästa par plugg sitter en knapp decimeter innanför de första. När jag gjorde andra paret insåg jag att jag gjort kilen lite för smal till de första. Men jag tror det håller ändå. Det är lite rörigt detta med tum. Det är smidigt att mitt skjutmått även är graderat i tum – om man nu avläser rätt…

För att hålla in nederkanten av gunwhales:en och bibehålla de 73 graderna från formarna skall nedre kanten av gunwhales:en surras in mot däcksribborna. Detta görs på varannan däcksribba. Så det blev till att borra fler hål och fortsätta surrandet.

Det hade blivigt en del märken från formarna och från spännremmarna så jag avslutade med att köra en del med planslipen. När man är trött ska man vila – inte köra slipmaskin! Jag lyckades slipa av surrningen i fören så det blev att raskt byta ut den. Därmed slutade jag denna byggdag.

Byggdag 20, 2003-11-23
Det regnade rejält när jag vaknade på morgonen så det blev byggdag även idag.
Nu tog jag mig an de sista surrningarna av däcksribbor mot gunwhales. Surrningarna är i princip ovaler av flera varv nylonlina som sedan dras åt på mitten. Detta ger en rätt rejäl spänning i surrningen. Det är svårt att tro att surrningarna är med lina för de blir nästan stumma. Surrningen av den böjda däcksribban nummer 6 kändes lös jämfört med de övriga så jag gjorde om den.

Nu har jag äntligen kommit till följande stycke i Cunninghams bok: ”Congratulations: you\’ve finished the most complex part of the project and have something that is starting to look like a kayak.” Det känns klart ”gött” att ha kommit så här långt. Det är dock en hel del kvar, tittar jag i boken så är jag ungefär halvvägs ibland kajakbyggesidorna. Så man ska inte ropa hej förrän man rollat upp!

Flera har frågat vad kajaken kommer att väga men jag vet faktiskt inte. Jag tror dock inte att det blir så farligt med tanke på vad den väger än så länge.

Jag ber om ursäkt för det självbelåtna flinet men det är rätt kul att känna att det går framåt!

I fredags var jag och hämtade eklister (9 x 22 mm) som jag beställt hos en lokal snickerifirma. Väldigt praktiskt att få dem i rätt dimension direkt. Så härnäst blir det att börja med spantribborna.

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera