Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 12

2003-10-25
Idag kom alla formarna på plats! Det var nu det var dags att avgöra formen på kajaken. Beroende på hur långt mot ändarna av kajaken form nummer två och fyra skjuts så påverkas kajakens volym. På en rollingkajak ska de inte skjutas så långt men eftersom jag ändå väger en del och inte vill att kajaken skall bli allt för mycket ubåt så sköt jag mina formar något längre en det Cunningham rekommenderar för en rollingkajak.

När alla formarna är på plats så möts ändarna på gunwhales:en endast i nedre hörnen. ändarna skall fasas av så att de möts även i ovankant. Så det var bara att ta fram den nyinköpta fogsvansen och sätta igång!

Cunningham rekommenderar inte att man använder en fintandad såg, typ japansåg, till detta arbete eftersom den riskerar att såga in i kanterna i stället för att bara skrapa lätt på ytan. Det funkade jättesmidigt med fogsvansen! Finputsningen fixade jag med ett dubbelvikt sandpapper.

Nu är gunwhales:en i princip klara! Med alla formar på plats så var det dags att kontrollera att bygget var rakt. Detta gjorde jag genom att spänna en bit snöre mellan ändarna och kontrollera mot mittmarkeringarna på formarna.

Det var faktiskt inte rakt! Attans! Det visade sig snart att ändarna på gunwhales:en inte var helt i linje med varandra. Genom att låsa fast ändarna med ett par tvingar och genom att applicera ett par slag med hammaren så fick jag ändarna i linje – och då stämde mittsnöret! Gött!!!

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera