Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 10

2003- 10- 19
Kom upp lite tidigare idag vilket var mycket bra eftersom jag skulle borra 66 stycken hål! Det är 11 däcksribbor och de ska fällas in i var ände med var sitt avlångt, fyrkantigt förstås, hål. Dessa hål fixas genom att borra tre hål bredvid varandra med hjälp av jiggen jag gjorde i del 7. 11 ribbor, 3 hål, 2 gunhales…

Genom att först göra lite mer markerande så hade jag en markering på ovansidan av gunwhales:en för fram och bakkant på hålen. Sedan placerade jag jiggens lilla mätplatta först med ena sidan mot ena linjen och sedan den andra sidan mot den andra. Då fick jag ändarna på hålet och då var det bara att måtta in ungefär mitt emellan de första två hålen och borra ett tredje.

Det blir en hel del fixande med tvingar hit och dit. Ganska trist jobb om jag får säga det. Inte så kul byggdag idag…
Mitt i alltihopa hörde jag röster utanför garaget och det visade sig att Nicke och Thereses vedleverantör kommit med kärran full. Så jag passade på att komma ut i solen genom att göra lite nytta och hjälpa till att fixa in veden i vedboden.

Efter en god fika så blev det dags att ”krypa in” i garaget igen. Som tur var så gick det betydligare smidigare att göra de borrade hålen fyrkantiga än vad jag räknat med. Genast lite gladare!

Först använde jag det breda stämjärnet för att fixa långsidorna. Sedan föreslår Cunningham att man ska använda ett smalt stämjärn på kortsidorna men jag insåg efter några hål att det var smidigare att använda den fyrkantiga filen direkt.

Hålen skall luta 73 grader i förhållande till gunwhales:en och genom att hålla smygvinkeln bredvid filen och syfta längs den så hoppas jag att jag fått till det tillräckligt bra. Jiggen ger grundvinkeln men jag vill ju att den skall bibehållas.

Efter en tur till badhuset for jag hem och käkade. Efter ett tag blev jag allt för sugen på att pilla vidare. Så strax efter åtta på kvällen cyklade jag tillbaka till bygglokalen. På vägen fick jag se norrsken – här i Linköping! Skimrande gröna vertikala slöjor som skiftade i ton och position, tjusigt!

Kvällen spenderade jag med att hyvla ner de övre inre kanterna. I och med att gunwhales:en lutar så skulle den inre kanten trycka upp duken om man inte gjorde detta. Ca 2/3 av inre sidan hyvlas ner så att den bildar en vinkel på 73 grader (som vanligt). Att hyvla är kul!
Nu är gunwhales:en äntligen tillbaka i formarna! 🙂

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera