Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dag 1-3, spantmallar och byggjigg

Testar lite med första ribborna. Ska det verkligen kunna bli en kajak av det här? :)
Testar lite med första ribborna. Ska det verkligen kunna bli en kajak av det här? 🙂

Dag 1, 2000-01-15, Spantmallar + byggjigg
En dag som denna borde man egentligen varit ute och paddlat, vindstilla och strålande solsken och temperatur runt nollan.
I går började vi med att röja i lokalen samt att gå igenom vad som saknades både i materialväg och i verktygsförrådet. Det mesta har vi, men vissa saker får vi komplettera med efterhand.

Därefter ägnade vi en stund åt att beundra utsikten från bygglokalen, utsikten är helt fantastisk med en mycket fin vy över Skälderviken. Bygglokalen ligger för övrigt placerad cirka 30 meter från Skälderviken, med andra ord ett kanonläge för premiärpaddlingen när (om) kajakerna blir färdiga.

Utsikt över Skälderviken

Byggjiggen klar
Byggjiggen klar

För att påbörja själva byggandet började vi med att bygga en byggjigg av två klädselbrädor 22x145mm och nån regel på mitten. (som spantmallarna sen skall fästas på) och sedan föra över spantmallarna till 12 mm spånskiva, det tog ganska lång tid.

När vi ritat upp hälften av spantmallarna tycket vi det räckte för denna gången och började sen såga ut dem med sticksåg. Själva sågningen gick snabbt, men det började bli kväll och vi avbröt byggandet för denna dag.

Ritande av spantmallar

Dag 2, 2000-01-16, Spantmallar + byggjigg igen

Idag sågade vi ut resterande spantmallar.

Sågning av spantmallar

Vi satte ihop den andra byggjiggen och påbörjade monteringen av spantmallarna. Att få spantmallarna att hamna i lod och våg var lite joxigt. Likaså att få KVL (KonstruktionsVattenLinjen) att hamna rätt . Men efterhand så föll pusselbitarna på plats. Vi hann med att montera spantmallar till drygt en halv kajak innan det var dags att avbryta, vi var tvungna att hinna med lite annat än kajakbygge denna helg.

Montering av spantmallar

På bilden har vi påbörjat monteringen av spantmallarna på byggjiggen

Dag 3, 2000-01-22, Mera spantmallar

Vi fortsatte med monteringen av spantmallarna. Idag blev det bara en kort bygg-runda.

I stort sett klara, bara finjustering återstår!


I varje kajakbygglokal bör finnas en ”Moaning”-chair i vilken man kan sitta och ta igen sig mellan varven. Detta kan väl kan knappast kallas stol, men ”Moaning”-pall funkar fint det också

– nästa sida