Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggtid & Kostnader

Ja, nu har våra hemmabyggen varit klara ett par månader. På grund av väder & vind och diverse andra aktiviteter såsom jobb och andra störande moment m.m. har det inte blivit särskilt mycket paddlat för någon av oss. Men då vi varit ute med våra Kavater har vi känt oss nöjda med dem.

Båda två är sugna på att bygga en kajak till, eller varför inte flera, men det dröjer nog till, tidigast, nästa vinter innan vi drar igång nästa kajakprojekt. Vid nästa bygge skall lär vi nog börja bygget på hösten så att kajaken kan vara klar i mars/april då man hellre paddlar än står i bygglokalen. Detta bygget påbörjades i början av januari och vi tyckte nog att vi höll hyfsat tempo i början, men det gick rätt mycket långsammare mot slutet.

På det stora hela fick bygget bra, vi stötte väl på ett och annat mindre problem, men det mesta löste sig genom lite tankearbete. Vi ringde Björn Thomason en gång, och hade även lite mailkontakt under byggtiden. Börn ställer verkligen upp och är mycket kunnig.

Byggtiden

Det tog oss cirka 220 timmar per kajak innan vi blev färdiga. Och det känns rätt okej. Det kunde gått både snabbare och långsammare. Om man startar ett nytt bygge nu så lär det gå avsevärt snabbare eftersom man nu inte behöver fundera på varje moment utan kan jobba betydligt effektivare.

Resultat

Vi är båda nöjda med själva ”hantverket”. Visst kunde vi varit lite noggrannare när vi skar till och passade in vissa ribbor, och visst kunde man slipat lite extra här och där. men på det stora hela ser det bra ut. Det är inga utställningsobjekt vi har byggt, men vi själva tycker i alla fall att de är mycket fina (och skit vore väl annars när man lagt över 200 timmare 🙂 )

Vi återkommer med lite paddlingsegenskaper när vi paddlat dem lite mer än vad vi gjort hittills.

Kostnad

Kostnaden för en kajak hamnade på cirka 6500:- (tillägg: År 2000 alltså). Bortser man från arbetsinsatsen så är det billigt. Räknar man däremot in arbetstiden så blir det en väldigt dyr kajak. Men vi såg detta mer som ett roligt projekt, det var väldigt kul att bygga och samtidigt väldigt givande. Man lärde sig mycket under byggtiden. Och så fick man ju dessutom en helt unik kajak. Ingen ser likadan ut och de är en fröjd för ögat.

Kostnaderna fördelade sig ungefär så här:

Ritning (Börn Thomasson)750
Epoxi, väv, fernissa, skumskiva till sitsen (BeHåPe, Epotex)3200
TräGranplank till ribbor, byggjigg, fotstöd, spånskiva till spantmallar, plywood till sittbrunnssarg. ädelträ till smådetaljer.1000
DiverseTräkulor till däck, engångspenslar, engångsmuggar för epoxiblandning, maskeringstejp, häftklammer, slippapper i mängder, gummicord till däckslina, liggunderlag till sitsen, kontaktlim, klibbduk, lackpenslar, engångshandskar, m.m.1050
  
Summa6500

Nu hör till saken att vi fick köpa till extra epoxi. Anledningen var förmodligen att vi blandat lite för stora satser som vi sedan fick slänga samt att vi lade kanske la på lite för mycket här & där. Vi köpte även lite extra väv och färdigklippta 50mm glasfiberremsor från början för att ha lite extra utifall att…

Vi har inte jagat det billigaste materialet. Epoxin + väv köpte vi av BeHåPe Plast & Glasfiberprodukter som Björn Thomasson rekommenderar. De skall vara billiga och bra. När vi skulle köpa extra epoxi hade BeHåPe stängt så då fick vi handla från Epotex och de var avsevärt dyrare. Virket köpte vi på en lokal trävarufirma som går under smeknamet ”guldvaruhuset” och det smeknamnet har de nog inte fått för att de är billiga 😉 Penslar, Slippapper m.m har vi handlat både på varuhus, byggvaruhandel m.m. Det går nog att få ner priset en hel del. Men rekommenderad mängd av epoxi och väv går på runt 2000 hos BeHåPe och så mycket lägre än det är nog svårt att komma.

Vi skulle tippa på att man kan komma ner till cirka 3500-4500 inkl. ritning om man ser till att inte slösa med varken epoxi eller annat material samt leta efter billiga penslar, slippapper med mera och kanske strukturera inköpen lite mer än vad vi gjorde. (tillägg: numera kan man köpa det mesta av byggmaterialet på nätet från till exempel Byggmax)

Färdiga byggsatser säljs från cirka 5500.- och det kan ju vara ett alternativ även om det känns som lite fusk. Om man köper en färdig byggsats sparar man tid eftersom listerna är färdigsågade och dessutom frästa, men i byggsatsen ingår sällan allt så man får nog räkna med att även där lägga till några tusenlappar för småsaker som engångspenslar, byggjigg, engångshandskar, slippapper, klammrar, tejp, klibbduk, däckslinor, sitsmaterial, fotstöd, engångsmuggar, fernissa, ritning med mera. Var för sig är det inga större summor, men tillsammans kan det lätt springa iväg till ett par tusenlappar.

Maila gärna om du har några frågor. Vi är långt ifrån experter på kajakbygge, men vi har i alla fall erfarenhet som förstagångsbyggare.

Hälsningar
Erik och Henrik, sommaren 2000

Föregående sida