Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bockö i mitten av september

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

 

Kvällsljus från Bockö
Kvällsljus från Bockö

Hällaryd var ju länge sen och vi hade sett hos Ulf att det var finfint väder på Bockö, förvisso några veckor sen men sånt brukar ju hålla i sig.

Körde bort mot Nytäppet i måndags kväll och landade där strax efter 21. Mörkt som tusan men lite kajaker här och där och även några kajakister som skulle ut dagen efter.

Petade ner prylarna lite kvickt och paddlade utåt, blåste en del och var rejält mörkt men vi hittade ut mellan Furö och Ö Bokö och sen var det nån snäll rackare som hade ett par bryggljus tända på Ekö så vi hade något att sikta på, därifrån var det sen lätt att hitta Bockö i mörkret.

Tältet åkte upp i lä, lite fotonörderi och nåt snabbt i magen sen var det lätt att somna sött i säcken.

mörkerpaddling
Mörkerpaddling
Norrsken... Eller, kanske inte riktigt ;)
Norrsken… Eller, kanske inte riktigt 😉 Men även gröna tält går att få hyfsade på bild!

Tisdagsmorgonen var riktigt fin med solsken och svag vind. Lagom till vi lyckades komma ur tältet kom solen fram till bordet så det blev bordsfrukost 🙂 Lång frukost, slöande i solen och sen en promenad runt ön. Bockö är fin som tusan, vi lyckades också hitta geogömman på toppen denna gången. Kummeln på toppen såg relativt nymålad ut, men bara åt det håll som syns utifrån vattnet, gäller att spara på färgen 😉 Tillbaka blev det mer slöande i solen, mer kaffe, lite virkande för Pia och toksurfande för mig, lite pratande med fåren, ett dopp som var rätt så svalt.

fina klippor på Bockös nordsida
fina klippor på Bockös nordsida
klippmossa
klippmossa
nyfikna grannar
Nyfikna grannar kolla in oss och kajakerna
skönt i solen och på klippan
Skönt i solen och på klipporna
Bockö kummel
Bockö kummel

Så småningom blev det lunch och sen kom vi faktiskt i kajakerna och paddlade i solsken och lite motvind ut mot Tärnö. Lite småvågor på utsidan, men inte så mycket. Landade vid kiosken som var stängd, överlag kändes det stängt och igenbommat på Tärnö, färjorna slutade visst gå 31 augusti. Mysigt när det är tyst och stilla, men samtidigt lite synd att så fina miljöer står helt tomma 9-10 månader om året. Lite fika och sen promenad, plockade en gömma ute vid fyren (GC311RP SXK Tärnö fyr) och tog sen nedre vägen längs med ostsidan tillbaka. Tärnö är oxå en mycket fin promenadö. Spanade fina hus och fin natur innan vi landade vid kajakerna igen och drog oss tillbaka nu med vinden i ryggen.

Kom några stänk så tarpen fick åka upp och vi fick till en kanonbra tarpuppsättning som både läade och skyddade mot vinden tillsammans med det lånade Tarrat. God mat och mys i tältöppningen och så lite bok, virk- och iphonepyssel på det innan vi somnade sött.

Gott om träd- och buskfrukter: björnbär...
Gott om träd- och buskfrukter: björnbär…
... oxbär...
… oxbär…
...äpplen i massor...
…äpplen i massor…
...ekollon...
…ekollon…
... och jordgubbar. Fast de hade vi med oss. Nån typ av frystorkning. Väldans goda :)
… och jordgubbar. Fast de hade vi med oss. Nån typ av frystorkning. Väldans goda 🙂
Klipp-och stenpaddling
Klipp-och stenpaddling
Tärnö sydspets
Tärnö sydspets
paddelövning a la Johan Wagner
Paddelövning a la Johan Wagner
geocaching på Tärnö
Geocaching på Tärnö
Tärnöfyr
Tärnöfyr
Tarpuppsättning
Tarpuppsättning

Vaknade till ett par stänk i onsdags morse och det var rätt så ruggigt i vinden men frukost i tältöppningen funkade. Sen dröjde det länge innan vi kom därifrån. Var fortfarande lite ruggigt men det sprack upp under vår lilla tur runt Fölsö (där vi var iland och spanade in nya toaletthuset) och V Bokö. Hittade en termometer vid en brygga och den visade 8,5 grader i vattnet så det var inte så konstigt att det börjar svalka igen.

Landade vid Nytäppet i riktigt fint väder och tog ett svalkande dopp ute vid bryggan innan vi körde västerut igen.

Skön liten runda. Hällaryd är finfint och Bockö likaså.

Skarvar
Skarvar
Jämngrått och regnfritt
Jämngrått och regnfritt
Finfin badbrygga i nytäppet
Finfin badbrygga i nytäppet

4 svar på ”Bockö i mitten av september”

 1. Mulligt mysigt reportage 🙂
  Det där med mörkerpaddling verkar tokspännande. Måste testa, är det några särskillda tips o trix ni har, förutom dom uppenbara med reflex och lyse?

  Svara
  • tack. Himla mysigt att mörkerpaddla. Ska skriva nån liten text om det vid tillfälle, men kort så är de både bra att Se och att Synas. Klart mysigast är det dock om det funkar att köra utan nån lampa och bara glida fram i mörkret. I tomma skärgårdar som Hällaryd så här års är det oftast inga problen, inga båtar ute. Som vanligt är det ju bra att hålla sig undan farleder och sånt.
   Men det är både bra och rätt smart att kunna synas oxå. För att synas har vi lanternor & pannlampa, det syns en lanterna bak på pias kajak på en av de övre bilderna. Med den tänd syns man från de flesta vinklar utom framifrån och har man den rimligt nära sig är den lätt att tända/släcka vid behov. Sen har vi varsin skapligt rejäl pannlampa, inte värsta orienteringslampan, men inte heller minsta läsa-bok och gå-runt-i-lägret-modellen. Med pannlampan kan man såklart läsa kartan och så syns man lite framåt, men den går även att tända vid behov och rikta mot eventuella båtar som kommer farande, har man en med skaplig ljuskägla så tror vi att man kan få uppmärksamhet även på lite kvickare båtar och även på lite avstånd. En rejäl pannlampa är också himla smidigt om/när man ska leta lägerplats i mörkret. Med en liten läslampa får man nästan klättra upp på öarna för att se hur det ser ut.
   Kan man dessutom få till mörkerpaddling mer mareld så kan det bli helt tokigt underbart!

   Svara
 2. Såg ju fint ut i Hällaryd fortfarande! Vi ska upp ett gäng från MKK i eftermiddag, ska försöka hinna ut innan det blir alltför mörkt. Fast fördelen med hösten är ju att man kan hinna upp till soluppgången utan att nagga alltför mycket på skönhetssömnen.. Men man får nog tvätta sig rejält innan, 8,5° grader i vattnet inbjöd inte till långdopp direkt va..?

  Svara

Lämna ett svar