Vinter på Valö, mars 2006

Lite tjöt innan bildvisningen
Lite tjöt innan bildvisningen
Underbart vinterväder på GKF
Underbart vinterväder på GKF

3-5 mars. Jag och Pia körde till göteborg på fredagseftermiddagen i vintrigt väder. Vi mjukstartade helgen med bildvisning hos GKF, ett 20-tal slöt upp och jag & pia visade bilder från vårt paddelår 2005. Verkade vara uppskattat, ingen somnade vad vi såg. Sen tjötade vi in på sena natten

Och vaknade några timmar senare till en strålande lördagsmorgon, med 10 minusgrader, solsken och vindstilla. Jag, Pia, Johan L, Arne och Inge gjorde oss redo för en färd mot Valö. Vi fick en fantastisk fin tur. Gick norr om Köpstadsö, norr om Vargö och fikade/lunchade på utsidan av Amneskären. Efter pausen lämnade Inge oss för färd tillbaka och ett par timmars inomhuspaddling. Ostliga vindar dagarna innan gjorde att snön låg ändå ner till vattnet på öarnas utsida! Fortsatte väster om Lökholmen och Tornö och landade efterhand på ett snöigt, isigt och jättefint Valö!
Så småningom dök även Patric upp. Vi satte fyr i lillstugan, tog en promenad på ön, hämtade, sågade och högg lite ved, bänkade oss inne och hade en kanontrevlig kväll med supergod fisksoppa gjord med Kelda Thaisoppa som bas, mums!

När vi nästan började fundera på att krypa till kojs, knackade det på dörren!! In kom Johan & Sara, som efter 4 timmars bassängplaskande hade satt sig i sina kajaker och paddlat från Önnered ut till Valö. De hade oxå haft en kanontur med vindstilla och månsken, lät inte alls dumt. Så det var bara att fortsätta tjötandet ett par timmar till. Men till sist kom vi ner i säckarna; Jag, Pia, Patric och Arne låg inne i stugan, medan de andra slog upp tälten.

Söndagsmorgonen var fin den med, hade kommit lite nysnö under natten så allting var lite extra vitt; perfekt!

MHI’s vindprognos hade dock ändrats från 1-5 växlande till 8-11 nordväst… och det var ju på det hållet vi skulle och det var nog lite motström oxå. Återfärden gick i sakta tempo med småpauser i lä där det gick. Temperaturen i kombination med vinden gjorde att vi blev ordentligt nedisade. Och mellan Långholmen och Knarrholmen var det rejält med is, isflak och annan sörja, var inte alls så lätt att ta sig fram, men vi gick ut mot Köpstadsö igen så var det öppet vatten Johan & Sara drog sig inåt mot Önnered/Fiskebäck och vi andra fortsatte norrut.
På St Rödskär blev det akutfika med kissepaus; vi var rätt slitna då! Sen var det bara en kortis kvar och det var rätt gött att komma i land. Jag & Pia fick dock ställa in ett “måste” som var tänkt senare på kvällen skåne, då inpaddlingen från Valö som borde tagit 2 timmar i normala fall, nästan tog 4 timmar istället.

Ja, det var en höjdarhelg! Som vi gärna gör om.
Det var dock bra att det inte var så isigt som vid Långholmen en längre sträcka, då hade det varit riktigt jobbigt.

Erik (06-05-14). Bilder Erik och Pia. och fler bilder från turen finns på GKF‘s paddlingssidor.

Nya öar i skärgården :)
Nya öar i skärgården 🙂
Riktigt go paddling söderut
Riktigt go paddling söderut
Nedisad Johan Wagner :)
Nedisad Johan Wagner 🙂
Kvällsmys i Lillstugan
Kvällsmys i Lillstugan
Vintermorgon på Valö
Vintermorgon på Valö

Isflak här och där
Isflak här och där

Fikastopp utanför Styrsö
Fikastopp utanför Styrsö
Snöänglar på Valö, inte så ofta det funkar
Snöänglar på Valö, inte så ofta det funkar