Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Februari 2006

Hallands Väderö, 11 februari.
Jag, Pia och Magnus H tog en sväng runt Hallands Väderö och liksom gången innan, ett par veckor tidigare var det perfekta vinterförhållanden; strålande solsken, ett par minusgrader och svag vind! Och vi såg massvis med säl; var länge sen vi såg så mycket säl där, kan tänka mig att vi såg 70-80 sälar under turen och runt hela ön och under överfarten till/från Torekov. Kul! fast det tyckte inte fiskaren som vi pratade med i Torekov när vi kom iland 😉

Vi fikade i Pärlhamn (wow, vilken förändring, snacka om att vi är vågliga) och tog en bensträckare på Vingaskär. Förutom sälarna var det gott om fåglar, och vi såg klumpvis med Skärsnäppor (tror vi).

Jag paddlade Romanyn; det var länge sen den var ute och fick känna på vattnet; men det gick fint även om jag tyckte jag satt lite kass till att börja med och att sittbrunnen var lite ”konstig”, men jag vande mig snabbt och saknade bara Clapotisen litegrann ;-).


Magnus & Jag spanar på ett litet ”Renoveringsobjekt” vid Vingaskär


Kullaberg, 12 februari, Mölle-Arild och promenad tebax

Tog sväng runt Kullaberg. Tanken var att jag & Pia skulle paddla, men Pia kände sig lite krasslig på morgonen så jag stack själv. Skickade ut ett mail kvällen innan på kajaktur och trodde väl att nån (av de drygt 100 mottagarna) skulle nappa, men icke….
Startade i Mölle i strålande solsken och lite vind från väst (5-6m/s). Blev en fin tur i svag motvind ut till spetsen, en del klättare klängde längs med berget annars var det folktomt. Lite skumpigt här och där, men inte så farligt.
I Paradishamn skrämde jag en säl som låg och solade, precis på samma ställe som för två veckor sen. I det läget skulle man ha kameran med lång zoom i sittbrunnen, men det hade jag inte därav bildens låga kvalisort.

Solande säl fotograferad med alldeles för kort objektiv.

På norrsidan var det lite gråare i skuggan av berget, men solen tittade fram i dalarna emellanåt. Såg en Pilgrimsfalk en bit bort, fräckt! Lite senare hörde jag ett fågelskrik ovanför huvudet och tittade upp; en Pilgrimsfalk cirklade ovanför mig och skrek.
Och dagen till ära hade jag inte glömt kikaren hemma. Satt och spanade på falken ett tag, efter en stund satte den sig till ro på en klippa och jag kunde spana vidare utan att vrida huvudet ur led. Kul och spännande att se Pilgrimsfalk! (och det är ju ganska vanligt på Kullaberg)

Folktomt vid Nimis och nästan framme vid Arild skrämde jag upp massvis av fåglar som en fotograf försökte fånga på bild. Men han verkade glad ändå, han kom fram och tjatade lite när jag kommit i land.
Gick i land i Arild och tog lite lunch, packade in grejorna i kajaken och tog en liten ryggsäck och gick tillbaka till Mölle. Kanonfint att promenera på Kullaberg, verkligen fin miljö. Fast med snön var det lite halkigt på stigarna, tog en fika vid Björkeröd och hämtade sen bilen i Mölle och kajaken senare i Arild. En fin dag, konstigt att ingen annan var sugen.

Paddlade Pias Ellesmere; himla trevlig kajak! Hade inte Clapotisen funnits i samlingen så kanske jag kunde tänka mig en sån.

Kullaberg, 19 februari
Denna dag blev det ”favorit i repris”, samma tanke som söndagen innan men jag startade i Arild istället, paddlade runt Kullen till Mölle och promenerade över Kullaberg tillbaka till bilen.

Det var nån plusgrad, dimmigt och ganska grått. Blåste lite svagt från ost. Såg några sälar på norrsidan som följde med ett tag och det var gott om ejdrar i stora flockar. Ute vid spetsen satt två havsörnar och strax därefter kom jag riktigt nära en vilande säl innan den stack ner från klippan och försvann i vattnet.

På sydsidan låg vattnet helt platt; häftigt, dimman lättade något, men den stora fyren såg jag aldrig. När jag sen promenerade lättade det dock lite mer och på slutet var det rätt så klar sikt. 14km i kajaken och 7km till fots.

Inte många människor ute, på vattnet brukar det vara tomt, men nu var det tomt på land oxå?! Vad gör folk egentligen? Sitter de hemma framför TV’n och bara glupar i sig massa dynga eller? (det visade sig att det stämde, var tydligen nån stor sporttramstillställning)
Och Clapotisen fick följa med efter en liten kortis på ”varv”. Och uppvärmd kajakverkstad har vi ingen så man tager vad man haver 😉
Väldans vad en kajak blir stor när man får in den inomhus!

Kofsa, Blekinge, 25-26 februari.
Kenneth
& Kerstin från Karlshamn bjöd in via kajaktur, Mårten från Kristianstad hängde med och Jag & Pia kunde inte hålla oss därifrån.

Jag & Pia hade aldrig varit vid Kofsa innan, det ligger en bit väster om Karlshamn. Vi samlades där på lördagsförmiddagen, ett fint område med vindskydd. Jag & Pia var sist; de andra hade redan slagit upp den stora kåtan. Jag & Pia bestämde oss för vindskyddet så vi slapp slå up tält.

Mårten övar på isroll

Vi paddlade västerut bland lite öar, lite isbrytning, fick vända på grund av is här och där, tänkte oss en sväng upp i Mörrumsån, men vi kom inte långt där, isen låg tjock. Tillräckligt tjock för att paddla upp på den och hasa sig framåt.
Kvällen bjöd på en liten promenad i strålande väder. Lite mys vid brasan i vindskyddet och sen matlagning/umgänge i den uppvärmda stora kåtan.

Morgon i vindskyddet, Foto: Kenneth Arvidsson
Morgon i vindskyddet, Foto: Kenneth Arvidsson


Jag och Pia sov gott i vindskyddet. Och att vakna upp på morgonkvisten, slå upp ögonen och titta ut över gnistrande vinterlandskap; se ut över snötäckt mark och stilla vik med is här och där, se sjöfågel och soluppgång det första man gör är helt fantastiskt underbart! Det slår det mesta! Och för Pias del var det första natten i vindskydd, och det gav definitivt mersmak.
På söndagen tog vi en tur österut i strålande solsken och inte möe vind. Blev en kanonhelg i blekinge!
Kofsa var fint, dock lite begränsat paddelområde och lite snålt med öar. Men för kortare turer är det fint. Vi lär återvända.


Fika/lunch i lä på Stärnös ostsida.
Fika/lunch i lä på Stärnös ostsida.