Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Juli – Augusti 2005

Surfövningar:
Fredagen den 15 juli körde jag och Pia till Stocken, Orust. Vi kom fram ganska sent, efter lite tjötande med OrustKajak paddlade vi ut mot Vallerö, det mörknade och det blev mörkerpaddling ganska snabbt; riktigt mysigt. När vi närmade oss nordostsidan på Vallerö var det ett himla liv därinne så vi paddlade vidare och landade i viken på sydsidan. Slog upp tältet, käkade lite och kröp in.

Lördag morgon paddlade vi utsidan av Vallerö och in i Vallerösund, nattens vind hade hunnit få igång lite sjö så det var riktigt spännande att ta sig in mellan grynnorna!

Paddlade in till Stocken och mötte Håkan & Mats. Tanken var att Håkan skulle gå igenom lite surf och följandesjöpaddling och förhållande verkade lovande. Paddlade ut till Vallerö och lastade av grejorna och gav oss sen ut; och visst var det perfekt, lagom stora vågor att öva i, ibland kom det lite större uppåt 2 meter som gav extra bra fart. Rätt fräckt när man vänder sig om och det kommer en vit ”vägg” farande!
Efter en stund var vi helt slut och tog lunch och paus innan vi gav oss ut igen. Blev två mycket givande pass, och vi lärde oss en hel del, nu krävs det bara massa övning oxå!

Inte mycket bilder denna helg, hade fullt sjå att hålla reda på annat 😉

Mats paddlade inåt Orust medan Håkan, Jag & Pia slog läger på Vallerö för natten och paddlade i stort sett raka vägen in på söndagen. Efter lite shopping (bl.a. Ny flytväst och nytt bogsersystem) så körde jag neråt skåne och Håkan hem till sitt. Pia lämnade vi kvar, hon skulle prova på att paddla själv…

Ensam i Bohuslän.
Efter en minikurs i kajaksurfning utanför Stocken, lämnades jag av Erik & Håkan att klara mig själv. När de åkte kände jag mig ganska övergiven och ledsen. Varför gjorde jag det här? Vad fick mig att bestämma
mig för detta? Nåja, det var bara att gilla läget, jag hade ju valt det själv…

I kajaken och iväg norrut. Första nattlägret blev Blåbergsholmen. Gick riktigt bra, särskilt med lite musik i öronen, då kändes det inte så ensamt. Navigationen var inga problem, jag tog insida Skaftölandet och där kan man ju inte paddla så himla galet. 🙂
Var lite konstigt att gå och lägga sig ensam i tältet.

Utsikt från Blåbergsholmen

På måndag morgon vaknade jag tidigt, vid 6-tiden. Det var redan då väldigt varmt, så ett morgondopp var otroligt skönt, lite scones till frukost och iväg över mot Flatholmen (utanför Lysekil). Paddlade vidare utsida St Kornö, insida L Kornö och utsida Malmön, innan jag tog lunch på Porsholmen, en udde på Malmön. Drog upp kajaken på ett jättemysigt litet ställe i en vik. Skickade sms till Erik, han var ju hemma och jobbade 😉

Lilla Kornö

Efter lunch tog jag sikte på Kungshamn och Smögen, nu hade alla båtmänniskor vaknat, så det var en ”aning” mycket båtar i farlederna. Jag paddlade genom det lilla sundet mellan Hasselön och Grindholmen, underbart fint och tyst, och vidare mot Sotekanalen. Det började blåsa lite och jag har aldrig paddlat i kanalen så jag bestämde mig för att ta det hållet, upp till Hunnebostrand. Herregud! Med båtar, tala om att köa! Tack och lov luktade det inte så mycket diesel.
Efter kanalen siktade jag in mig på N Grötö som lägerplats, men när jag kom dit vid 18-tiden, anlände det bara fler och fler båtar, som spelade hög musik och var allmänt störiga så jag satte mig i kajaken igen och paddlade till en liten ö som heter Hällsö, utanför Bovallstrand.
Superfin liten strand, och en tältplats i skugga, men orkar man bara klättra lite så får man kvällssol uppe på ön. Cowboybröd med philadelphiaost och rökt lax, sen ramlade jag in i tältet. Innan jag somnade fick jag sms från Erik om att det nog skulle bli blåsigt på tisdagen, så en tidig morgon fick det bli.

Båtfolk utanför Hällsö

Klockan 7.40 (så tidigt kommer vi aldrig iväg när jag är med!!, Eriks kommentar) satt jag i kajaken med siktet inställt på Grebbestadstrakten. Jag tog vägen förbi Dannemark, och kände plötsligt igen mig, här har ju jag varit förr! Kändes nästan som hemma 🙂 Tog en liten paus i Hamburgsund, shoppade räkor, svindyra men goda.
Räkorna åts på Getryggen, efter att jag paddlat förbi Trinissla. Efter lunchen paddlade jag lite smårundor och kollade tältplatser som är utmärkta i Orust kajaks lilla broschyr.
Det var folk på de flesta platserna. Till slut hamnade jag på Käften, där jag precis hann slå upp tältet och få in mina grejor innan blåsten kom. Innan dess hade det varit helt lugnt med småregn mest hela dan.

Det blev ganska tradigt att ligga själv i tältet när det blåste och regnade som attan. Jag läste ut två böcker och aftonbladets sporttidning, snackade med både Erik och mina föräldrar innan jag la mig för att sova. Jag har en tendens att oroa mig för en massa saker när det regnar och blåser så mycket, så det blev inte så mycket sömn den natten.

Kungshamn

Erik plockade upp mig ett dygn senare, på Käften. Jag hade inte rört mig nånstans på en hel dag, mest tagit det lugnt. Luften gick ur mig när jag kom förbi Grebbestad, som ju var mitt mål. Nästa anhalt var förbi tjurpannan, och med den blåsten som var på tisdagsnatt och onsdagen så lockade det inte alls.
Att paddla själv var helt ok, men kvällarna var inget kul. Så ensampaddling är inte riktigt min grej, även om jag trivdes med att fatta alla beslut själv om när, var och hur länge jag ville paddla. Navigeringen funkade oxå bra, trots att jag egentligen inte har nått lokalsinne 😉
Detta har stärkt mitt självförtroende lite och jag konstaterade att jag hellre paddlar än sitter still hela dagarna. 9 mil lyckades jag få ihop. ;-D
Och vårt nya tält Tadpole 23 funkade bra på dess premiärtur.

Erik & Jag tar en Paus på Pinnön | Käften

Pia (05-07-22)

Räddningsövningar
Sovmorgon är klart övervärderat, så jag var klar i kajaken i Grebbestad strax innan 08.00 på torsdagen efter en hyfsat tidigt start från skåne efter en ”hård” 3-dagars (rätt lagom fördelning) arbetsvecka.
Paddlade ut till Käften dit Pia kommit efter ett par dagars paddlande på egen hand. Pia var inte riktigt klar så jag tog en extra sväng runt lite småöar, sen paddlade vi ner utanför Pinnön, Otterön och sen tillbaka mot Grebbestad; vi tyckte det var lite väl mycket båtar i dessa krokar så vi tog bilen söderut. Landade på Stocken/Orust och paddlade utåt, slog läger på en av småöarna nordost Vallerö, kom lite regn men det lättade snart och blev en kanonfin kväll, jag tog en extra sväng runt Vallerö.
Framåt kvällskvisten kom Thomas ut med krabbor; kanongott och mycket trevligt! På fredagens morgon käkade vi frukost tillsammans sen paddlade Thomas in till jobbet. Jag & Pia packade ihop oss och tänkte oss en sväng runt Hermanö.

Gott med krabba, men ganska pyssligt

På Hermanös utsida gick det lite lagom med vågor för att vi skulle orka/våga leka bland stenarna utan hjälmar och med en del last i kajakerna. I ett smalt gatt fick jag lite för mycket surf vilket resulterade i lite närkontakt med berget och saknad av gelcoat i storlek som en femkrona ungefär…
Några 100 meter senare började det regna, och det ökade till spöregn och började åska så vi la oss i en vik och väntade. När det ökat ett tag och vi satt och småflinade åt att det regnade som attan så ökade det ännu mer. Efter ytterligare ett tag ökade det igen och det började bildas vattenfall längs med klipporna och sen ökade det ännu mer. Helt sanslöst vad det regnade! Jaja, efterhand lugnade det sig och vi fortsatte runt ön, tog en snabbfika strax söder om Gullholmen och fortsatte sen tillbaks till samma ö som vi lämnade tidigare.

Lite småregnigt på Hermanös utsida

På lördagens morgon paddlade vi in till Stocken och mötte resten av Tjörns kajakklubb som skulle öva på räddningsövningar denna helgen, Håkan, Lena, Mats, Per-Erik, Kristina, SprängarClaes och Jennie slöt upp. Ganska snål uppslutning med tanke på att Tjörns kajakklubb har cirka 250 medlemmar. Fast det är ju lovande att de andra 241 redan kan så mycket att de inte behöver öva!

Ut till Vallerö igen, ur med lasten i kajakerna och sen ut i Vallerösund, Håkan & Lena visade lite olika varianter och sen övade vi. Diskuterades lite hit och dit vad som funkar och vad som är svårt när det går sjö. En räddningsövning som vi sett på filmen ”Sea Kayak Safety” som kallades ”Roll-In” visade sig gå hem hos de flesta; enkel och snabb. (Visst inte lika snabbt som en roll, men även den bästa rollare kan nog misslyckas skulle jag tro, speciellt i lite stökig sjö). När vi var tillräckligt trötta tog vi oss tillbaka till Vallerö för en trevlig kväll med ”toppbestigning” god mat och massa tjat.

Ett gäng trötta, men glada paddlare.

Läger på Vallerö


En trut med högljudda åsikter om vår lägerplats

På lördagen blev det ett förmiddagspass på sjön innan vi gav oss inåt igen; trötta och nöjda!
För er som aldrig varit i Vallerösund så är det ett perfekt ställe att öva på vågor, surfing, rockhopping med mera, beläget mellan öarna Vallerö och Hermanö ett par kilometer från Stockens Camping / Orust Kajak på västra Orust. Paddlingen ut är relativt skyddad och det går bra att ta sig ut där även när det blåser en hel del. Väl ute går det som regel att hitta vågor, rolig sjö kring grynnor, smala prång kring öar/stenar.
Blåser det mycket blir det rejäla vågor och riktigt busigt därute.Och drattar man omkull i vågorna eller tröttnar kan man enkelt och bekvämt glida tillbaka i skyddade vatten.

Erik (05-08-03)

6-7 augusti 2005, Göteborgs södra skärgård. En K2.a kanske?
Sen vi provade NDK’s K2:a Triton på Stockenträffen 2004 har vi inte riktigt kunnat släppa den. Men får vi plats i den då? Med packning?

Enklaste sättet är väl att prova, så vi körde till Escape och lånade deras demokajak (den blåbär-med-mjölk-färgade) kändes tryggt att ha nån med som hittar bland alla kobbar och farleder så vi inte paddlar vilse 😉 För att vara vi, så hade vi verkligen minimerat packningen…

Kristina & Perik-Erik

Paddlade ut till Rivö för lunch och sen vidare norr om och ner mellan Rivö och Brännö för att slå läger på Tunneskär. Kanonfint ställe med utsikt mot Vinga och farleden, men ändå lugnt och stilla. Efter en trevlig em/kväll, kröp vi in i tälten, tanken var att jag & Pia skulle prova att trängas i vårt ganska nya TNF Tadpole 23, men jag hade fått låna en goretexkondomav Escape och den var jag ju ”tvungen” att prova.

Vaknade till en fin morgon, det hade gått fint att sova i ”kondomen” och de andra hade sovit bra i tälten.

Vi tog en lugn morgon/förmiddag och paddlade sen söderut utanför Vargö och tog fika/badpaus i stora viken på Vargös sydsida. Ganska tomt när vi anlände, men det fylldes snabbt på med båtar/badande, paddlade vidare mellan Vargö och Styrsö och lunchade på Köpstadsös norra spets.

När man paddlar 2:a så blir det svårt att variera bilderna; i alla fall de på varandra 😉

Och sen rätt in mot Önnered igen. P&K drog sig mot Saltholmen och jag & Pia in till escape.
En trevlig liten tur, och vi blev övertygade en Triton ska vi ha, så nu går vi i väntans tider.
Och goretexkondomen var fräck så den fick hänga med hem.

Vadå, få plats? Frågar sig många, i K2:or brukar det ju vara massa plats!! Då tänker man oftast på de vanligaste
K2:orna för havs/långfärd; Trapper K2 Expedition, Albatross med flera, ofta ganska breda (65-75cm) farkoster. Tritonen är lite annorlunda, den är 58cm bred och 675 lång, och har skädda till skillnad från de flesta andra som oftast har roder.
Packvolymen i Tritonen är 5-10 liter mer än i en (1) Buccaneer så vi kanske kommer farande med ett par rejäla 50-literspåsar på däck 😉 Eller så får vi anamma *ULV-packning. Jaja, det ska nog gå bra, vi får se när den dyker upp, är väl inget som kommer användas för 2-veckorsturer, men några dagar kunde varit kul att klara av.

Foto: Kristina

*ULV=UltraLågVolym 😉

Erik (050818)

050819-050821 Blekinge.
Jag körde till Gissleviks camping borta i Blekingeöstra och la i vid lunchtid på fredagen. Paddlade västerut på norrsidan av Sturkö och Tjurkö i strålande solsken och riktig högsommarvärme, lunchade på Tjurkös västsida och fortsatte västerut norr om Aspö och Hasslö och landade för natten på Ljungskär (ny favoritö) i utkanten av Listerby skärgård.

Fullmånen på väg upp över Ljungskär.
Framåt kvällningen kom månen upp och den var verkligen full. Framåt 22-snåret kom Magnus utpaddlandes, han hade sjösatt inne vid Kuggeboda, blev några SM och lite tjötande innan vi kröp in i tälten.

På lördagen var vädret fortfarande kanon; varmt och stilla, vi paddlade söder om Hasslö, tog en bensträckare på Finnaskär, fortsatte österut söder om Aspö och Tjurkö. Stannade för lunch på Kullskär, man hann knappt komma upp efter doppen förrän man fick hoppa i igen för att svalka sig 😉 Fortsatte söder om Sturkö, tänkte oss Flakskär som nattläger, men där var fullt med båtar så vi snirklade omkring lite och bestämde oss istället för läger på Torhamnaskärs södra del. Blev en kanonfin kväll, dock lite mycket mygg ett tag, men de somnade innan oss.

Magnus paddlar österut

Söndagen paddlade vi mot Utlängans sydspets, gick iland och kollade lite där och spanade ut mot Utklippan. På Utlängans sydspets är klart bra lägerplats om man vill ligga nära för överfarten till Utklippan nångång. Vi paddlade öster om Utlängan, Ungskär och stannade för lunch på vieskärs nordspets, blev lååång lunch med mååånga dopp. När vi väl kom i kajakerna igen stannade vi efter bara 1,5km på Öppenskär för mer bad, ville inte paddla in till land när det var så gött. Till slut fick vi ge efter och paddlade in till Gisslevik och körde hemåt igen.
En kanonhelg.

Erik (050825)

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera