Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

September 2004

Erik på väg ut mot Rävholmen
Erik på väg ut mot Rävholmen

2004-09-03–05 Rävholmsträffen
För åttonde gången anordnades det träff på Stora Rävholmen i Göteborgs södra skärgård.

Pia på väg ut mot Rävholmen
Pia på väg ut mot Rävholmen
Karin & Tobbe nånstans mellan Rävholmen & Vinga | Patric och Marcus
Karin & Tobbe nånstans mellan Rävholmen & Vinga | Patric och Marcus

Jag och Pia anlände Önnereds brygga och Escape kajakcenter vid 14-tiden på fredageftermiddagen. Efter lite spanande hos Escape (vi lyckades hålla oss från att shoppa nåt!!, inte ens en endaste liten kajak blev det) packade vi och paddlade ut mot Rävholmen i svag sydvästlig vind och solsken. Vi paddlade på Donsös ostsida och söder om Kårholmen och sen till Rävholmen. Det var redan 6-7 paddlare på plats och fler kom efterhand, den sist anlända på fredagen kom vid 23-tiden och totalt var det nog drygt 20 paddlare ute på fredagen.

Ute vid Vinga
Ute vid Vinga

På lördagens morgon var det fortfarande svag vind och solen sken för fullt. Frukosten avnjöts på en klippa i lugnt tempo och det diskuterades vad som skulle göras; en tur till Vinga, roll och badövningar, grottkrypning på närliggande ö, sova, sola osv… Vinga hade vi aldrig varit på så det lät som en intressant tur.

Tobbe rollar inne i Vingaviken | Promenad på Vinga
Tobbe rollar inne i Vingaviken | Promenad på Vinga
På väg tillbaka
På väg tillbaka


Vi var 12 som gav oss iväg mot Vinga och vi hade en mycket fin tur dit ut, tog oss över farleden utan att bli överkörda och lunchade sen bland diverse båtfolk i den stora viken på Vingas västsida. En liten promenad runt ön med inte alltför seriös guidning (vill inte nämna guidens namn). Vi paddlade genom Vinga hamn på tillbakavägen och såg en död tumlare precis i hamninloppet. När vi närmade oss farleden kom det 4 stooora båtar i farleden så vi fick snällt ligga och vänta, det var ingen som vågade chansa på att paddla mellan/under katamaranen 😉

Middagsdags och del av kajakparkering
Middagsdags och del av kajakparkering

När vi kom tillbaka framåt 18-tiden hade det anlänt mer folk och en del hade varit ute och vänt över dagen, de mest inbitna rollarna låg fortfarande i viken på Rävholmen med kölen i vädret.

Johan Linder funderar på nån ny fiffig kajaklösning | Patric, Peter och Karin bätttar på Vätskebalansen.
Johan Linder funderar på nån ny fiffig kajaklösning | Patric, Peter och Karin bätttar på Vätskebalansen.
Nattsudd på lördagskvällen
Nattsudd på lördagskvällen

Efterhand började det bli matdags och alla samlades för en någorlunda gemensam middag. När mörkret började lägga sig blev det brasa. En mycket trevlig kväll med god mat och goda drycker i trevligt sällskap. Framåt nattkröken var några uppe på toppen och spanade fyrar, de flesta sov dock.

På söndagens morgon började folk dra sig hemåt så sakteliga. Jag & Pia höll oss kvar ett tag och käkade lunch innan vi kryssade mellan fritidsbåtarna in mot Önnered i strålande solsken och svag vind från syd.

En kanonhelg med väldigt bra uppslutning, tydligen var det 67 kajakister som besökte Rävholmen under helgen.

2004-09-11–12 Snickra Eskimåpaddel – workshop
på lördagen vid 10.30 anlände vi Escape kajakcenter; Johan och Sara hade bjudit in till Eskimåpaddelsnickrarworkshop!!

Från skåneland var det jag, Pia och Magnus från hbg och från Escape var det Johan, Sara, Camilla och Mats.

Tanken var inte att det skulle vara en kurs utan kanske mer att slå våra förvirrade tankar ihop och se om det kunde bli nåt bra av det.

Sara, som går utbildning till möbelsnickare och Johan hade fixat ämnen; lite blandade träslag, gran, lind, ceder m.m. mycket snyggt och vällimmat och det fanns även vanliga 2×4″-reglar i” bonna”-gran.

Camilla | Johan
Camilla | Johan

Vi läste lite i Cris Cunninghamns bok om paddlar och spanade lite på Björn Thomassons ritningar innan vi bestämde oss för måtten på våra paddlar.

Magnus | Sara
Magnus | Sara
Ett urval av helgens skörd.
Ett urval av helgens skörd.

Paddlarna ritades ut på våra ämnen och sen satte vi igång, fanns alla varianter på verktyg, yxa, elhyvel, vinkelslip, stämjärn, knivar, hyvlar, sågar, japansågar m.m. och alla användes nog på något vis.
Framåt eftermiddagen/kvällningen var tanken att vi skulle paddla ut till nån ö och tälta, ljuga och ha det bra, men kuling och regnoväder gjorde att vi skippade det och pysslade med våra paddlar tills vi stupade. På söndagen fortsatte vi och så småningom var flertalet paddlar mer eller mindre färdiga.

En trevlig helg och ett trevlig initiativ!

2004-09-12–19 Regn och blåst på västkusten
Jag & Pia körde norrut, från början var tanken att starta vår paddling på söndagskvällen, men eftersom det blåste kuling och SMHI gissade på ökande till 18-20 framåt kvällen och det dessutom pissregnade fegade vi lite och våldgästade istället Eva på Tjörn, inte vidare fältmässigt men väldigt trevligt!
På måndagen körde vi över till Orust och spanade på vattnet, det blåste fortfarande som attan, men på Orust norrsida och insida borde det vara någorlunda lugnt. Vi sjösatte vid Stocken och paddlade norrut, den sydvästliga vinden hjälpte till och ett tag kunde vi nästan titulera oss ”bråttompaddlare” vilket inte kändes riktigt bra så vi bromsade kraftigt 😉 (man vill ju inte skämma ut sig, nu var det iofs inga andra båtar ute som såg missödet).

I kraftigt vind blåste vi över Ellösfjorden och tog oss in mellan Skaftö och Flatön, gick söder om Bassholmen och sen ut mot Koljöfjorden, som vi kom knappt ut i; vinden låg på rätt in och det var ganska kraftig motström, men till sist kom vi ut och landade på St Harholmen, vi funderade ett tag på att fortsätta till Hjältön men vi tyckte vinden drog i lite för bra så vi slog läger på en synnerligen fin lägerplats. En koll med SMHI visade att det blåste 18 ute vid Måseskär så det var ju inte så konstigt att det fläktade lite även inne bland träden. På natten blåste det och regnade ordentligt och det kom ett rejält åskväder.
På tisdagens morgon var det fint väder och vinden blåste som attan från samma håll som dagen innan, vi padlade med vinden i ryggen, tog en bensträckare på Tviklippan och sen vidare, när vi rundade Orust’s nordöstra hörn fick vi lite vind mot oss och ju längre söderut vi kom desto mer motvind blev det 😡
Vi lunchade på Brunnefjälls holme och fortsatte söderut i alltmer besvärande motvind. Strax norr om Svanesund tyckte vi det räckte för dagen, var inte så sugna på att runda Halse nabb och få vinden rätt i nyllet. Stannade vid Djurnäs och slog läger, fin plats, men är man rädd för elektromagnetisk strålning kanske det inte är rätt ställe; går ett par rejäla kraftledningar i stort sett rakt ovanför tältplatsen 😉

På onsdagen blåste det som attan och skulle öka så vi låg still och slappade i blandat väder; sol, regn och lite åska, jag paddlade en kort runda till Svanesund och tillbaka.
SMHI tippade för fortsatt blåst resten av veckan så vi började misströsta lite.

Per-Erik och Kristina från Göteborg hade tänkt ansluta på torsdagen, och kom med ett förslag som innefattade stugboende i Grebbestad, fisksoppa på restaurang och lite landaktiviteter. Ett förslag som vi snabbt nappade på. Per-Erik och Kristina hämtade mig i Svanesund på torsdagsförmiddagen och lämpade av mig vid bilen på Stocken, sen hämtade jag Pia.
Till stugan i Grebbestad anslöt även Eva från Tjörn på torsdagskvällen och på fredagskvällen kom Thomas från Orust. Det blev en trevlig långhelg i Grebbestad med restaurangbesök, promenad vid Tjurpannan (rätt skönt att inte ligga därutanför i kajak när det blåser kuling från sydväst), besök på svamputställning (att det fanns så många olika sorts svampar hade jag ingen aning om) och så var vi ju tvungna att ”shoppa in” Grebbestad Kajakcenter och Sportshopen 😉 vilka Jag & Pia inte hade besökt tidigare.

Pia, Eva, Kristina och Thomas på Telegrafen i Grebbestad; där har de suverän fisksoppa
Pia, Eva, Kristina och Thomas på Telegrafen i Grebbestad; där har de suverän fisksoppa
Svamputställning på Folkets hus i Grebbestad
Svamputställning på Folkets hus i Grebbestad
Stökigt vid Tjurpannan och ut mot Väcker
Stökigt vid Tjurpannan och ut mot Väcker

En mycket trevlig semestervecka, trots att det blev lite snålt med paddlandet!