Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Maj 2004

2004-04-30-2004-05-01 Qaanaaq + Hjärterön
Jag och Pia körde upp till Orust Kajak, de japanska Qaanaaqerna hade anlänt i veckan och låg och väntade på att bli provpaddlade. När vi anlände och såg de små, tyckte vi de såg oerhört smala ut och att det knappt fanns plats för ens den smalaste rumpa, men vi lyckades ”pressa” oss ned i dem. Efter ett par korta rundor och lite rollar var vi nöjda och hade bestämt oss; en sådan ville vi ha! och liten sittbrunn är nog modellen!

Erik på väg söderut | Pia på genom smalt sund strax norr om Hjärterön

Efter lite allmänt tjat körde vi vidare till Mollösund där vi la i kajakerna och paddlade söderut, vädret var underbart; det blåste svagt från nordväst och solen började gå nedåt.
Vi hade en mycket fin paddling i fint kvällsljus ned mot Kaurö mellan Koön och Härön ned i Kyrkesund och sen ner mot Hjärtrön som var målet. På Hjärterön var det denna helgen ”klubbsamling” med Tjörns Kajakklubb. När vi anlände var Per-Erik & Kristina redan på plats sedan en halvtimme. Kåtan åkte upp och vi lagade och åt god mat och hade en trevlig kväll.


Att dricka ordentligt är viktigt 😉 | Björn och Ralf på Hjärterön


Blomfotografering borde väl ge många ”vuxenpoäng”? 😉

På lördagens morgon (eller kanske mer förmiddag) kom Anneli ut och vi fikade innan vi gav oss iväg på en lliten tur, paddlade ut till Grönskären i strålande solsken, väl framme blev det lunch på Altarholmen, en lur (för vissa), bad (för vissa) i riktig sommarvärme.


Kristina, Pia, Anneli och Per-Erik


Lunchpaus på Altarholmen


På vägen tillbaka var det seglingstävling för optimistjollar strax utanför Hjärterö ; fullt med små vita segel som guppande fram och tillbaka och massa båtar med (vad vi tror) spanande och hejande föräldrar. I övrigt konstaterade vi att nu är det slut på friden (ett par månader) när man paddlar; båtägarna börjar vakna och det låg flertalet båtar vid Hjärterön denna helgen.

Tillbaka vid vår lägerplats satt Björn, Sten och Krister som hade kommit strax efter att vi gett oss av och tagit en liten tur de oxå. Sten & Krister gav sig av hemåt, men Björn stannade kvar för natten.

Lite ”junk food” avnjöts på klipporna med diverse mer eller mindre ädla drycker.

Ralf på ingång

Framåt sena eftermiddagen kom Ralf utpaddlandes och anslöt. Återigen lagades det goda middagar och avnjöts goda viner och andra drycker. Framåt kvällningen drog sig Anneli hemåt.


Det ”hårda” lägerlivet 😉

Framåt nattkröken började vi fundera på att krypa ner i sovsäckarna en sväng, och knappt var tanken född förrän det började småregna, väl tajmat.

På morgonen var det lite molnigt och kom lite duggregn, men lagom till frukost var det uppehåll och till och med några solglimtar. Efter frukost kom det lite regn och det mullrade lite inifrån land. Kajakerna packades dock utan regn och Jag & Pia gav oss iväg norrut mot Mollösund, de andra tog det lite lugnare; de hade lite mindre bit att paddla eftersom de startat inifrån Tjörn.

Vi hade en fin tur norrut i bra väder, bakom oss hördes dock åskans muller, men det var en bra bit ifrån.

Framme i Mollösund packade vi snabbt ihop och körde därefter och plockade upp den väntande helsvarta Qaanaaqen för vidare färd söderut igen.

En trevlig tur i trevligt sällskap!

2004-05-14-16 Misterhults skärgård
Jag & Pia anlände Klintemåla strax efter 8 på fredagens förmiddag efter en tidig start hemifrån och strax efter kom Stefan & Camilla från Linköping farande. Vi paddlade ut söder om Vinö, Ekö och Ängö lunchade på Huvfallsö och vidare runt Brånö genom det smala sundet norr om Spårö och sen bort mot en av favoritöarna; L Bergö där vi slog läger för natten.


Läger på L Bergö

Dagen bjöd på en del vind från sydväst, lite regn mellan varven och en del solsken.

På lördagen paddlade vi innanför Eknö, lunchade på Eknös nordvästra sida (precis söder om Lökholmen) paddlade runt Eknö och ut till Kälmö för fika. Himlen sprack upp och vinden försvann och vi hade en mycket fin paddling ner mot Brändö där vi tömde sopor, vi stannade för natten på MiniBrändö (den lilla ön öster om Brändö), en mycket fin lägerplats.

Oväder på väg in, utsikt från ”mini”-Brändö

I strålande solsken lagades det mat på de solvarma klipporna, lagom till maten var färdig kom en rejäl regnskur och vinden tog i, så det blev snabbt upp med en Tarp och sen in under den, maten fick värmas igen, men sen var det bra i lä och i regnskydd.


Golite-kåta och Hillberg Staika

På söndagen snirklade vi runt Nötgårdsö, över mot Svinskär. Vid Svinskär fick vi på nära håll se uppvisning av Havsörn och hur denne fixade lunchen i form av en gåsunge!

Vi lunchade på Uvholme öster om Älö och paddlade sen in till Klintemåla. Väl framme stod Wiströms på kajen och bjöd på lite lax, kaffe och kaka!

Under helgen hann vi prova lite av våra nya prylar; ny minikåta från Golite (Hex 3), vår nya Explorer-kajak och Pia fick chans att testa sin nya sparkdräkt. Allting fungerade som det var tänkt, hoppas de gör det även framöver 😉

Erik i Eplorer | Pia i Romany


Pia i ny sparkdräktStefan & Camilla utanför Brånö

2004-05-20-23 St Anna & Gryt
Kristi Flygarehelgen tillbringades i St Anna och Gryt. Jag körde upp tidigt på torsdagens morgon och anlände Tyrislöt vid kvartinio. Efter en stund kom Stefan, Camilla och Jörg från Linköping. Magnus och Lars-Åke hade kört upp dagen innan men trots det kom de inte förrän sist!!

Jag paddlade några kilometer kring Tyrislöt medan de andra packade kajakerna.

Jag på väg mot Harstena


Magnus i smalt sund väster om Örholmen | Lars-Åke i sin ”gubbracer” 😉 på väg mot Harstena


Skitväder | Häradsskär

Stefan, Camilla och Jörg paddlade i förväg utåt Örholmen, och vi andra kom efter, Vi samlades på Örholmen och tog en liten fika. Paddlade sen söderut förbi Kupan och vidare mot Harstena med vind och vågor från väst. Några roliga surfvågor lyckades vi fånga på vägen över, landade i den smala viken på Harstenas östsida för läger. Ett dopp hanns med innan ”sittningen” på klipporna.

Packningsbestyr på Harstena

Via SMS fick vi kontakt med Olle som startat en knapp vecka tidigare i Kalmar, vi bestämde träff på ”Hålön” (vetihundan vad den egentligen heter) strax nordväst om Häradsskär.

På fredagen paddlade vi söderut öster om Kampön ned mot Lortbådan och sen in mot Ytterö, lunch blev det på en liten ö strax öster om Laxvarp. Vi fortsatte ned mot Häradsskär i motvind, förhoppningen (i alla fall min) var lite roliga vågor på Häradsskärs sydsida, men där låg havet nästan platt ;-(

Harstena by | Olle

Inne i Häradsskärs hamn blev det en liten kort pissepaus och sen vidare mot nordväst, och nu kom regnet i rejäla mängder och vi hoppades alla att det skulle sluta innan vi kom iland för lägerlivet.

Framme vid ”Hålön” mötte Olle upp; han hade varit där ett par timmar och hade redan hunnit med en lur i solskenet och lite skulande för regnet i tältet. Hålön är den lilla ö som ligger precis nordost om Robbsholmen. Vi kallar den ”Hålön” eftersom den har en liten sjö som ser ut som ett litet hål på kartan.

Regnet upphörde och vi hade en fin kväll ute på klipporna med god mat, dryck och diverse tillbehör och dessutom flög två Havsörnar förbi!

Middagsbestyr på Hålön | Frukost på Hålön

På lördagens morgon tog jag en sväng kring Robbsholmen och Ekholmen medan de andra packade kajakerna, vi paddlade sen norrut på ostsidan av Fångö och vidare för lunch på St Arnholmen och sen upp mot Harstena och genom Harstena by. Vidare norrut via Älgskär och Enskär för att landa för natten på en gammal känd plats, Östra Örholmen.


Ö Örholmen

Ett elakt får lyckades rispa hål på Olles tält!! Men annars var kvällen fin även om det kom lite regn mellan varven. Vi satte upp några tarpar som regnskydd mellan träden och hade det riktigt bra. Efter middagen fick vi se en regnbåge av sällan skådat slag; ett underbart skådespel ute över skärgården!

På söndagen stack Olle iväg innan vi andra söderifrån knappt hade tänkt på att öppna ögonen, Linköpingsborna var dock uppe eftersom Camilla hade en doptid att passa.

Jag, Magnus och Lars-Åke tog det lite lugnare och kom så småningom iväg vi med, blev en sväng runt Örholmen bort mot Yttre Kärrö och sen runt Yttre Olsön och tillbaka mot Tyrislöt. Lunch på en liten ö vid Lökvik innan vi avslutade i Tyrislöt. En kanonhelg i mycket fina farvatten!

Mer om Olles tur kan läsas på hans egen sida här.

bilder Erik , Pia & Magnus H

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera