Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Augusti 2004

den lilla viken på Stora Grundskär
den lilla viken på Stora Grundskär

2004-08-12–15 Havstenssund.
Jag & Pia hängde med på Tjörns Kajakklubbs paddling i krokarna av Havstenssund.
Vi tog en dag extra ledigt och anlände Havstenssund vid 13-tiden på torsdagen, strålande solsken och kring 25 grader. Åskan mullrade lite längre in över land.
Vi paddlade västerut och söder om Kalvön, landade på St Grundskär för en bensträckare, bad och lunch.
Väl iland kom en kajakist; det var Henrik Hübinette, som också stuckit ut lite tidigare. Henrik anslöt till lunchen och vi paddlade alla tre sen vidare norrut, utanför Svången och in mot Bissen, tänkte slå läger på Norra sidan av Bissen men det såg inte så bra ut där så vi paddlade vidare norrut och landade på Klövskär.
En finfinkväll blev det med god mat/dryck, bad m.m. Framåt kvällningen blixtrade det ordentligt en bit in över fastlandet, men ute hos oss var vädret kanonfint!

Klövskär

Fredag morgon, precis som frukosten var i slutfasen kom det lite regn så vi kröp in i tälten en halvtimme och kröp ut igen när solen åter tittade fram. Paddlade lite norrut, lunchade på Styrsö och sen söderut, gick innanför Resö, Henrik skulle hem om en sväng och hämta något så jag och Pia paddlade mot Havsten där vi slog läger i den norra viken. En halvtimme senare kom Henrik.

Vanjas jacka gick hem hos en del flygande varelser
Vanjas jacka gick hem hos en del flygande varelser

Fin ö, men snålt med sol på lägerplatsen så här på sensommaren och kvällskvisten, vid middagen fick vi besök av några av öborna (på sommaren) de tyckte det var trevligt med kajakister!


Inför lördagen spådde SMHI sydvästliga vindar och hade utfärdat kulingvarning senare på dagen och detsamma gällde för söndagen, men då lite mer västlig vind. Detta gjorde att uppslutningen hade minskat. Men när vi samlades inne vid Havstenssund klockan 10 så blev vi totalt 9 i alla fall; Per-Erik, Kristina, Sten, Christer, Claes, Vanja och jag, Pia och Henrik.


Det blåste en del från sydväst så det bestämdes att vi skulle ta oss i skyddade vatten ut mot Ulsholmen för lunch till att börja med. Vi hade en fin paddling ut och kulingvarningen hade nog skrämt bort en del båtfolk så det var ganska lite båtar ute, på Ulsholmen blev det långlunch och koll av väderprognoser.
Det bestämdes att vi skulle stanna på Ulsholmen för natten. Det vandrades runt ön som är mycket fin, sovs, lästes, badades och jag, Pia och Henrik tog en liten tur för att känna på vågorna. Norr om Ulsholmen i ett ganska smalt sund var vågorna riktigt rejäla varför vi valde att skippa turen runt ön, och övade lite rollar istället. Nu hade vinden ökat och började nog närma sig de utlovade 14 sekundmetrarna.

På väg ut i vågorna

Det blev en fin kväll på Ulsholmen i mycket trevligt sällskap och med god mat och dryck.


Ibland orkar man inte sätta upp tältet | Rom är gott och nyttigt


Balance Brace-övningar

Inför söndagen hade SMHI mildrat blåsgissandet och spådde nu 6-10 från Väst. När vi vaknade på söndagen blåste det knappt alls och solen sken från klarblå himmel.

Vi paddlade norrut och på Kalvöns västra sida blev det lunch. Jag och Pia paddlade därefter in till Havstenssund för att ge oss söderut igen, medan de andra paddlade vidare.

Balance Brace - skönt att kunna vila på vattnet :) Pia övar lite.
Balance Brace – skönt att kunna vila på vattnet 🙂 Pia övar lite.

2004-08-26–29 Stockenträffen
Jag och Pia anlände Stocken camping strax innan 22 på torsdagskvällen. Det hade kommit ett tiotal andra redan. Tältet slogs upp och vi bekantade oss med resten. Vindstilla och uppehåll gjorde att knotten trivdes lite väl bra varför det blev en tidig kväll.

På fredagen var vädret hyfsat och SMHI spådde svaga vindar på fm och sedan ökande. Vi; Jag, Pia, Rolf, Andreas och Lasse tog en sväng ut till Härmanö huvud där fika/lunch intogs och sen gick vi utanför Vallerö, genom det smala sundet mellan Vallerö/Tornö och sen via småöarna tillbaka till Stocken. Jag paddlade Qaanaaqen och den gick mycket fint i sjön även när vågorna blev aningen större, men man kan inte sitta och slöpaddla; man får vara med hela tiden och det kändes i ryggen när vi kom tillbaka.
Erik, Andreas och Rolf, här syns det tydligt att Qaanaaqen är ganska låg.

Nu hade det kommit mer folk och vinden hade ökat. En del gav sig ut för att surfa/leka i vågorna medans de flesta ägnade sig åt umgänge bland tälten och en del shopping hos OrustKajak.

Vinden ökade en hel del och regnet kom i rejäla skurar. Restaurangen var öppen så valet var lätt 😉 inte vidare ”fältmässigt” men smidigt och gott! Restaurangen hade dessutom öl i 66cl flaskor vilket gav många pluspoäng 😉
Framåt nattkröken letade vi upp tälten igen, det blåste som attan och regnet kom i ihärdiga omgångar men sömnen var inte svår att uppnå!

På lördagsmorgonen var det ibland lite uppehåll mellan skurarna så frukost hanns för en del med utomhus men inne i tälten och under tarparna funkade bra det med.

Henrik, Magnus och Pia spanar på, och fotograferar vågorna vid Hermanö.

Jag, Pia, Magnus Henriksson och Henrik Hübinette gav oss så småningom ut på en tur, i rejäl motvind kämpade vi oss ut mot Härmanöhuvud där vi tog lunch och spanade på riktigt rejäla vågor. De som var ute och testades inför instruktörscertifiering låg ute i skummet och övade/testade kamraträddningar och annat.

Lunch på Hermanö

Instruktörerna på väg ut för blöta övningar mellan Hermö och Vallerö

Efter lunchen stod vi på klipporna och tittade på när Johan Linder från GKF visade hur stora vågor och skum skulle hanteras. För egen del fegade vi de stora vågora och gick i lä bort mot Vallerösundet och ”nosade” lätt på de i vårt tycke lite väl stora vågorna innan vi surfade i den härliga medvinden in mot Stocken igen.

Johan Linder ute i skummet
Johan Linder ute i skummet
Stefan i sin SOF | Matdags i restaurangen
Stefan i sin SOF | Matdags i restaurangen

På kvällen var det gemensam middag på Stockens restaurang, fisksoppa till förrätt och sen vegetarisk eller kötträtt, helt ok mat framförallt fisksoppan. Restaurangpersonalen hade aldrig varit med om att folk käkade så pass mycket, men jag tror alla lyckades bli mätta.
Framåt natten ville restaurangpersonalen gå hem, men de visade var man släckte ner och sen satt vi kvar ett tag till.

K2-roll | Balance Brace, Foto: Johan Wagner, Escape
K2-roll | Balance Brace, Foto: Johan Wagner, Escape

På söndagen var det avsevärt mindre vind. Jag & Pia lånade en NDK Triton och gav oss ut på en kort provtur. K2:an svarade fint på kantningar, styrtag och annat men kändes ändå stabil och trygg, att rolla den var inga problem och vi paddlade tillbaka för att få med en fotograf ut, Johan Wagner från Escape sprang som en bergsget över klipporna och vi sammanstrålade där vattnet var djupt nog för lite rollar. Efter 20-talet rollar, 150 bilder och ett antal BalanceBrace började jag & Pia känna oss nöjda, på väg in mot campingen anslöt vi till Björn Thomassons genomgång av hur man använder sin Eskimåpaddel till paddling och rollning.


Hur använder man egentligen sin eskimåpaddel?

Vi var hyfsat trötta efter det blöta förmiddagspasset så efter lite lunch låg vi mest och sippade efter luft.

Jag lyckades dock uppbåda kraft och sätta mig i kajaken igen och tog Romanyn ut till Härmanöhuvud och sen en sväng bort mot Vallerö, ”nosade” lite lätt på vågorna som var avsevärt mycket mindre än dagen innan och paddlade sen tillbaka in mot Stocken, lite rollar på vägen rensade näsan.
Qaanaaq på Hermänös strand | Instruktörerna samlade innan avfärd


Barn i kajak

En mycket trevlig helg! Lite mindre deltagare än de senaste åren troligtvis beroende på vindprognoserna. För de som jagade vågor fanns det gott om den varan, speciellt på lördagen! Och lite shopping blev det som vanligt, men det blev ingen Triton; det var fel färg på den 😉

Fler bilder från träffen finns hos Orust kajak och GKF.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentarer är stängda.