Rävholmsträffen & Koster, september 2003

Rävholmen 5-7 september

Hela stranden full av kajaker

Första helgen i september är det träff på Rävholmen i Göteborgs södra skärgård. I år var det sjunde året i rad! Träffen anordnas av NPK (Näsets paddlarklubb).


Thorleif | Kristina


Erik övar Balance Brace | Torbjörn redo för att rolla

Vi körde upp på lördagsmorgonen och paddlade ut från Fiskebäck. Väl ute träffade vi ett gäng som paddlat ut redan på fredagen. Under lördagen kom det ut paddlare lite då och då, vissa i grupper andra ensamma. På kvällen var det cirka 35-40 kajaker på stranden och nästan lika många tält på ängen.

Dagen bjöd på strålande solsken; vissa paddlade en lite längre tur, andra en kortare, några rollade hela dan medan andra höll sig på land och snackade.På söndagen drog sig de flesta hemåt ganska tidigt.


Lars rollar| Thomas gör sig redo för roll med RollingStick


Del av tältlägret (gott om plats) | Dags för matlagning


Mys vid lägerelden | Johan L lyckades hitta lite vågor

En mycket trevlig helg utan några måsten, bara att komma ut, paddla, umgås osv…

Fler bilder från Rävholmenträffen finns hos GKF

Koster 18-21 september

Koster med Helsingborgskanotisterna var tanken, väderprognosen gissade på 10-13m/s från Sydväst så det kändes inte riktigt bra för att korsa Kosterfjorden och prognosen tippade även på ganska kraftig vind på fredagen och halva lördagen oxå. Jag och Pia la i kajakerna Långesand på Råssö vid 14-tiden på torsdagen. Paddlade en kort bit ut till Lyngnholmen där vi tog lunch. Sen gick vi ut till Klövskär och gick iland och spanade ut över ett vitt hav. Vi kände lite på vågorna på Klövskärs utsida och surfade sen in mot den tänkta lägerplatsen på Vanarna. 5km.


Pia på väg mot Klövskär

På Vanarna var det fint tältlä i skogen och efter några timmar kom Olle ut och framåt kvällningen kom Zarko, Pelle, Lena och Åsa.

Fredagsmorgonen bjöd på duggregn, men vindprognosen lät bra så vi bestämde oss för att paddla ut och känna på Kosterfjorden och se om vi kunde komma över. Vi gick mellan Tjärnö och Saltö och ut till Yttre Vattenholmen, Kosterfjorden såg lugn och beskedlig ut så vi gav oss över mot Brattskär i regnet. På Brattskär sträckte vi på benen och fortsatte sen ner mot Gråholmarna och Tjälleskär. Runt Tjälleskär var det verkligen fint med många roliga och smala passager. Regnet fortsatte och ingen var sugen på att luncha i regnet så efter att ha kollat ev. lägerplats på St Tjälleskär paddlade vi ut mot Burholmen. En perfekt plats för nattläger så vi släpade iland grejorna och började med lunchen, och regnet avtog och solen tittade fram. Jag, Olle, Zarko och Pia tog en tur runt Burholmen och Yttre Ursholmen, var iland och spanade på dubbelfyren. Utanför öarna låg lite gammal dyning som gjorde det roligt inne bland stenar och trånga passager. 20km.


Framåt kvällningen kom nästa gäng; Lars-Åke, Gertrud, Erik Se och Svante. De skulle köra “tidigt” från Helsingborg!!!! (alla har inte samma tidsuppfattning ;-)) Lars-Åke hade tagit med sig klubbkåtan vilken vi slog upp ifall det skulle bli kallt eller regnigt. På kvällen sprakade en brasa i strandkanten och vädret var behagligt, kåtan behövde inte användas. Framåt natten tog tidvattnet över elden och det blev till slut dags för ett par timmar i sovsäcken.

På lördagens morgon var det lite ruggigt och det var skönt att sitta i den stora kåtan och fixa frukostbestyren.Vi kom inte iväg förrän vid 11-tiden, paddlade norrut på insidan av Tegelholmen och Bockholmen, slängde lite sopor på Arholmens nordspets och gick utanför Jutholmen och Brand. Vi gick på västsidan av Nordkoster och stannade för lunch i Valnäsbukten. Lunchplatsen var en “sand”-strand, dock var sandkornen “ganska” stora, typ 40-50cm i diameter vilket medförde lite kvidande från de som är alltför rädda för att få repor i kajakerna 😉

Efter lunchen fortsatte vi norr om Nord-Kosters norra udde och sen söderut och mellan Nord- och Sydkoster. Vi följde Sydkoster mot sydost för att ta oss mot St Brattskär som var det tänkta målet för natten. Några tog en sväng ner mot Tjällskär medan vi andra paddlade direkt till St Brattskär. 22km.

Efter dopp och tältslagning blev det matlagning, för en del inne i kåtan och för andra utanför. Efterhand så samlades vi alla i kåtan och satt och tjatade ganska länge.

På söndagens morgon lyssnade Olle av vädret och väckte oss andra, sjövädret gissade på ökande vind, cirka 10-13 m/s från syd vilket inte kändes helt optimalt vid överfarten av Kosterfjorden. Vi gav oss därför av mot fastlandet hyfsat tidigt för att slippa vinden.Väl över fjorden tog vi en sväng norrut och lunchade på Långholmen väster om Styrsö. Efter lunchen stack jag och Pia iväg lite tidigare tätt följda av Olle för att paddla tillbaka till Långesand. Av den utlovade vinden syntes inget, det blev i stort sett helt vindstilla efter att vi lämnat Kosteröarna och kommit över Kosterfjorden och det var soligt och riktigt varmt emellanåt. Efter en halvtimme i bilarna på väg söderut kom regnet och när vi närmade oss Hallandsås kom även vinden.

En mycket fin tur i hyfsat septemberväder, lite sol, lite regn och ganska varmt. Vattnet är ju fortfarande varmt och inbjöd till bad varje dag. Till Koster kommer vi definitivt fler gånger!

Läs mer om Ursholmen och Kosteröarna

Ursholmen vid Koster, finfint ställe
Ursholmen vid Koster, finfint ställe

2003-09-27 Hjörneredssjön.
Det blåste som attan så jag och Magnus valde Hjörneredssjön för dagens paddling. Vattenståndet var mycket lågt, det lägsta jag sett. Men sjön är ju reglerad så det är väl inte så konstigt att det är lågt med vatten i början av helgen. På söndag kväll borde det ju vara som högst för att möta elbehovet på måndagsmorgonen.
Vi hade en fin tur i hyfsat väder. En bonus med det låga vattenståndet var att det fanns sandstränder där det normalt är otillgängliga stenstränder!


2003-09-28 Kullen.
Blåsten hade lagt sig så idag tog jag & Magnus en sväng från Mölle till Arild. Vågorna var snälla och beskedliga, men på sina ställen längs med sydsidan var det lite stökig gammal sjö som låg kvar. När vi närmade oss spetsen var havet lugnt och fint och solen strålade från klarblå himmel. Strax innan spetsen ligger en grynna nära berget och där såg vågorna fina ut; Magnus ville in där, medan jag höll mig lite utanfär.
Ett par vågor gick fint, men helt plötsligt kom en stor rackare från “fel” håll och Magnus höll sig upprätt i den ett tag men sen gick han runt och det var grunt och nära berget. Jag stoppade snabbt ner kameran för att paddla in och hjälpa till. Men jag kunde gott haft kameran uppe och tagit det lugnt; Magnus rollade upp (på 2:a försöket) och sen var allt frid och fröjd. Magnus var kanske lite överraskad men vi fortsatte vår runda och på norrsidan var det i stort sett helt spegelblankt.
En mycket fin tur i kanonväder. Nästa gång behåller jag kameran uppe oavsett vad som händer 😉

10 sekunder efter denna bilden ligger Magnus uppochned inne vid klipporna, men det gick fint!
10 sekunder efter denna bilden ligger Magnus uppochned inne vid klipporna, men det gick fint!