Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oktober 2003

Matlagning
Matlagning
Pia på väg söderut, Härmanö i bakgrunden
Pia på väg söderut, Härmanö i bakgrunden
Bengt, Torgny och Pia på väg genom smalt sund på insidan av Härmanö | Bengt och Jag (Erik)
Bengt, Torgny och Pia på väg genom smalt sund på insidan av Härmanö | Bengt och Jag (Erik)

Orust 3-5 oktober

Överleva i skärgårdsmiljö var temat på Tjörns Kajakklubbs paddling denna månaden. Och det lät ju spännande även om det inte var så farligt som det kan låta! Vi fick ha med oss både mat, dryck, kajak, tält och sovsäck plus allt annat vi brukar släpa med oss.

Jag och Pia körde upp på fredagen och la i vid Stocken, som tur var hade OrustKajak öppet så vi kunde stilla det värsta shoppingsuget innan vi paddlade ut 😉 Vinden blåste på bra från sydväst så det blev till att kämpa i motvinden ett tag innan vi anlände till Vallerö, regnade gjorde det oxå, men när vi väl kom fram blev det uppehåll vilket gjorde det betydligt trevligare att slå upp tältet.

Eftermiddagen och kvällen ägnades åt god mat, en bok och slappande. Mats Mellberg kom ut en sväng och kollade läget och paddlade sen inåt igen.

På lördagsmorgonen var vädret helt annorlunda med svaga vindar och solsken! Vi paddlade in till Stocken för att möta de andra (totalt var vi cirka 15st) som skulle vara klara i vattnet kl. 10.

Tony försöker rikta in siktet på signalspegeln | Mats med delar av gruppen
Tony försöker rikta in siktet på signalspegeln | Mats med delar av gruppen

Efter en genomgång av planerna för dagen och efter att Kristina och Per-Erik visat, på land, ett par varianter på kamraträddning gav vi oss iväg ut. Mats plan var Vallerö för dagens aktiviteter. Framme vid Vallerö började det dra i magskinnet och det börjades på lunchen.

Ralf, Torgny & Jan | Tony och Pelle
Ralf, Torgny & Jan | Tony och Pelle
Tony och Pelle på väg mot Härmanö
Tony och Pelle på väg mot Härmanö

Efter lunch samlade Mats oss för lite genomgång/minikurs angående överlevnad; vad ska man tänka på om man blir strandsatt, vad ska man tänka på innan man ger sig av? vad bör man ha med sig? hur länge klarar man sig? vad är det viktigaste? osv… Mycket spännande! som avslutning fick vi själva prova på att göra upp eld utan ”fusk”-tillbehör, rena vatten med hjälp av jod och Klorin med mera.

En mycket intressant genomgång, ska man bli en ”riktig” överlevare så ska man nog gå en kurs på 1-2 veckor, men det var mycket givande och intressant. Mats som höll i den har jobbat med överlevnadsutbildning inom försvaret under lång tid.

När eftermiddagen gick mot kväll var det ”fria aktiviteter” igen, några paddlade en sväng, andra började på maten medan resten mest slappade och snackade. Framåt kvällningen drog sig en del tillbaka in mot civilisationen igen medan vi andra fortsatte ha det bra på ön. Efter middagsbestyren blev det samling vid brasen och där satt vissa både länge och väl.

Söndagen morgon bjöd på ännu bättre väder än lördagen, vinden hade avtagit än mer och vridit till nord, visst var det lite kyligt vid frukost men efterhand värmde solen gott. Tony och Pelle Paddel gav sig av tidigast de hade oxå längst väg att paddla (tillbaka till Lysekil). Vi andra tog det lugnare, några gav sig efterhand av söderut, några stannade kvar på Vallerö medan Jag, Pia, Bengt och Torgny drog oss norrut längs med Härmanös insida i strålande solsken och i stort sett ingen vind. Vi tog en runda genom Gullholmens hamn och sen drog vi oss tillbaka ner till Stocken.

En mycket trevlig helg med bra innehåll och i trevligt sällskap, inte blev det så mycket paddlat men det är ju alltid skönt att vara utomhus och dessutom i skärgården! Efter varje gång man är iväg i våra skärgårdar inser man att skåne har väldigt lite att komma med…i alla fall när det gäller paddelvatten.

Läger och kajakparkering på Vallerö
Läger och kajakparkering på Vallerö

Helsingborgskanotisternas övernattningstur i oktober var lagd till sjön Åsnen i Småland. Jag och Pia var först framme på fredagen (de andra har inte förstått att fredagar är helgdagar;-)). det regnade i stort sett hela bilresan upp och blåste som attan, men när vi väl kom fram till Ålshult i Åsnens södra del var det uppehåll så vi slapp packa kajakerna i regn! Vi paddlade en kort bit norrut och slog läger på avtalad plats. Efter lunch och tältuppslagning paddlade jag in och mötte de andra (eller i alla fall en del av dem, alla hade inte lyckats komma fram i tid).

Olle, Magnus H, Anders B och jag paddlade tillbaka till lägret där Pia höll vakt. Olle hann knappt få upp kajaken på land innan lägerelden sprakade. När mörkret föll kom Lars-Åke och Lena paddlandes och den stora kåtan slogs upp i ett nafs, vilket var skönt eftersom regnet kom strax efteråt. Mat, vin, öl, godis, korvar, ostar, efterrätter och diverse annat slank ner innan det var dags för några timmar i säcken.

Lördagens morgon bjöd på lite sol och vi gav oss norrut för att runda Sirkön När vi började bli hungriga hittades en plats på Kläcklingen. Väl i land kom det regnskurar och lite hagel men lunchen smakade fint. Vi forstsatte vår rundning och gled in vid lägerplatsen på Getnös norra udde, där vi slog läger på en gigantisk lägerplats med 20-talet eldstäder, vindskydd, bryggor m.m. inget ställe att besöka på högsäsong, i alla fall inte om man vill ha lugn och ro.

Nu var det bara vi där och en tysk familj några 100 meter bort så det var ganska lugnt. Olle fick igång elden, de flesta tog ett dopp och sen bänkade vi oss runt brasan med ädla drycker och tilltugg. När det blev mörkt och lite kyligare kröp vi in i 9-mannakåtan (måste vara klubbens absolut bästa investering genom tiderna) och lagade mat och hade det gött!

Liksom kvällen innan var det jag & Lars-Åke som höll ut längst med varsitt glas i näven 😉 På söndagens morgon var det perfekt väder; sol och vindstilla. När vi kom iväg blev det i makligt tempo, där vi utforskade många vikar och inbuktningar och försökte få rätt på våra kontringar, akterliga styrtag och annat ”konstigt”.

Efter en runda in i Insjön och för några en kort sväng in i Svartsjön tog vi lunch på Getnös sydspets innan vi gav oss tillbaka mot Ålshult. En mycket trevlig helg i ett (för de flesta) nytt vatten. Åsnen var en mycket trevlig bekantskap som vi garanterat kommer att återkomma till.

Finmorgon
Allt ska fotograferas 🙂
Lite sol mellan molnen
Månen

2003-10-17 Balansstol.
Inspirerad av Stefans Balansstol och Cunninghams bok var jag sugen på att göra en egen. Plankorna sågades till och sattes ihop. Sen var det bara att sätta sig på plats och balansera. Pia är sugen på ny soffa, men jag tycker vi slänger ut våra soffor, fåtöljer, stolar m.m.och ersätter dem med balansstolar!! Man tränar upp balansen och dessutom är det ju roligt! Ett måste i varje hem 😉

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera