Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

St Anna skärgård, vecka 31- 2002

soluppmagnustrad

Jag (Erik), Jörgen Johansen och Magnus Henriksson stack iväg till S:t Anna skärgård i slutet av augusti för att tillbringa 5 dagar där. Vi anlände Mon där Magnus skulle hyra en kajak vid 17.30-tiden. Hyrkajaken var lastad på kärra så det vara bara att betala och dra ner den till vattnet och börja packa.
Jörgen med farleden i bakgrunden
Vår färd startade i strålande solsken och vi gav oss iväg österut och sedan norrut. Första kvällen hittade vi en bra lägerplats på Städsholmen. Efter bad, öl och tältuppsättning satte vi igång med maten. Det blev Pasta Carbonara; supergott! Jörgen, som är flitig fiskare laddade fiskespöt för att fånga ål. Ön bjöd på mängder med mygg vilket gjorde att inte natten blev alltför sen; men lite öl, portvin, whisky och diverse annat hann vi få i oss innan tälten lockade.

På morgonen konstaterade Jörgen att han fått en ål på kroken, denna plockade han ur och saltade för att ha den till rökning framåt kvällningen. Vi sjösatte så småningom och gav oss iväg norrut. precis när vi vi sjösatt kom det en kajakist från Norrköping förbi, han paddlade en Point65 som han köpt i Estland för cirka 5000:-!! Imponerande lågt pris, det kanske vore något när man ska utöka kajakbeståndet.

Vi paddlade norrut, vi tänkte runda Aspöja och sen gå söderut igen. Strax innan Aspöja ryckte det till i Jörgens fiskespö så pass kraftigt att han tappade det i vattnet.?Jag & Magnus fortsatte runt Aspöja medan Jörgen skulle försöka ”dragga” upp sitt spö med ett annat spö han hade med sig. När vi kom tillbaka till Jörgen efter 1,5 timme såg han glad ut; han hade fått upp det tappade spöt!?Magnus hade lite problem med att hålla den hyrda Artisanen på rätt kurs varför vi beslutade att hålla oss en bit in i skärgården istället för att gå ut bland de yttersta skären.

Framåt eftermidagen landade vi på den lilla ön som vi kallar för miniörholmen (står inget namn på varken kartor eller sjökort) och slog läger där.?Jörgen fiskade en del och jag och Magnus plaskade runt och övade rollar med mera. Till middag åt vi (bland annat) rökt ål som Jörgen rökte i en en rökpåse.
På onsdagen morgon vaknade jag tidigt och tog en kort morgontur runt Örholmen och lite runtomkring. När vi satte oss ned för att äta frukost kom en kort regnskur och störde friden lite, men vi satte upp en presenning snabbt och höll oss torra.
Vi begav oss sedan mot Mansö för att tömma sopor och därefter mot Harstena. Det kom en del dyning utifrån vilket gjorde överfarten riktigt rolig. Lunch avnjöts på Harstena, precis vid inloppet till flisfjärden och där var ganska gott om båttrafik.??Magnus på väg in mot Harstena
Vi rundade Harstena och gick igenom själva Harstena by. Vid den tänkta lägerplatsen på Harstena hade en motorbåt precis lagt till och den ville vi inte ha som granne vaför vi fortsatte mot St Tallskär, där var också upptaget och på flera fina platser runtomkring var det också redan tält uppsatta. Vi hittade till slut en ledig plats på St Viskär, lite bökigt att komma iland men annars kanon.

Följande morgon hade vi tänkt vara lite extra morgonpigga och satte klockorna på ringning klockan 5. Jörgen gick rätt ut ur tältet och ner till stranden med sitt spö och drog på första kastet upp en fin aborre!! Han fick blodad tand och gav sig ut med kajaken för att fiska. Jag tog en liten paddeltur i den närmsta omgivningen i tät dimma. Väl tillbaka vid lägerplatsen konstaterade vi att Magnus fortfarande låg kvar i tältet och följde hans exempel.
Några timmar senare var vi uppe igen och hade ätit frukost. Denna dan bestämde vi oss redan på morgonen för att slå läger tidigt i och med att de flesta lägerplatserna redan var upptagna när vi försökte hitta lägerplats dagen innan. Vi gav oss iväg upp mot Missjöarkipelagen.

Vi hittade en kanonfin lägerplats på Små Viskären där vi genast bestämde oss för att slå läger trots att klockan endast var tidigt på eftermiddagen. Solen sken från klarblå himmel och det var helt otroligt varmt!! Till lunch avnjöt vi stekta aborrfiléer från några av aborrarna Jörgen drog upp på morgonen. Vi ägnade eftermiddagen åt bad och kajaklek.

När vi kommit en bit på middagen kom Stefan från Linköping utpaddlandes, mycket trevligt! Framåt nattkröken bjöd Jörgen på rökt aborre, vilket var mycket gott.
När vi vaknade på fredagen hade Stefan redan hunnit riva sitt tält och ge sig av mot Linlöping igen, han skulle vara på jobbet innan 9.00 var tanken.

Vi andra gav oss iväg mot Mon dit vi anlände vid 14-tiden efter att ha pausat på vägen och sett två simmande älgar på nära håll i ett smalt sund!!
En höjdartur i en kanonfin skärgård!

aborrarjorgenfyr

eriksdackpluskajaker

harstenalunchfoto

jorgen600

jorgenmagnussiluett lagersmaltsund

magnusharstena

magnusjorgenpaddlar

matgruppbild

panoramapaddlare

 

stefanjorgenal

Lunch på Harstena | Jörgen fotograferar
Lunch på Harstena | Jörgen fotograferar

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera