Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

S:t Anna Skärgård 2002

Helsingborgskanotisternas veckopaddling i S:t Anna.
När vi fastlade långfärdsprogrammet för Helsingborgskanotisterna i november 2001 och skickade ut det var det många som sa/mailade ”veckoturen i s:t anna ska jag med på”. Allteftersom tiden gick och turen närmade sig blev deltagarantalet färre och färre…

2002-08-11 Jag & Pia körde upp hyfsat tidigt på morgonen. Väl framme vid St Anna kajakuthyrning mötte Olle oss. Han hade kört upp dagen innan och lagt i nere vid Gryts brygga.
Vi paddlade ut och slog läger på ”Miniörholmen”. Framåt nattkröken fick vi SMS från Kristina som meddelade att hon anlänt Mon där hon skulle hyra kajak dagen efter. Olle fiskade och drog upp några aborrar som han stekte; kanongott. Vädret var underbart.

2002-08-12 Vi paddlade inåt och mötte Kristina ett par kilometer utanför Mon, Kristina hade fått en Icefloe som hyrkajak. Och begav oss sen ut mot ön Alen och tog lunch och bad där. Kursen ställdes därefter österut och vi kryssade bland kobbar och skär öster om den stora farleden och drog oss så sakteliga söderut. Vi tog välbehövlig badpaus på en liten ö mellan Skogsbirkskär och Hamnskär innan vi gick över till Harstena. Vi slog läger på en plats där vi varit tidigare på Harstena. Det blev bad och kajakövningar innan maten som bestod av kräftor, räkor, snaps med mera; nyttigt och gott!

2002-08-13 Vi paddlade förbi Harstena by ner mot Ytterö där vi tog fika och badpaus vidare mot Sandskären där vi faktiskt hittade lite vågor att leka/öva i. Lunchen intogs på en liten holme öster om Gubbö Långholm. Vi paddlade förbi Laxvarp och gick ner mot Skräckskär. Lägerplats hittade vi på en liten namnlös ö nordost om Robbsholmen. Bad, tältuppsättning, kajakövningar, pilsner, mat och dryck följde.
Jag & Olle tog en sväng runt Häradsskär och Stångskär när mörkret började falla, en fin kvällstur i underbart kvällsljus.

2002-08-14 När vi vaknat och fått i oss frukost begav sig Olle mot Gryt för att avsluta sin St Anna-vistelse. Vi andra tog det lugnt och gav oss så småningom iväg ner mot Häradsskär, vi tog oss igenom den smala passagen mellan Stångskär och Häradsskär, mycket vass och sten och lite vatten. Jag bröt min stormpaddel mot en sten i mina försök att ta mig igenom! Lite synd på paddeln, men igenom kom vi! I min iver att få en så lätt paddel som möjligt hade jag gjort bladen lite för tunna, förargligt men det är ju lätt och billigt att göra en ny. Min nya stormpaddel har fått tjockare blad (och även skaft för den delen).

Från fyren vid Häradsskär tog vi sikte på Barnsö där vi lunchade och badade för att sedan sikta in oss på Fyrudden. Vid Fyrudden finns hamn, affär, restaurang med mera. Vi köpte glass och fyllde på vatten och paddlade sedan norröver, nattläger slog vi upp på St Kavelskär i Ängelholms naturreservat!! (kändes nästan som att komma hem ;-)) Vi öppnade vinet innan vi hann plaska med kajakerna så vi bestämde oss för att slå läger tidigare dagen efter för att hinna öva lite flitigare!

2002-08-15 Vi paddlade norrut i Getteröströmmen och tog fika/bad på Väggös norra spets. Lunchen intogs på Små Visskären som också skulle bli vårt nattläger. vi badade och plaskade runt med kajakerna och övad rollar och annat. Kristina hade bestämt sig för att lära sig rolla under veckan och jag hade tänkt lära mig rolla på min ”fel”-sida. Eftersom det var oerhört varmt både i luften och i vattnet kunde man bad och plaska länge utan att börja frysa.

2002-08-16 Vi låg stilla denna dan, jag paddlade lite smårundor runt Missjö, Småskär, Örholme osv. Annars ägande vi dagen åt bad, kajaklek, övningar, bokläsning osv… Kristina klarade av att rolla och jag lyckades komma upp på ”fel” sida!

2002-08-17 Stefan från Linköping kom utpaddlande strax efter vi avslutat vår frukost och Kristina precis avslutat sin frukost-lur 😉 Vi paddlade västerut och lunchade på Grytsholmen (där vi vi mötte Kristina i början av veckan). Efter lunchen begav sig Kristina in mot Mon för att därifrån köra ner mot Skåne igen. Vi andra paddlade uppåt och rundade Ekbosholmen för att sedan slå läger på Kålskär.

2002-08-18 Efter frukost paddlade vi i stort sett raka vägen in till Tyrislöt.
En riktig kanonvecka! Det är inte ofta som man har sån tur med vädret så pass länge. Det var mycket varmt och soligt hela veckan och det blåste endast svag ostlig vind några av dagarna. Veckan bjöd på mycket bad och kajakövningar. St Annas skärgård är verkligen vacker och det är förvånansvärt lite folk (både båtfolk och paddlare).