Figeholm til St Anna – Veckotur ostkusten

Fin tältplats på Miniörholmen i St Anna skärgård
Fin tältplats på Miniörholmen i St Anna skärgård

Figeholm – St Anna, augusti 2001

Under perioden 3-10 augusti gjorde Erik Sjöstedt och Magnus Åkesson en tur i Smålands och Östergötlands skärgårdar. Turen startade i Figeholm norr om Oskarshamn och avslutades i Tyrislöt i St Anna skärgård. Liksom inför årets midsommarpaddling var väderutsikterna inför starten på vår tur längs ostkusten fredagen den 3:e augusti något nedslående. Regnskurar och frisk syd-ostlig vind utlovades i det aktuella området från Oskarshamn och norrut, således ganska ordinärt svenskt sommarväder. >Dagarna före avfärden hade vi gjort de viktigaste förberedelserna i form av viss komplettering av utrustningen, proviantering och inte minst viktigt, inköp av två lådor dansk burköl i Helsingör.

Klara för avfärd från Figeholm
Klara för avfärd från Figeholm

När vi på fredagseftermiddagen packade kajakerna i Figeholm fick vi kommentarer och glada tillrop från ett förbipasserande par om stuvningen av just vårt ölförråd. Strax före klockan tre på eftermiddagen var vi klara att lägga ut från Figeholm. Vinden var ganska frisk ostlig vilket medförde att de första kilometrarna var jobbiga i motvinden. Passagen av Uthammars udde bjöd på ganska grov sjö varför vi beslutade att slå läger tidigt och invänta bättre väder. Vi hittade en lägerplats på Björkskär som erbjöd skyddad landstigning, bra matlagningsklippa och två hyfsade tältplatser. Till detta skall läggas en fin vy över Simpevarps kärnkraftverk. Första dagens middag bestod av rökt makrill från Lasses fiskrökeri på Råå (rekommenderas!) och potatissallad. En verklig delikatess som vi på grund av regn avnjöt i Eriks nyinköpta vindskydd från Jysk Bäddlager (rekommenderas också!).


På lördagsmorgonen hade vinden lagt sig och det var uppehåll. Därför såg vi till att komma iväg i rappet och begav oss norrut, förbi Simpevarps kärnkraftverk och vidare mot Kråkelund. Förmiddagspilsnern avnjöts i solskenet på en klippa strax norr om Kråkelund och sedan gav vi oss in i Misterhults skärgård. Vi har paddlat i Misterhult två gånger tidigare så det kändes lite som att komma hem. Eftermiddagen bjöd på soligt och nästan lugnt väder. När vi passerade Vinö beundrade vi de fina husen och konstaterade återigen att det är så man borde bo innan vi gjorde ett strandhugg och tog en bensträckare på en av våra gamla lägerplatser mellan Älö och Lilla Bergö.

Här har vi tillbringat ett antal nätter vid våra tidigare turer, men nu gav vi oss snart vidare upp mot öröfjärden och landade för natten på Nötgårdsö. även här har vi en gammal fin lägerplats som ligger skyddat, har gott om tältplatser och bra möjligheter att landa kajakerna. Under natten till söndagen öppnade sig himlen och det regnade ordentligt under några timmar. När vi vaknade på söndagsmorgonen var scenen emellertid en helt annan och solen sken från en nästan klarblå himmel. För att slippa packa ner tälten blöta så bar vi ut dem på en klippa som var exponerad för solen och morgonbrisen.

Magnus på väg mot Spårö, Spårö Båk syns till vänster | Underbart kvällsljus på Lilla Rågetholmen
Magnus på väg mot Spårö, Spårö Båk syns till vänster | Underbart kvällsljus på Lilla Rågetholmen

Det är i sådana lägen som man verkligen uppskattar självstagande tält (vi hade med oss två stycken Hilleberg Staika) som man enkelt flyttar även uppsatta. När frukosten var avslutad och tälten skapligt torra gav vi oss ut från Nötgårdsö med kurs på det pittoreska fiskeläget på Östra Eknö. Efter att där ha lättat på vår börda av sopor fortsatte vi norrut mot Västervik med den välkända siluetten av Spårö Båk som vårt riktmärke. Vi passerade öster om Händelöp och gick sen genom det mycket smala sundet alldeles nedanför Spårö Båk. Regnet hängde nu i luften och vinden friskade i, varför vi gjorde ett stopp på Krokö (även här på en av våra gamla favoritlägerplatser) för att ta på oss skaljackorna.

Det visade sig dock vara lite av falskt alarm och kvällen, som vi tillbringade på Lilla Rågetholmen (belägen strax söder om Södra Malmö) blev mycket fin. Både lägerplatsen (och kvällens middag förtjänar ett omnämnande. Lägerplatsen uppfyllde nästan alla tänkbara krav man har som kajakpaddlare: skyddat läge, bra plats för att dra upp kajakerna, fina matlagnings- och badklippor och bra med fina tältplatser. Dessutom fanns det här soptunnor vilket ger ett extra plus i kanten. Kvällens utsökt delikata middag bestod av spagetti carbonara enligt recept från Bortom frystorkat. Såväl böckerna som maträtten rekommenderas.

På måndagsmorgonen hade vinden ökat väsentligt och var huvudsakligen västlig, vilket gav oss ganska krabb och orolig sjö när vi passerade längs västra sidan av Södra Malmö. Vid infarten till sundet mellan Norra och Södra Malmö förvånades vi av att någon placerat en älgvarningsskylt på en sten mitt i inloppet. Ett försök att locka älgtokiga tyska båtturister månne? Efter ett stopp för glassätning och en partstund vid kajakuthyrningen på Norra Malmö rundade vi Hasselö på västra sidan och tog så småningom lunch- och badpaus på Rågö nära Loftahammar. Vädret visade sig vara mycket ombytligt och bara ett par minuter efter att vi åter satt oss i kajakerna drog det upp ett stort svart moln som gav både en ordentlig regnskur och bra medvind över mot Hallmare. Regnet blev bara kortvarigt men vinden höll i sig mer eller mindre under resten av eftermiddagen. Fiskeläget på Stora Grindö öster om Loftahammar är oerhört vackert och bör verkligen inte missas vid turer i dessa farvatten. Här finns också en butik som säljer lax i allehanda former samt annat smått och gott, vilket ytterligare motiverar ett besök.

Eftersom vi nu började bli en smula tagna av paddlingen accepterade vi turens tråkigaste lägerplats på Mörkholmen söder om Stora Askö. Under matlagningen på kvällen gjorde det ostadiga vädret återigen sig påmint genom en regnskur som fick oss att ånyo prisa vindskyddet från Jysk Bäddlager. Vindskyddet fick verkligen göra skäl för sig på tisdagsmorgonen då regnet öste ner under flera timmar. Trots att det inte kändes speciellt inspirerande beslutade vi efter frukosten att ignorera regnet, packa ihop våra blöta tält och dra vidare. En tröst i vädereländet var att de tidigare dagarnas idoga blåsande hade gett med sig och det nu mer eller mindre var vidstilla. Sista delen av passagen mellan Stora Askö och fastlandet gick genom en smal och slingrig kanal som var rensad i en i övrigt tät vassrugge.

Regnet gav efterhand med sig och när vi avnjöt förmiddagspilsnern på Kolmosö så konstaterade vi att ön mitt emot, Torrö, började göra skäl för sitt namn. Efter en ganska blåsig överfart av Valdemarsviken beslutade vi oss för att slå läger tidigt för att ge tält och övrigt möjlighet att torka ut ordentligt. På Långholmen hittade vi en lägerplats som var i paritet med den från söndagen (Stora Rågetholmen). Att vädret nu visade sig från sin bästa sida och det faktum att en förbipasserande fiskare erbjöd oss nyrökta flundror ökade ytterligare vår förnöjsamhet med tillvaron denna tisdagseftermiddag.

Det vackra vädret bestod även på onsdagsmorgonen, men väderprognosen talade om ett omfattande regn som under dagen skulle komma från sydväst. Av detta märktes dock inget under förmiddagen som bjöd på bästa tänkbara paddlingsväder med solsken, svag vind och en temperatur på drygt 20 grader. De goda förhållandena gjorde att paddlingen upp mot Gryt kändes mycket lätt.

Efter att ha kompletterat mat- och ölförrådet på Fyruddens Livs satte vi kurs mot Harstena som vi hade som mål för dagen. Under eftermiddagen började det märkas att väderomslag var på gång, inte minst fick vi en förvarning genom en halo runt solen vilket brukar förebåda riktigt dåligt väder. Trots allt så förblev vädret skapligt under hela eftermiddagen och vi kunde både passera genom den smala kanalen förbi Harstenas fiskeläge och slå läger på en väl skyddad plats innan ovädret var över oss. Kvällen och natten bjöd som sagt på oväder med intensivt regn och hård vind. Vi muntrade dock upp oss med att laga en riktig gourmetmiddag med färskvaror som vi köpt tidigare på dagen. Det blev en improviserad mustig pastasås med lax, purjolök, champinjoner, paprika, vitlök och creme fraiche som var turens verkliga kulinariska höjdpunkt. Det omtalade vindskyddet från Jysk Bäddlager kom nu åter till användning.

På torsdagen tog vi oss snabbt och med god medvind och trevliga surfvågor från Harstena mot nordväst över Finnfjärden mot Missjöarkipelagen. Eftersom vi närmade oss slutet på vår paddlingsvecka och väderprognoserna nu åter talade om ökande vindhastighet bestämde vi oss tidigt på dagen för att slå läger på MiniÖrholmen norr om örholmen. Härifrån var det bara en dryg halvmils paddling i skyddat vatten in till Tyrislöt, som vi nu bestämde som vårt slutmål. även denna lägerplats var i ”världsklass” och uppfyllde till fullo alla tänkbara krav. Eftermiddagen, som vi mest ägnade åt att slappa och läsa böcker bjöd på frisk vind men mest uppehåll.

Under den avslutande korta etappen in till Tyrislöt på fredagsförmiddagen fick vi bekräftat att det mesta jämnar ut sig. Gårdagens goda medvind och surfvågor var nu förbytta till det rakt motsatta. Motvind och motvågor som gjorde att vi var mycket nöjda med vårt förutseende i föregående dags val av lägerplats. Det var högt tryck och gott om folk i rörelse när vi kom in till kajakuthyrningen i Tyrislöt. Två stora grupper skulle ge sig ut under dagen, men vi lyckades tränga oss in och dra upp våra kajaker. Som avslutning på vår paddlingsvecka unnade vi oss varsin iskall folköl medan vi inväntade en bekant som lovat att stå för transporten tillbaka till Figeholm för att hämta bilen som var parkerad där.

text: Magnus

 

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera