Midsommar 2001

S:t Anna Skärgård

Precis som de senaste åren var det paddling som gällde även detta år veckan efter midsommar.
I år var vi 4 stycken som stack ut på midsommarafton och en femte kom ut dagen efter. St Anna skärgård var platsen och ingen av oss hade varit där tidigare.


Sjösättning vid St Anna kajakuthyrning. Att parkera kostade 75:-/vecka och det var ju klart skäligt. Vädret var ganska trist; mulet med skurar.

Vi hade fått tips om en fin lägerplats på en liten ö precis norr om Örholmen, men den var tyvärr upptagen. Så vi paddlade ner längs utsidan av Örholmen och hittade snabbt en fin lägerplats. Lägerplatsen på Örholmen var kanon; bra att ta upp kajaker, slå upp tält och fina badklippor!!


Pia F lagar ”vitvinsfilé från Chamonix” | Pia L och Henkan satsade på mer traditionell misommarmat med sill och potatis.

När vi vaknade på lördagen var det strålande solsken, till höger kommer jag in efter en tur runt Örholmen på förmiddagen.

Dagen bjöd på bad, både i solen och i vattnet. På em paddlade jag och Henkan in till Tyrislöt för att hämta Magnus.
Pia tvekar inför söndagens morgondopp | Erik Självporträtt UV | Henkan på väg söderut SO Mansö

Pia & Pia | Magnus på väg genom ett smalt sund | Lunch på en liten ö NO Gräsmarö.

Vi hittade en kanonfin lägerplats på Harstenas norra sida. Bra lä för tälten, hyfsat att få upp kajakerna samt kanonfina klippor för bad och mat!
Dessutom var det bara 7-800 meters gångväg in till Harstena fiskeläge där det finns bageri, restaurang samt kiosk!!.Alla samlade för middag. fr.v. Pia F, Pia L, Henrik, Erik och Magnus.
Soluppgång vid Harstena, klockan är 03.59. Det blev en fin morgontur runt Harstena för Erik. I Övrigt låg vi still denna dag (måndag). På tisdagsmorgonen var Henkan på bageriet och köpte färskt bröd, kändes verkligen lyxigt!


Magnus utanför Harstena

På tisdagen tog vi vägen runt/utanför Harstena och sen sydväst ner runt Armnö och sen norrut mellan Väggö och Håskö, det kom in ett åsk/regn-väder som gjorde att vi fick ligga still ett tag. Vidare norrut mot Missjö-arkipelagen för att slutligen hamna på samma lägerplats som de två första nätterna.


Pia L, Pia F och Henrik på väg in mot lägerplatsen på Ö Örholmen. Efter att regn/åskvädret dragit förbi blev det återigen strålande väder.

Paus på Gröskar | Erik självporträtt | Magnus SO Aspöja.

Henrik & Pia åkte hem på onsdagen medan vi andra forstsatte norrut. Vi paddlade förbi St Högholmen, pausade på Gröskär, gick mellan Aspöja och Birkö, lunchade på Marö/Lånjö. Sen gick vi på utsidan av Arkö för att slå läger på Gränsö.


Pia och Magnus på väg förbi St Högholmen.
Lägerplatsen på Gränsö.

Pia på väg in till Arkösund för vattenpåfyllning och glassköp.

På Torsdagen fortsatte vi runt/över Gränsö och sen ner till Arkösund där vi fyllde på vatten och glass. Sen fortsatte vi ner mot Marön och Klövöja, och vidare mellan Äspholm och Risö. Sen fick vi en rejäl motvind när vi gick väst om Kallsö och ner mot Kornholmen som blev vår lägerplats för natten. Lägerplatsen var helt ok som tältplats, men kajakupptagningen var ingen höjdare och badmöjligheterna var inte helt ok. Vattnet runtom är ganska grunt och lite ”sumpigt”.

På fredagen paddlade vi in till Tyrislöt och så var denna turen slut.

St Anna gav verkligen mersmak, en underbar natur med massvis av småöar och trånga passager. Dit kommer vi åka fler gånger! Denna vecka är nog vår bästa paddelvecka hittills, dels beroende på att vädret verkligen var på sitt bästa humör och att paddlingen/naturupplevelsen var utmärkt.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera