Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Seven summits i Fjällbacka och på väderöarna

maj1_02.jpg

Kristiflygarehelgen och 1:a-majhelgens mål blev, efter mycket dividerande fram-o-tillbaka, Fjällbacka skärgård och Väderöarna. Vädret verkade bli perfekt, ingen vind och lagom med sol. Väderöarna… Dessa hägrande öar som vi har velat besöka ett bra tag, men där väder och tillfälle inte har sammanstrålat, förrän nu.

erikpeter.jpg

Vi lämnade skåne, för de norra breddgraderna, lite motvilligt. Det spöregnade här hemma och det lockade inte alls att sätta sig i bilen. Tänkte på min bror med familj som valt just denna dag för att flytta. Stackare, och förlåt för att vi inte hjälpte till. Men efter påringning från Peter kom vi till slut iväg. Några timmar senare landade vi i Fjällbacka, vid bron. Såg att det var fler paddlare ute, det var nästan fullt på parkeringen. Packade snabbt, eftersom det fortfarande föll ett lätt regn. Styrde fören mot vraket vid Munkholmen, tog oss ut mot Lökholmen, kollade tältplats och gullvivor och gick vår första topptur. Tillbaka i kajakerna paddlade vi sen ut mot Långeskär. Slog upp tälten och tarpen.

gullvivor.jpg

Gullvivor på Lökholmen

tarp.jpg

Hilleberg Allak + Tarp på Långeskär

 

Lägerplatsen på Långeskär

 

Blev en perfekt liten sittplats utanför tältets ena absid (men det var ju inte grant med grön ful tarp till vårt röda fina tält, ska försöka ordna det). Paddlingen tar ju på kroppen, så en liten vilopaus var behövlig… 😉 Vaknade av röster som sa nåt liknande: Åhhh, där är ju redan upptaget… Visade sig vara ett gäng från Näsets Paddlarklubb. De bosatte sig lite längre söderut, på samma ö, som vi.
Runt 18-tiden dök Christian från Hbg upp. Lite mat, tjöt och promenad (topp nr 2), sen somnade vi gott i tälten och sommarsäcken.

 

grytor.jpg

Lätt att trilla i nån av alla grytorna på Långeskär

En lugn morgon med frukost utanför tarpen. Kajakerna styrdes sedan mot de norra väderöarna, förbi södra syster där en dykbåt låg stilla. Lite drygt halvvägs blev vi ompaddlade av två grabbar som verkade ha bråttom. Visade sig sen att den ena killen hade velat ut till väderöarna i 22 år. De stannade dock endast en knapp timme innan de vände tillbaks 😉
På plats fanns redan ett gäng från Kungsbacka Havspaddlare med Tomas H och Lars i spetsen, vi snackade och åt lite lunch, innan de begav sig inåt och vi tog en promenad upp till utkiken och topp nr 3

maj1_03.jpg

lotsutkik.jpg

Lotsutkiken på Storön

storon2.jpg

hamneskar.jpg

Hamnerö

Vi hade tänkt övernatta ute på Väderöarna och fick tips om bodarna på Hamnerö i södra skärgården, men när vi kom dit kändes det fel att bo inne och på ön häckade det alldeles för mycket fågel som vi skrämde. Så vi paddlade inåt igen, mot Vedholmen. Lätt medvindssurf gjorde inpaddling enkel och kul, om än lite varm…
Tyvärr var det upptaget på Vedholmen, och så även på Getryggen när vi kom dit, men Trinisla var ledig. Blev en fin liten brasa på kvällen, efter att vi stoppat i oss diverse godsaker.

brasa.jpg
Kvällsmys på Trinissla
Trinissla - stranden och tälten från ovan
Trinissla – stranden och tälten från ovan

Morgonen startade mjukt med stretchövningar på klipphällen, då en Berguv flög förbi och landade på berget mittemot. Hyfsat nyfiken var han och kollade in oss under hela frukosten. Han kom flygandes tillbaka till Trinisla när han konstaterat att vi var ofarliga. Även denna ö fick ju bestigas och topp nr4 var avklarad. Runt 11-tiden satt vi i kajakerna och paddlade i kringelikrokar, norrut mellan Hästvarm och Florön och tittade till vårt framtida kajakkollektiv ;-), sen mellan Fläskön och Dyngön, vek av västerut och gick i land på Kyrkogårdsön och kollade in tältplats. Fin utsikt från toppen på kyrkogårdsön (nr5) 🙂

topp.jpg

En av de tuffare, Kyrkogårdsön

lyngo.jpg

erik.jpg

klippor.jpg

Tog oss via de tajta sunden mellan de små öarna väst om Lyngö mot N Dyngön. Lunchdax, topptur, årets första dopp och lite kajakfotomodellande innan färden gick vidare mot St Måkholmen. När vi håller på att packa ner de sista sakerna i kajakerna ser vi 7-8 kajaker med fören mot samma ö som vi ska. Peter och Christian är snabba iväg och anländer Måkholmen före det andra gänget (undrar vilka det var som paddlade så långsamt), men, men… På plats fanns redan gänget från Kungsbacka, snälla som de är tycker de att vi kan slå upp tälten hos dom.

bad.jpg
Sen badpremiär på N Dyngön
Finfint på Stora Måkholmen
Finfint på Stora Måkholmen

 

St Måkholmen

En fin eld, kanel och socker till äpplena och en rätt god drink/snaps kallad limoncello bjöds vi på av Kungsbackagänget. Somnade gott i tältet. Vaknade vid 4-5 tiden och upptäcker att det är tjock dimma. Fast nästa gång jag vaknar är den i princip borta. Men solen orkar inte riktigt ta sig igenom diset förrän till lunch och det gällde alla dagarna.

brasa2.jpg

Toppen på Måkholmen var tänkt som nummer 7 men det häckade alldeles för mycket fågel i stenskrevorna, så det fick bli det lilla näset på ön istället. I sakta mak paddlade vi in mot Fjällbacka, vi hann med en lunchfika vid vraket, innan vi satt i bilarna på väg mot södern igen.

fika.jpg

En kanonhelg! Ett besök på Väderöarna lite mer off-säsong känns som en bra plan, både för att slippa massa folk på Storön men även för att slippa undan fågelskydden och alla häckande fåglar.

Och reglerna för de där toppbestigningarna reviderades efterhand; det behövde inte vara de högsta öarna… och inte heller alltid högsta punkten på ön; högt nog räcker 😉

Peter har lagt ut lite bilder på petersvensson.com/fjallbacka-1-4-maj