Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Senaste veckorna har ett antal miljoner Bergfinkar samlats varje kväll för nattläger norr om Rössjön söder om Hallandsåsen. De verkar svårräknade men siffrorna fyra till åtta miljoner har vi hört eller läst. Galet många alltså.

Dagtid snurrar de runt i nordvästra skåne och käkar bokollon men en stund innan solnedgången anländer de platsen norr om Rössjön och snurrar omkring där ett tag innan de sätter sig i ett skapligt stort granskogsparti strax bakom.

Mycket imponerande skådespel. Riktigt häftigt ljud när alla fåglar flyger över och riktigt koola formationer på himlen och bland träden.

Har ni möjlighet så stick dit och spana. Själva är vi inte alls fågelnördar eller fågelsnobbar men det här var riktigt koolt. Läste även nån fågeslkådare som skådat mycket som tyckte detta skådespel var något av det mäktigaste han upplevt inom fågelskådandet.

Bor ni inte allt för långt ifrån så dra dit. Det går att se stora flockar Bergfinkar här och där, vi har haft nån flock som flugit förbi hemma och tyckt det varit många… Fast det har varit väldigt lite fåglar i jämförelse 🙂 Vi har varit norr om Rössjön två solnedgångar senaste veckan. De drar iväg igen i soluppgången men då har vi inte kommit loss 🙂

Naturmorgon i P1 hade ett inslag om Bergfinkarna i lördags.

SVT har skrivit om fenomenet

Kul med många fåglar. Kul att det drar folk till krokarna av Rössjön som vi gillar, ligger kanske 5km hemifrån fågelvägen. Vi cyklar mtb och vanlig cykel runt Rössjön relativt ofta och kör där då och promenerar där då och då. Har aldrig sett så mycket bilar längs den lilla grusvägen, var nog ett hundratal en lördagseftermiddag i januari.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera