Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Backup – lite fegt, men ganska bra

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Jag har råkat ut för två halvstora datakrångelkraschar där det varit roligare att ha bra backup… Första gången var 1992, vi hade precis startat tidningen Fotografi, vi var inte några jättestjärnor i QuarkXpress som vi använde för layouten.

Vi var på fotomässa över helgen, visade upp vårt första nummer, korrekturläste vårt utskrivna andra nummer på kvällarna/nätterna. När vi kom hem toktrötta sen söndagskväll skulle jag bara fixa de korrigeringar som vi hittat och sen lämna sidorna till repron på måndagen…

När datorn slogs på (värsting då, med 400MB hårddisk och 4!!!MB RAM) fanns inte dokumentet… Datortekniker tillkallades och sökte en förmiddag med alla möjliga program, men inte en sida gick att rädda.

Halvsurt kan man säga… Bara att börja om… Men lite hjälp hade vi ju av de utskrivna sidorna i alla fall…

Sen, för bara nåt år sedan, satt jag och rensade bilder. Slängde en massa bilder. Tömde papperskorgen då och då efterhand. En gång tyckte jag det tog lite väl lång tid att tömma… Hade slängt 3-4 månaders bilder av bara farten OCH tömt papperskorgen. Hoppsan. Lugnt tänkte jag för jag tog ju redan då backup via Mozy men även till en separat hårddisk. Fast jag hade stängt av båda de backuperna nåt halvår tidigare och glömt sätta på dem igen. Nåja, en hel del bilder gick att rädda, men inte alla. Nu var det i och för sig bara massa privata bilder så det var väl inte hela världen egentligen, men lite surt.
Nu försöker jag låta bli att stänga av nån backup. Vi backupar våra datorer via internet till en server i usa; Mozy, det kostar bara fem dollar per månad per dator. Sen tar vi även backup lokalt här hemma, kör trådlös backup till en Apple Time Capsule, himla smidigt speciellt för min bärbara och skönt att slippa krångla med sladdar och sånt gammalt trams.

En annan tjänst vi gillar och som vi använder flitigt för att dela filer mellan datorer och som kan användas för enklare backup är DropBox. Vi använder den mest för delning av filer, filer som vi lätt behöver komma åt varsomhelst. Sen bara några dagar kan man även dela vilka filer som helst via Google docs. Tokbra!

Hoppas på nåt smidigt tillägg till iPhoto/Aperture och andra bildprogram så man till exempel kan välja en viss mapp som ska läggas över till Google docs så att till exempel.

tillägg januari 2012: Nu har vi i princip ersatt Mozy med Backblaze helt och hållet. Backblaze har snäppet lägre priser och verkar ha bra rykte. Och efter att ha läst Backup för en lathund eller tvärtom hos Axbom ska jag nog börja använda Dropbox lite mer, i alla fall en del bilder ska jag nog lagra där med.

Lämna ett svar