Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Arbetshelg på Valö, maj-09

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

Erik försöker surfa
Försök till surf 😉

I helgen var det dax för en av årets arbetshelger på Valö. Det fina vädret lockade rekordmånga arbetare. En del kom för egen maskin medan några andra tog färjan ut och blev hämtade med GKF\’s lilla båt, Snabben.

Erik och jag paddlade ut på fredagskvällen och hade fin medvind och roliga vågor till hjälp och anlände Valö långt innan det blev mörkt. På håll såg vi att dörren på fyrhuset var öppen och på plats fanns redan Karin och Anki. Vid Hultet låg en segelkanot som det kom skratt ifrån. Efterhand kom fler och fler utpaddlandes, sammanlagt var vi 18 personer när det var dax att krypa ner i sovsäcken.

Sommar på Valö - fint på ängen
Sommar på Valö – fint på ängen
Lågt morgonljus ger fina skuggor
Lågt morgonljus ger fina skuggor
morgondopp - än svalkvar vattnet
morgondopp – än svalkvar vattnet

Lördagmorgon var vi uppe hyfsat tidigt då solen började värma tälten, kanon med sommar så man kommer upp i tid 😉 En promenad till Hultet och tillbaka innan morgondoppet. Det var tillräckligt kallt i vattnet för att vi skulle piggna till rejält (Erik tycker man ska passa på att bada nu medan vattnet fortfarande svalkar…). Ordentlig frukost som varade länge, sen tog vi tag i jobbandet. Vi hade inte riktigt koll på vad som var planerat att göra, men tog för givet att spången skulle tjäras liksom trädäcken vid husen. Så vi började med det innan Valö-”chefen” Bibi kom med lappar på vad som skulle fixas.

Ojojoj, vad folk jobbade! Det röjdes, målades, tvättades, bankades, plockades, byttes brädor på däck och under rickepumpen, tömdes ut vatten och plockades skräp på stranden. Roddbåten skrapades och bottenmålades och dassen tömdes. Det vid fyrhuset gjordes om lite, med urinseparering efter att en sk bajskonsult varit ute på inspektion förra året 😀

minispindlar
minispindlar
Erik tjärar spången
Erik tjärar spången
Inge kör röjsåg
Inge kör röjsåg
Sjöbodens altan fick nåra nya brädor
Sjöbodens altan fick nåra nya brädor
Tjärolja på Lillstugans altan
Tjärolja på Lillstugans altan
Freddan, Anna och Sara plockar upp efter Inge... :D
Freddan, Anna och Sara plockar upp efter Inge… 😀

Själv slog jag, på eftermiddagen, i nya spik i brädorna på spången över kärret. Där inne stod luften stilla och solen gassade från klarblå himmel. Det var så otroligt varmt och efter nån timme, när alla brädorna satt fast, tyckte jag att det räckte. Jag gick tillbaka till fyrhuset, träffade på Sara och undrade om hon ville med å bada. Gehöret var ett direkt och spontant JA! Träffade några tjejer till på vägen så vi var ett gäng som njöt av svalkan/kylan i havet.

Innan middagen var vi tvungna att bada igen, denna gången var det inte alls kallt i vattnet. Vi måste ha värmt upp det under dagen 😉

På kvällen var det gemensam middag de flesta hade med sig lite ingredienser att ha i. Det blev fisksoppa som var otroligt god, och det bästa var att det var några glada prickar som fixade allt! Tack så hemskt mycket för det! Vilken lyx!

Fisksoppa i solen
Fisksoppa i solen
mycket folk var det
mycket folk var det
pojkar diskuterar på nattkröken
pojkar diskuterar på nattkröken

Kvällen och natten var ljummen, diskussioner och sånger avlöste varandra. Choklad, chips, nötter och annat gott skickades runt. Efter midnatt kröp jag i säng. Vilken perfekt dag det varit!

Vi hade bestämt med Eriks föräldrar att vi skulle komma till dom på söndagkvällen och begav oss därför iväg från Valö direkt efter frukost. Så medan de andra gick igång med dagens arbete, så packade vi kajakerna och vinkade hej då.
Det var helt spegelblankt när vi paddlade tillbaka mot Saltholmen. För mig gick det trögt, är ju inte direkt nån van arbetare och det kändes i kroppen som var seg. Men vackert var det, mycket folk på vattnet, stränder och klippor. Kändes som om sommaren verkligen har kommit!

erik paddlar medströms
erik paddlar medströms
inte en krusning
inte en krusning

En mycket trevlig helg! Arbetshelg kan låta hårt, men det är väldigt trevligt och inte blir det sämre av att det är på ett så fint ställe som Valö. Dessutom vill man ju vara med att hjälpa till för att hålla Valö och dess byggnader i skick.

GKF har ett system med arbetsplikter som vi gillar, antingen arbetar man av sin arbetsplikt på ena eller andra sättet eller så betalar man en slant om man hellre vill sitta i soffan. Klart vettigt. Nu är det inga stora pengar det handlar om och de flesta vill väl ändå hjälp till, men bra upplägg tycker jag.

5 svar på ”Arbetshelg på Valö, maj-09”

  1. Arbetshelg på Valö ser ut att vara ett ganska trivsamt arbete, finns det verkligen folk som betalar för att slippa det..?
    / Ulf

    Svara
  2. Härliga bilder som vanligt!

    Tack för sällskapet under helgen och provpaddlingen av paddeln. Lätt röd om nosen väntar jag nu på nästa helg och cykling vid den stora sjön…

    Svara

Lämna ett svar