Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Arbetshelg på Valö

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

Fullmånen och lite pannlampsljus lyser upp
Fullmånen och lite pannlampsljus lyser upp

Fredag vid lunchtid lyckades vi komma ur soffan och begav oss norrut mot Göteborg och GKF. På schemat stod: Arbetshelg på Valö.

Både vår och höst anordnas arbetshelger där det fixas och donas inför sommar- respektive vintersäsongen. Det finns hus och diverse annat som behöver hållas efter.

Blå fredagshimmel och lite vind från sydväst
Blå fredagshimmel och lite vind från sydväst
Erik vid Donsö
Erik vid Donsö
Framme vid Valö
Framme vid Valö

I finfint solsken och lite motig västlig vind tog vi oss mot Styrsö. I sundet mellan Styrsö och Donsö kom vi i lä och det höll sig så nästan hela vägen ut till Valö. Väl på plats såg vi att bryggan vi brukar dra upp kajakerna på kommit på avvägar och låg invid stranden på fyrhusetsidan.

Vi var först på plats och la beslag på Sjöboden. Först ett dopp innan vi plockade upp våra grejer och gick på promenad runt södra delen av ön. Väl vid Hultet såg vi att vi inte var ensamma. Arne och hans kompis Allan var på plats sedan dagen innan. Vi gick tillbaka till sjöboden, lagade lite mat och slappade. Strax innan det blev mörkt trillade det in 3 paddlare till. Per, Björn och Kerstin. Vi var ganska trötta och somnade innan klockan slagit 23 efter lite fotonörderi.

Fyrsidan
Fyrsidan
Vakt i Björnbärssnåren
Vakt i Björnbärssnåren
Staden lysen upp ordentligt och får lite hjälp av månen på sydsidan
Staden lyser upp ordentligt och får lite hjälp av månen på sydsidan
Toksurf i Sjöboden
Toksurf i Sjöboden
Månen lyser upp ordenligt den med
Månen lyser upp ordenligt den med

Lördagen började med hyfsat väder. Lite blåsig och grå, men uppehållsväder. Direkt efter frukost började vi dra upp bryggan. Tömde den på bly och baxade den rätt i vattnet. Lagom till båtfolket kom var det dax att dra upp kolossen på land. Perfekt! En punkt avbockad på listan 🙂
Sen följde lite blandade uppgifter, rensning och städning, slänga allt som hamnat i källaren som borde kastats för länge sen. Upp med ställning på norrsidan av fyrhuset i duggregn och ökande vind. Upp med bojar, tömma dass, fönsterluckorna på, och en himla massa annat. Lite fika på det, sen började vi skrapa och måla fyrhusets norrsida.

Bärgning av kajakbryggan
Bärgning av kajakbryggan
Ställningsbyggande vid fyrhusets norrsida
Ställningsbyggande vid fyrhusets norrsida
Matmys i salongen
Matmys i salongen

Middag åt vi ganska sent på kvällen i fyrhuset. God mat och trevliga människor avrundade kvällen och vi somnade gott.

Söndag morgon väcktes vi av åska, regn och blixtrande sken. Vackert och häftigt! Alldeles för blött dock för att jag skulle vilja gå ut och fota… 😉 Så jag somnade om. Flera gånger… När det lugnat sig gav vi oss på norrgaveln igen och med gemensamma krafter fick vi klart hela sidan. Endast det vita ska målas en runda till. Så himla fint blev det!
Och det blev vädret oxå! Efter lunch sken solen ikapp med glada arbetare och det var svårt att slita sig från ön för att åka hem. Men ibland får man ge sig och framåt 20-snåret landade vi på Saltholmen för hemfärd mot skåne igen.

Bra utsikt från toppen. Här borde det finnas en balkong ;)
Bra utsikt från toppen. Här borde det finnas en balkong 😉
Riktigt gött väder på söndagseftermiddagen
Riktigt gött väder på söndagseftermiddagen
Pia & Marcus på väg norrut i svag medvind
Pia & Marcus på väg norrut i svag medvind

Riktig gott att komma ut till Valö igen, och vattentemperaturen lockar fortfarande med många dopp! Trevligt och kul att både nyttja och hjälpa till att bevara en sån fin miljö som Valö.

Fin himmel utanför Fiskebäck
Fin himmel utanför Fiskebäck

8 svar på ”Arbetshelg på Valö”

 1. Fina,inspirerande bilder som vanligt! Blir bara alltid så där sjukt sugen på att ta en runda och så sitter man och jobbar???

  Svara
 2. @ulf; Jo, lite långt för dagspendling, men är det bara en gång i veckan funkar det 😉
  @fredrik; tack, tyckte själv nattbilderna blev skojsiga trots att bara lillkamerorna var med. Paddelsug tycker jag man har ofta, men den där soffan, datorn och ibland jobbet håller en på landbacken lite för ofta 😉

  Svara
 3. Hm, kanske det som är modellen, jobba på helgerna och sen vara ledig i veckorna. Skulle väl ge rätt mycket tid över till att koppla av med lite friluftsliv, paddling t ex..

  Svara
  • tidsmässigt kör vi åt det hållet. Jobbar 2-3 dagar i veckan och dräller resten; lite paddling, lite skogsdräll, cykling, kottsparkning, toksurf m.m. Helt ok. Känns som om det går att sysselsätta sig utan 40+ timmars schemalagd arbetstid 🙂

   Svara
 4. Jo, låter behagligt..! Fast misstänker att man är för mycket arbetsmyra för att hålla sig borta från arbete så mycket, typ +500 timmars kajakbyggare liksom. Fast det kanske inte räknas som riktigt jobb om man har roligt och inte tjänar så mycket pengar..?

  Svara

Lämna ett svar