Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Åland

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Rivö – Grisslehamn, Mån 2/7 – 3 km i kajakerna och drygt 60 mil i bilen
Vi vaknade på Rivö i Göteborgs södra till regnsmatter mot tältduken och bestämde oss för att vänta med frukosten och bara paddla in till Saltholmen. Med vind och regn i ansiktet paddlade vi på. Vi lånade duscharna, städade ur verkstan packade bilen och åt frukost i köket på GKF. Det tog lite längre tid än vi trott att ta sig till Grisslehamn och vi landade på campingen i Singö, www.singocamping.se, 6km norr om Grisslehamns färjeläge, strax efter kl 22, vi knackade på i huset hos de som ägde/drev campingen, de stängde kl 22, men vi fick snällt nog hyra en stuga för 400:-. Lite mat och sen i säng.

Grisslehamn – Sandösund – Väderskär, Tis 3/7 – 21km
Vaknade strax innan 8, fixade frukost städade stugan och gav oss iväg mot båten, www.eckerolinjen.fi, vid 9-tiden.
Tiden på båten ägnade vi åt att sitta lite i solen på soldäck och spana ut över havet, kolla Taxfree-butiken, mm. Lunch åt vi i A la Carte-restaurangen, det var för mycket folk i kö till buffén. Restaurangen kan verkligen rekommenderas! Jättegott! Jag åt varmrökt lax m. kall romsås, och Erik en hackebiff med kantarellsås för priset av 89:- Verkligen värt det!


Soldäck på färjan

Vi hade fått lite tips om att handla i Godby på fastlandet Åland, så det gjorde vi. En del grönsaker och bröd, sen vidare färd mot Sandösundscamping, www.sandocamping.aland.fi. Fin camping, naturligt inbäddad i skogen, inte gräsmattecamping som många svenska, inga problem med att ställa bilen där, man betalar per dygn. Vid 18-tiden satt vi så äntligen i kajakerna efter att ha tagit det lugnt i några timmar med packandet och ätandes diverse godsaker från campingens café. Kajaksemestern kan börja!


Snart färdigpackade och redo att sticka ut från campingen

Vi gick norrut mot Sandön, genom sundet Simskäla & Östra Skäret, och mot Krokholmen. På Låga Skärets väst sida, paddlade vi förbi 2 kajakister som slagit upp tältet och satt o myste i solen. Även på Måsskär träffade vi på paddlare, men av desto större antal.


Greger i spetsen för Norrviken lag 1, eller var det lag 2?

Det var, som de själva sa ”ungdomsgruppen” av Friluftsfrämjandet Norrviken. Greger som var ledaren frågade om det var Erik o Pia, kända från nätet? Hihi, det var kul! Vi slog nattläger på Västra Skäret vid Väderskär. Jättefint! Vi har säkrat tältet ordentligt då det enligt prognosen ska blåsa 7-11m/s upp till 13.

Lunch: Lunch på båten. Middag: Färsk tortellini m. pesto, champinjoner och tomater
Väder: Sol och helt vinstilla, ca 25°C


Vår första lägerplats

Väderskär – Saggö Ön, Ons 4/7 – 32 km
Vaknade första gången vid 6-tiden, nöden kallade. Den utlovade vinden varken såg eller märkte jag nått av, dessutom sken solen från klarblå himmel. Tyvärr var både jag och Erik alldeles för trötta, så vi somnade om, och det gjorde vi några gånger… 😉 Kl 10.30 kröp vi ur tältet för att äta frukost och sen kröp vi in igen, när det föll några droppar regn. Läste lite, lyssnade på nyheter & väder, lät som blåst och lite regn.
Till sist fick vi i alla fall tummarna loss och packade kajakerna. När vi höll på att sjösätta kajakerna kom ett gäng på ca 10st, paddlandes. Det var Norrviken gäng 2 som letade lunchplats. Strax efter kl 13 kom vi iväg. Det blåste en del, runt 8-9 m/s ostlig. Men vi hade det i ryggen, så med sköna inte alltför jobbiga vågor tog vi oss raskt åt sydväst.

Vi har sett mycket fågel bla Tobisgrissla, Svärta, Havsörn, Labb och framförallt väldigt många Tordmulor! Vi paddlade förbi deras häckningsplats, häftigt! De påminner en del om Lunnefågeln, de har sina bo under stenblock och flyger iväg i mängder för att hämta mat. Även här morrades det i hålorna. Vi stannade och försökte få lite bilder. Tyvärr var inte ljuset så kul.
Nu ligger vi på Saggö Ön i en fin vik på norrsidan skyddad från alla håll, utom möjligen nordväst.
Prognosen pratar om vindar uppemot 14m/s redan på morgonen från ost-nordost. Vi bör kunna ta oss söderut utan några större bekymmer, då det är en del öar att ta skydd vid.

Lunch: Blå Bandets Köttfärs med ris. Middag: Bullens Pilsnerkorv m. potatismos
Väder: Regnbyar och mindre än 10m/s, på kvällen lugnt

Vid Saggö öns nordvästspets
Vid Saggö öns nordvästspets


Lägerplats på Saggö ön

Saggö Ön – Killingskär, tors 5/7 – 31 km
Den väntade vinden uteblev, men de sa på radion att det blåst 10m/s. Det har vi inte märkt nått av! Vi har paddlat i bikini respektive badbyxor hela dan, solen har gassat och vi har badat ett antal gånger. Vattentemperaturen har varit allt från 17°C längst ut till 20°C här inne bland skären. Vi tog en promenad i förmiddags på Saggö Ön, hur fint som helst! Stora klipphällar med småtallar och mossor som lyckats hitta några hål att växa i, och tom en gullig lite damm fullt med vita näckrosor.

Mysig damm på Saggö ön

På Kalskär som vi paddlade förbi igår, fanns det ännu mer imponerande hällar, alldeles granitröda! Så koolt!
Idag intog vi vår lunch på Österholmen, den del man får lov att gå iland på. Nu har vi slagit läger på södra delen av Killingskär och tror vi drar oss söderut imorgon. Även idag har vi ankrat tältet för nordostliga vindar. Prognosen säger 15m/s. Det bränner skönt om händer och rygg, kommer att bli varmt i sovsäcken inatt! 😉

Lunch: Spagetteria Carbonara. Middag: Tacofärs m. ris, tomat paprika blandat
Väder: Sol och max 4m/s

Killingskär – Skarpskär/Kullskär, fre 6/7 – 30 km
Nu är vi mätta & trötta, det märks att vi inte har så många paddelmil i kropparna sen innan. Det har blåst ganska mycket idag, men med vind och vågor i ryggen är det lätt att uthärda! 🙂
På nåt sätt blir jag nästan tröttare av att paddla medvind, kan ju inte låta bli att jaga vågor hela tiden ;-), och kajaken blir lite svårare att hantera oxå, då den gärna vill vrida sig åt alla håll. Fick i alla fall en rejäl surf som jag levde på i flera timmar. Även Erik lekte glatt i vågorna.
Jag slipade på min lagade kajak i morse, så nu ser den lite finare ut än det grova som det blir med spackelspatel… Men det är fortfarande en del kvar att slipa innan den är riktigt grann. Nu har jag även börjat få in vatten i akterskottet, vid luckan, inte så mycket dock.


Erik på väg söderut

Vi har precis suttit och försökt komma på en bra runda imorgon. Vinden ska hålla i sig enligt prognos, och öka till söndag. N-NO, vi får väl se vad morgondagen ger.

Lunch: Real påsar. Middag: Tortellini, bacon, broccoli mm
Väder: Mulet och blåsigt 8-9m/s N

Skarpskär – Storskär, lör 7/7 – 31 km
Idag fyller min brorsdotter Ella 2år och mina föräldrar firar 35år i äktenskapensband. Jag har skickat sms till dom alla.
Nu är vi snart i Kökarskärgården. Det tog lång tid att ta sig ur sovsäcken idag! Det blåste en del och regnade så tältet lockade mer 😉
Strax efter kl 15 (!!!) satt vi så äntligen i kajakerna, det började spricka upp och tom solen tittade fram.
Den utlovade kulingen fanns inte idag heller men riktningen var rätt. Vi börjar bli lite skeptiska till väderprognoserna…
Men, men vi märker ju om vi inte känner oss bekväma med vädret och tar beslut efter det. När vi lämnade Skarpskär korsade vi farleden för de STORA båtarna Viking Line och Silja Line. Vi såg dom när vi gick från Bärö till Jemmonklobba, där vi för övrigt oxå stannade och åt en något försenad lunch.


Pia på väg mot Jemmonklobba, stooor färja i bakgrunden

Överfarten var inga problem, lite guppigt, med snäll medvind. Var lite nervös för vågorna från jättebåtarna,
som jag hört en del skrämmande historier om. Men de märktes knappt bland de andra vågorna, skönt. Det var lite svårare att hitta tältplats idag. Vi ville ha lä för nordvästan, och det fick vi nästan. Vinden har ännu en gång mojnat på kvällen och det kom några droppar alldeles precis. Skärgården har ändrat skepnad, nu är det inte alls de röda granitklipporna som dominerar utan snarare mer sten och vass, och mer hus och båtar. Här är oxå mycket mer mygg! 😉

Lunch: Macka och te. Middag: Spagetteria Bolognese
Väder: Regn hela morgonen och förmiddagen, sol em/kväll. 7-8m/s


Fortsätt till del 2

8 svar på ”Åland”

 1. Kanonfina bilder, speciellt bilderna på tordmularna var häftiga. Fåglarna ni inte hade i fågelboken är kärrsnäppor (de med svart bröst) och antingen myrspov eller rödspov tror jag (100% säker på kärrsnäpporna inte fullt lika säker på spovarna).

  Pontus ”Tordmulen” Gustavsson

  Svara
 2. Hej!
  Väldans snygga bilder! Har ni systemkamera med på paddelturerna, eller är dom tagna med kompaktkamera?
  Dom 2 fåglarna i mitten är mycket riktigt kärrsnäppor. Dom 2 röda vadarna på kanterna tror jag dock är spovsnäppor (rastande på sydflytt från häckningsplatserna på sibiriens ishavskust). Dom är lite för små för att vara spovar, och så har dom annorlunda näbb. Gratulerar! Sådana ser man inte varje dag!

  MVH
  Lasse

  Svara
 3. Hej!
  Vilken toppen semester ni verkat att ha haft, man blir lite lagom avundsjuk. Vad det gäller fåglarna så verkar det ha löst sig, annars kunnde jag bidragit med min lilla fågel kunskap och sagt att det inte var svanar ialla fall 😉

  Ha det gott

  // Björn S

  Svara
 4. Tack!
  det mesta är taget med kompaktkameror, det är bara Tordmularna som är tagna med systemkamera (Canon EOS 20D + 70-300 DO IS).

  Resten är taget med Canon Powershot G7, Canon Powershot S3IS, Canon Ixus i5 med allväderhus, Pentax Optio W20 samt nån bild med en mobiltelefon SonyEricsson W900i.

  Har släpat med systemkameran oftare innan, men nu blir det mer och mer sällan.

  Svara
 5. Stämmer in i kören, fina bilder! Bilderna på tordmularna är skitläckra. Hur skyddar du systemkameran i sittbrunnen?

  Svara
 6. Jag har sällan systemkameran i sittbrunnen, men jag har en Ortlieb kameraväska (Ortlieb Aqua-Zoom) till systemkameran som är vattentät. http://www.ortlieb.de
  Pia har en liten Wxtex vattentät väska till sin S3IS.
  Bilderna på mularna är dock tagna från land.

  Men nästa runda funderar jag på att skippa systemkameran. den var bara uppe och användes 10 minuter på 10 dagar. Kanske ska komplettera G7:an med en långzoomare.
  Nåja, vi får se vad det blir av det.

  Norrvikenspaddlarna som vi stötte på har oxå lagt ut lite bilder (dock ingen på oss… 😀 )
  http://www.pbase.com/norrviken/2007

  Svara

Lämna ett svar