Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Advent i Misterhult 2014

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Plattvatten i Klintemåla
Plattvatten i Klintemåla
Fårdugasolnedgång strax utanför Klintemåla
Fårdugasolnedgång strax utanför KlintemålaAdvent i skärgården har ju visat sig vara en klart bra plan tidigare. Så för 13:e (tror jag) första advent i rad satsade vi på skärgårdsdräll och ödräll i misterhult. Som de senaste 10-talet åren löd planen lite tältande och sen inneboende på Örö. Tälta är alltid gött och kombinationen med ett par nätter tält och sen inneboende på örackare är super. Eftersom vi som vanligt sov länge 🙂 eller det gjorde vi kanske inte men ett par timmars sängsurf, kaffesörplande och toksurf hör till en vanlig morgon, landade vi i alla fall i Klintemåla strax innan tresnåret, sista biten sjönk temperaturen och det var runt nollan när vi stannade vid kajakbryggan. Höll på att halka direkt när både bryggan och vägen var skapligt halkig. Kajakerna täcktes lite snabbt av frost och vi packade kvickt och lämnade bryggan strax efter tre. Grymt fint eftermiddagsljus, riktigt klart vatten, helt vindstilla och sådär gött krispigt i luften.
Fårdugakväll
Fårdugakväll
Torsdagsutpaddling
Torsdagsutpaddling
Börjar mörkna i Älösund
Börjar mörkna i Älösund

Blev en kort runda ut mot Lilla Bergö där vi hade hört rykten på det där internettet att det fanns en paddlare från Blekinge. Paddlade genom Älö sund i det sista ljuset och sen sista biten i mörkret bort till Lilla Bergö där Kenneth hade brasan igång. Kenneth bjöd på glögg och kanelbulle när vi fått upp vårt Hilleberg Tarra. Finfin start på en go helg. Kenneth hade kommit ut dagen innan och haft en helt makalös dag med sol och vindstilla hela dagen trots lite grå väderprognoser. Kvällen blev fin vid brasan. Temperaturen sjönk under nollan även på vår lilla ö och det var stjärnklart ända fram till läggdags då lite moln drog in och några stänk nederbörd med det.

Somnade sött i tältet. Var rätt nöjd att jag tog med varmare sovsäcken och inte sommarsäcken och dessutom dunliggunderlaget 🙂 Funkade finfint med säcken som täcke och vi sov sött och länge.

Fredagsförmiddag med sol på Lilla Bergö
Fredagsförmiddag med sol på Lilla Bergö
Vedpyssel
Vedpyssel

Lite blåsigt när vi vaknade, inte så farligt med vind egentligen men det blir snabbt svalt när det inte är tokvarmt från början. Go frukost med lite mer vy än kvällen innan fast med lite färre stjärnor. Efter frukosten blev det vedhämtning, vedsågning osv för att ladda inför kvällen. Satte upp vår lilla tarp som vindskydd för kaffe och lunch och en sen Kenneths jättetarp för kvällsmyset. Tänkte tanken att paddla en sväng med det gick över och ödrällandet fortsatte.

Framåt eftermiddagen kom Christian & Helen ut och det blev braständning och tarphäng. Jag, Kenneth och Pia tog en skön promenadsväng på ön och hittade lite trattkantareller. Väl tillbaka var det nästan mörkt och full fart på brasan. Lite kyligt i vinden men i lä bakom tarpen vid brasan var det gött. Mer glögg, gottis och mat. När det varit mörkt ett par timmar kom Jesper och Challan från MKK ut, de hade haft en go paddling ut med lite våginslag i mökret, lät kuligt.

De hade med sig en gigantisk kaka så vi lyckades hålla oss vakna ett tag till innan vi återigen kröp in i våra tyghus, somnade sött och sov länge. Långfrukost bakom tarpen innan vi packade ihop oss. Lagom till vi var klara kom Gunnel, Leif, Mats och Marja paddlade och vi tog oss tillsammans ut mot Örö i lite sned sidvind. På Örö blev vi som vanligt välkomnade med glögg och pepparkakor och därefter fisksoppa. Som vanligt jättegott och som vanligt blev vi jättemätta. Några av oss lyckades i alla fall ta ett övarv och såg många havsörnar, kul. Bastun sattes igång och jag tog ett snabbt bad innan så man fick känna på vattnet, sen lite stughäng och bastande innan middagen. Som vanligt gott igen och som vanligt infann sig proppmättheten men efter ostbrickan lyckades man trycka ner nån lite pralin och kaka ändå.

Jag & Pia tog en morgonpromenad runt ön och bar in en av öns kajaker i hönshuset innan det var frukostdags. Efter frukost blev det lite arbetsläger, eftersom Owe inte kan slita undan som innan fanns det lite extra att göra. Vi bar grejer och flyttade båtar innan vi och Elisabeth var nöjda. Snabb fikalunch innan vi sjösatte strax efter lunchtid och paddlade mot Klintemåla. Lite sidvind även på inresan och lite svalt om fingertopparna då och då.

Riktigt skön runda. Alltid gött att komma ut även om man gör det extra sällan så här års. Go kombo med tält och inneboende. Kul att få se både Elisabeth och Owe på Örö igen. Och trevligt att träffa de andra. Bilder från tidigare adventspaddlingar: 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 201020112012 och 2013. Bilder från Christian & Helen finns ute och även från Kenneth.

I år stannade vi inte en extranatt på Örö. Enda missen på denna turen 🙂

Eldigt häng
Eldigt häng
Gråruggig tarpfrukost
Gråruggig tarpfrukost
Precis lämnat Lilla Bergö, här mellan Kärsmansholmen och Lilla Bergö
Precis lämnat Lilla Bergö, här mellan Kärsmansholmen och Lilla Bergö
Snirkligt och smalt
Snirkligt och smalt
Solen förföljer oss
Solen förföljer oss
Snett i skärgårn
Snett i skärgårn
Grågrått och sista hoppet ut mot Örö
Grågrått och sista hoppet ut mot Örö
Inneglögg
Inneglögg
Bastudags
Bastudags
Brygghäng
Brygghäng
Båtmotorpysselfunderingar
Båtmotorpysselfunderingar
Båtar som ska upp
Båtar som ska upp
Marja & Pia öster om Älö
Marja & Pia öster om Älö
Liite skumantydan i alla fall
Liite skumantydan i alla fall
Mot solstrimmorna och Klintemåla
Mot solstrimmorna och Klintemåla

Lämna ett svar