Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

310 kWh – ny månadslägsta elförbrukning

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Ny månad. Under februari slog vi nytt lowscore i elförbrukning. 310 kWh. Nu var vi iväg och åkte skidor 10,5 av de dagarna så inte så konstigt kanske. Fast ändå lägre förbrukning än andra månader när vi varit iväg två veckor i april som exempel.

Huset drog cirka 3kWh i sparläge, varmvattenberedaren avstängd, routrar/modem avstängda, handdukstorken avstängd osv. Ventilationsfläkt, några lampor, kyl/frys igång i köket och en liten frysbox på 90 liter i klädkammaren.

Intressant att se hur förbrukningen minskade lite dag för dag. Det är väl för att det blev svalare och svalare i huset och då behövde inte kyl/frys och frysbox kyla lika mycket.

10,9 grader inomhus

Elförbukningen kunde jag följa på distans i Greenelys app. Kunde spanat på EONs hemsida också. Temperaturen hade vi dock ingen koll på. Jag ställde fram ett gammalt fläktelement och satte det på som jag trodde ”lagom” temperatur. När vi kom hem var det 10,9 grader i huset. Termostaten var snålt ställt eller kanske lagom för man behöver ju inte värma i onödan 🙂 Skapligt att huset höll sig så pass ändå, utetemperaturen pendlade mellan fem minus och fem plus under tiden (13 dagar) vi var hemifrån. När vi kom hem skruvade vi upp termostaten på fläktelementet och satte även in ett till litet husbilselement ställda på vardera 1000W och så eld i kakelugnen och köksspisen. Det tillsammans med varmvattenberedaren och en och annan tvättmaskin efter två veckor hemifrån syns tydligt på förbukningsstaplarna. Tungt svalt hus tar ett tag att värma upp men ett dygn senare var det drygt tjugo grader men kanske lite svalt klinkergolv i badrummet. Har funderat länge på lite bättre termostatstyrda elelement och termometer så man kan reglera och ha koll på distans men samtidigt är Low-tech fungerande och skapligt kostnadseffektivt. Vi hade blomvattning&posttömninghjälp så hade det börjat bli frost inne hade de nog larmat 🙂

Intressant i sammanhanget att vår highscoremånad ligger på cirka 1500 kWh men det är 20-talet år sedan. Då värmde vi mer med el inne och så hade vi nog 10-15 grader i vår entré som vi nu med nöd och näppe håller frostfri. Kan vara så att vi hade 10-15 grader i lilla Backstugan också som nu är fönsterlös, lite förfallen och dessutom ellös 🙂

2 svar på ”310 kWh – ny månadslägsta elförbrukning”

Lämna ett svar