Meny

Vi har som regel rimligt lätt att göra upp eld. Vi eldar hemma i kakelugnen och då och då även i köksspisen, så viss vana har vi fått. Sen är det ju lite skillnad på inomhus med torr näver, torr ved och man själv är torr och varm jämfört med i snålblåsten utomhus 🙂

För några år sedan såg jag begreppet Stockholmsved i Kajaksakers blogg, skrivet av Göran som startade Skim.

Stockholmsved är alltså stora tändblock, stora som “vanliga” vedträn. Förpackade i ett pappfodral. Lätt att tända direkt på pappershöljet och sen tar sig själva vedträt.

Lätt att få fyr på och brinner länge.

Varför kallas det Stockholmsved? Troligtvis för att det är sådana block som Stockholmare eldar med i sina vedkaminer, kakelugnar och vedpannor 😉

Vi brukar ha med en halv under höst/vinter/vår, det räcker långt för att starta en eld nästan oavsett väder. Gött att lätt få fyr även om det regnar och all tillgänglig ved är fuktig.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera