Fläderkaka

/// av

Efter att ha gjort fläderblomssaft blir det en hel del fläderblommor och citroner över som oftast bara slängs. För några år sedan snackade jag med en kompis som hade gjort en kaka på det överblivna. Nu var det dax att testa, tänkte jag, och sökte på nätet. Hittade ingenting! Någon mer har väl ändå gjort något på de fina blommorna och citronerna.

Nåja, jag hämtade inspiration från lite olika recept till en sockerkaka. Och det blev riktigt gott!

Ta en del av blommorna och citronerna och kör i mixern, blir en blandning som både luktar och smakar gott  🙂
Använd sedan mixen till lite blandade grejer, tex kakan nedan.

1 tim allt som allt – 40min i ugnen, 10 min tillredning, 10 min innan uppstjälpning

  • 75 g smör
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl fläder- & citronmix från flädersafttillverkningen
  • Smörjde ugnsformen med smör och socker

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt (ca 3 min) och häll i fläder- & citronmixen.

3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd ner det i smeten tillsammans med det smälta smöret. 

4. Häll smeten i en smord och sockrad form, ca 1 ½ liter. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt kakan svalna i 10 min i formen och stjälp sedan upp den.

Fläderblommor och citroner

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Kommentera