Vi gjorde Granskottssirap för första gången förra året. Det blev klart lyckat så i år blev det en omgång till.

Vi använder granskottssirapen precis som man använder vanlig sirap, här blir det mest vid bakning av matbröd.

Granskottssirapen vi gjort blir lite mer lättflytande jämfört med vanlig sirap. Till smaken blir den frisk och med en ganska kraftig gransmak, kåda & barrsmak.

Det sägs att granskott innehåller massa C-vitaminer så det är nog nyttigt som tusan, men framförallt är det lite skoj att kunna använda sånt som växer utanför dörren.

Att plocka granskott ingår inte i allemansrätten, tänk på det. Nån liten burk mitt i en urskog funkar säkert men större mängder eller i mer befolkade trakter så är det bäst att kolla ned markägaren.

Så här gör vi:

  • Plocka granskotten, när de är små och gulliga.
  • Fyll en burk löst
  • Fyll på med socker
  • Ställ i ett soligt fönster
  • Vänd och/eller rör om då och då
  • När sockret smält ordentligt är det bara att sila bort granskott och eventuella sockerkristaller!

Klart att använda 🙂 plättlätt

Lämna en kommentar