Jordnötskaka – energirik godsak

I somras, på Valöträffen, fick vi smaka på en liten godsak med jordnötter. Smakade grymt gott och bad om recept. Det visade sig att Jordnötskraft, som kakan heter, finns i en bok vi själva har i hyllan, men på nått sätt missat att testa. Tack Ida för inspirationen! 😀 

Boken heter “På En Låga” av Karin Sundqvist och det finns en hel del gott i den boken. Rekommenderas.

Antal: 5-20 st

  • 1/2 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 200g jordnötssmör (jag gjorde egen, men funkar såklart med köpt variant oxå)
  • 2 dl K specialflingor (jag använde corn flakes, funkade fint)
  • 1/2 dl riven kokos
  • 1 1/2 dl jordnötter
  • 1/2 dl linfrö eller hampafrö
  • choklad till dekoration

Klä en form med bakplåtspapper, ca 15×25 cm. Kör jordnötter i en matberedare till den är så smörig som du önskar.

Blanda socker och sirap i en kastrull på svag värme. Rör tills sockret smält, häll i jordnötssmöret och blanda ihop till en jämn smet.

Under tiden som sockret smälter, mät upp de torra ingredienserna och häll i smeten. Rör om.

Häll ut i formen och tryck ut den i kanterna. Lägg chokladpluppar eller hackad choklad uppe på den fasta smeten. Jag ställde hela formen i ugnen (60-80°c i ca 5 min) tills chokladen är smält. Pensla ut chokladen någorlunda jämnt över kakan. Låt svalna.

Skär kakan i bitar innan chokladen stelnat helt. Storleken på bitarna bestämmer du själv. Antalet bitar styrs av det 😉

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera