Att en så enkel pryl som en handvevad äppelskalare, äppelskivare och äppelurkärnare kan vara så skojig att använda 🙂
Våra egna små träd ger inte mycket frukt (än) men det finns gott om äpplen att handla. Dessutom är det väldigt många som inte tar hand om sina äpplen. Kolla på lokala facebookgrupper, blocket eller sväng inom äppelträdsägarna när du cyklar förbi. Vi kör en del av äppelskivorna i torken så håller de länge och får säkert följa med ut på kajaktur eller andra utflykter.

Torkade äppelskivor blir supergoda. Vi brukar torka så mycket vi orkar och har med på uflykter hemomkring, på cykel, med stugbilen, kajaken osv.

Vi torkar för det mesta i vår tork från Stöckli men även i ugn på max 50°C fungerar finfint. Har man ett torrt varmt utrymme över till exempel element, kamin, över kylen/frysen osv fungerar det perfekt att hänga upp skivorna för tork på ett snöre.

Vi använder för det mesta äppelskalaren Hulda som skalar, kärnar ur och skär i skivor. Oftast delar vi skivorna en gång så vi får halvskivor.

Förvarar gör vi i glasburkar eller i papperspåsar.

 

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera