Hur länge ska man jobba?

/// av

Vågor slår mot stenarna
Vågor slår mot stenarna

Vi har ju en liten pengamaskin, alltså lite investerade slantar som genererar en liten passiv inkomst, vi har även ganska låga kostnader. Senaste åren har vi jobbat ungefär varsin halvtid och det finns ändå visst utrymme för att fylla på sparbössan/pengamaskinen.

Egentligen kanske det hade varit smartare att jobba varsin heltid eller lite drygt det. Och dessutom toksnåla och tokspara, då hade vi kanske kunnat ha mycket mer fri tid om ett par år. Fast samtidigt är det väldigt skönt att ha fri tid just nu. Det är ju inte så att vi (eller någon annan) blir yngre och yngre. Därför känns det dumt att skjuta på den fria tiden.

Många verkar inte fundera så mycket på detta, utan man gnetar bara på och räknar ner till pensionen. Möjligtvis ojar man sig lite för hur pensionen ska bli ekonomiskt och sparar kanske lite pliktskyldigt i nån dyr fond…

Egentligen har jag inget emot att jobba, utan det är ju just det här att kunna välja om/när/var/hur man vill jobba. Ibland känner man inte för det utan vill bara sitta på en sten och spana ut över horisonten.

Funderar även lite på om vi skulle ta och vara hellediga ett par år och ta lite av sparhögen. Men man vet inte hur trögt det blir att komma igång sen igen, eller så går det jättelätt och man kanske är supermotiverad.

Fast just nu känns det rätt okej att jobba lite mindre och kanske inte fylla på i pengahögen så mycket men heller inte minska den. Nåja, vi får se vartåt det lutar framöver.

Kommentera