Meny
Gekås i Ullared - bra exempel på aktiva utgifter ;)
Gekås i Ullared – bra exempel på aktiva utgifter 😉

Ibland skrivs och pratas det om aktiva respektive passiva utgifter. Inte lika ofta som om passiva & aktiva inkomster kanske, men ändå. Tanken med att dela upp utgifterna i passiva och aktiva är inte så dum, det kan hjälpa många att fundera en extra runda kring var slantarna tar vägen.

Passiva utgifter

Med passiva utgifter menas oftast sådana som är fasta och kanske ofta svåra(re) att göra någotning åt; kan vara räntor på huslån, hyra, elräkning, fasta telefonkostnader osv.

Aktiva utgifter

Här räknas allt annat in, så som normal eller onormal shopping, tokshopping med mera. De där extra onödiga kläderna, godiset, extra maten ute osv. Många verkar ha shopping som nöje och livsstil och då hamnar alla de köpen under aktiva utgifter. De flesta aktiva utgifter är även onödiga utgifter. Kan vara värt att tänka på 🙂

Det mesta är beroende av val

Men samtidigt tycker nog jag att i princip alla utgifter är aktiva i någon form. Även fast man kan säga att hyran, elräkningen med mera är passiva och återkommande så har man gjort ett val när man valde boende och man väljer ju hur mycket el man vill slösa med.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera