Tunnbröd/Hönökakor

/// av

ca 12st

• 50 g jäst
• 50 g smör
• 1 liter mjölk
• 3 3/4 dl sirap
• 1 tsk salt
• 8-10 dl rågsikt
• 18-20 dl vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37°c.
Smula jästen i en stor bunke och häll på mjölkblandningen tillsammans med salt och sirap.
När jästen har löst upp är det dax för mjölet. Spara lite till utbaket. Låt jäsa i 40 min.
Ta upp på mjölat bord och dela degen i 12 bitar. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 300°c och ställ in två plåtar för förvärmning. Dessa ska du sedan växla mellan.
Smörj en av de varma plåtarna med smör och kavla ut bullen direkt på plåten med en kruskavel.
Nagga med en gaffel innan den sätts in i ugnen i ca 2-3 min. Håll koll.
Medan en är inne kan man jobba på nästa.
Låt svalna mellan handdukar.

Så gott, så gott, så gott!Funkar alldeles utmärkt att äta utan pålägg, med endast smör. Går även bra utan smör 😉

Kommentera