Meny

Kajakträffar och kajakmässor 2010

Tältläger på Rävholmen
Tältläger på Rävholmen

Kajakträffar är det lite snålt med så här års och speciellt i år kan man förstå varför, är nog nästan bara kring skåne som det fortfarande är öppet vatten 😉

Men det händer ändå lite grann inom kort som i alla fall är lite kajak- och paddelrelaterat:

Båtmässan i Göteborg går av stapeln 6-14 februari. Det brukar vara lite snålt med kajaker där, men några kajakutställare brukar det finnas. Och det brukar gå att hitta en del prylar hos båtnördarna som även funkar i kajak även om mycket är lite väl stort.

Ganska exakt en månad senare är det dags för båtmässa i Stockholm, Allt för sjön,  6-14 mars i Älsvjö. I år går Allt för sjön ihop med Vildmarksmässan som är den 11-14 mars. Nog ett smart drag att låta de överlappa/gå ihop så slipper de kajakutställare som vill vara med på båda packa upp och ner och upp igen. För besökarna kommer det nog ge ett större utbud på Vildmarksmässan och troligtvis ett större kajakutbud även för båtfolket. Ser ut att vara skapligt utbud på kajakfronten, men kanske i snålaste laget på friluftsprylfronten.

I början av april är det Fotomässa i Göteborg, inte för att det är direkt kajak eller friluftsrelaterat men många av oss tar ju en och annan bild när i är ute och gillar att kika på lite schyssta bilder.

23-25 april är det dags för Fair Enough i Bodafors. Brukar vara en trevlig och välbesökt mässa med betydligt högre mysfaktor än i de gigantiska mässhallarna i storstäderna 😉 Get Out står för arrangemanget. Liksom tidigare år blir det massa prylar, kanonbra föredrag och så outdoorparty på lördagskvällen. Inom kajak kommer till exempel Björn Thomasson för att hålla föredrag och rolla sig trött 😉

23-25 april är det även dags för en ny företeelse i Helsingborg; Helsingborgsträffen. Nu bjuder kanske inte Helsingborg, Öresund och skåne på så värst roliga paddelvatten, men en tur runt relativt närliggande Kullaberg och Hallands väderö står sig bra i konkurrens även jämfört med de finaste paddelvatten i våra skärgårdar. Synd att det krockar med Fair Enough bara.

Den 1-2 maj arrangerar Västerås Kanotförening och Naturkompaniet mässan Friluftsliv och Kajak för tredje året i rad.

8-9 maj är det dags för Kajakdagarna i Stockholm. Magnus Fischer / Kajakspecialisten anordnar Kajakdagarna för sjunde året i rad. Brukar vara ett välbesökt arrangemang med många utställare och möjligheter till provpaddling. Vid Sjöhistoriska i Stockholm.

15 maj är det kajakorientering i krokarna av Fjällbacka/Grebbestad. Låter som ett lite kuligt arrangemang.

Kristiflygarhelgen är det dags för Nytäppetträffen i Blekinge som arrangeras av Kajaksyd Det brukar vara en trevlig träff som lockar skapligt med folk till fina blekinge. Mest folk från södra sverige, men ibland vågar sig några ostkust- och västkustmänniskor oxå dit även om de verkar lite ovana vid träffar 😉

I juni ser det tomt ut…

Men första helgen i juli, 2-4, är det nog dags för Valöträffen, tokmysig träff på ett riktigt fint ställe.

10 juli är det Vikingapaddlingen kring Sigtuna.

25-30 juli är det ASKR – Arctic Sea Kayak Race i norge. Långt upp ovanför Lofoten. Jag har aldrig varit där men det verkar vara ett trevligt arrangemang i riktigt fina paddelvatten.

I övrigt ganska tomt i juli, men det är väl då man ska vara ute på finfina turer utan att trängas 😉

Har man svårt för att hitta och svårt för att läsa karta och kompass kanske lite tävlingar kan passa? Så länge man inte ska vara först i mål finns det som regel nån att följa och/eller så följer man en mer eller mindre snitslad bana. Listar bara några tävlingar här som verkar lite småtrevliga för att vara just tävlingar, i övrigt finns det massor av tävlingar att hitta hos t.ex. Kanotförbundet.

7-8 august är det dags för Orust runt med kajak. Arrangeras för andra året i rad. En tävling utan så mycket måsten och arrangemang och så lite rejäl längd på paddelsträckan. Cirka tio mil på två dagar, gemensamt start i Ljungskile och gemensam övernattning på fina Vallerö. Cirka 70 startande 2009 och runt 100 anmälda nu i januari med över ett halvår kvar till start.

14 augusti är det Dalslands Kanotmaraton som väl måste vara Sveriges största kanottävling? 55km på sjöar och Dalslands kanal i området kring Bengtfors. Lockar massa folk både på och kring vattnet och verkar vara en riktig folkfest.

20-22 augusti är det dags för Hangöträffen/Hangösymposiet i Finland som arrangeras av finska NIL. Här är det finsk ordning och reda med workshops, kurser och fulla program.

27-29 är det Stockenträffen som vanligt. 2-300 paddlare trängs på Stocken Camping, paddlar i fvackra omgivningar och vartannat år i finfina vågor. En del går lite kurser, några slappar och tjötar på campingen i ett par dar. Några spanar efter valar, några ser valar. Nigel Foster och Freya Hoffmeister dyker upp ibland. Brukar vara himla trevligt, kul att träffa lite likasinnade och alltid kul att träffa nya och/eller gamla bekanta.

Johan leker i vågorna under Stockenträffen
Johan leker i vågorna under Stockenträffen

Första helgen i september är det Rävholmsträffen i Göteborgs södra skärgård. Brukar vara finfint. Inga arangemang, utan kom bara dit och ha det så gött man orkar och förtjänar.

Det var lite kort om träffar och mässor som jag vet om, försöker fylla på lite både här och under kalender när/om det dyker upp något nytt.

Tyvärr dåligt med träffar på ostkusten vilket är lite märkligt, men jag har hört att det funderas på en träff nånstans kring Uppsala? och att Linköpings Kanotklubb hade en testträff (liknande Rävholmsträffen) nånstans i St Anna/Gryt förra året. Kul om det blir lite mer där oxå. Eller är det så att ostkustpaddlarna är lite mer asociala? 😉

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

11 tankar på “Kajakträffar och kajakmässor 2010”

 1. Kylan, vinter och is gör kanske oss mer asociala här uppe på ostkusten 😉

  Vikingapaddlingen gör ett strävande andra försök 10 juli år. I år blir det även ett tävlingsmoment Uppsala – Sigtuna som Kanotsällskapet Ägir står för.

  Friluftsfrämjandet kommer att arrangera en träff för främjandets kajakledare från hela landet i Uppsalatrakten. Går det bra kanske vi kan arrangera en mer allmän kajakträff 2011?

  Annars så är det aldrig fel att åka till västkusten 😉

  /LK

 2. Den 1-2 maj arrangerar Västerås Kanotförening och Naturkompaniet mässan Friluftsliv och Kajak för tredje året i rad.

  Många utställare med totalt ett hundratal kajaker att prova samt en massa friluftsutrustning.

  Förra året bevisade vi att det går att åka vattenskidor efter en K4. Det blir nog något spektakulärt evenemang även i år.

  //Peter

 3. Den 16:e Juli kommer det att bli kajakorientering i skärgården runt kållandsö o södra vänern. Vi kommer även ha grillning och tältning på kvällen där deltagagarna kan diskutera prylar, upplevelser och platser med sittbrunnen som gemensam nämnare 🙂

 4. HSKG ’11 dvs Hangö Sea Kayak Gathering blir det igen i år, den 19-21 augusti 2011. Kom med svenskar, ni har varit underrepresenterade i ett annars mycket internationellt och helskoj sällskap! Mer info dyker upp på http://www.nilfinland.fi/hskg (också på svenska) inom kort! Erik sätt gärna med i kalendern om du ids!

Kommentera