Skädda – för att hålla kursen och ha kul

I en tråd på utsidan kom ordet skädda upp med en alternativ (norsk? 😉 ) stavning. Klart att det stavas skädda och inte skedda. Sen verkar det som om många inte har en aning om hur man använder en skädda eller hur den fungerar.

En skädda på en kajak är ofta reglerbar och med den kan man säga att man håller kursen i förhållande till vinden.

Man svänger alltså inte med skäddan, det gör man med paddel, kropp och tyngdförskjutningar. Ju mer nerfälld skäddan är desto svårare är det att svänga kajaken. Tabellen nedan har jag lånat från Orust Kajak. Den beskriver kort hur en reglerbar skädda fungerar. www.orust-kajak.se/produkter/skeg.html

Hur fungerar en skädda?

Det finns även flera bra böcker om kajakpaddling; Sea Kayak av Gordon Brown, Kajakhandboke av Staffan Pettersson och Kajak-allt du behöver veta om havspaddling av Håkan Jernehov och Stefan Jönsson.

I utsidantråden skriver även Erik Arnström en bra förklaring:

En skädda fungerar som en fena och korrigerar lateralplanet och gör kajaken mindre lovgirig (vindsurfingbrädor har inte heller något roder). Orsaken till att det kallas skädda är att den är platt och en fena spolformad. Med en justerbar skädda kan lateralplanet förskjutas framåt eller bakåt, dvs kajak kan fås både lov och fallgirig. Största fördelen med skäddan kontra roder är att kajaken kan balanseras upp i olika vindriktningar och inga kursjusteringar behöver göras med paddeln eller förflyttning av tyngdpunkt. Ändras inte vindar, strömmar eller fart genom vattnet håller kajaken kursen.

Två andra saker som ofta förvånar mig när det gäller bruket av just skäddakajaker är:

  • Man ser, hör och träffar många som har skaffat sig skäddakajak och berättar om dess fördelar, men som alltid kör med skäddan helt nere… Man sätter sig i kajaken, fäller ner skäddan helt och paddlar, när man sen ska iland fäller man upp den. Reglerar i stort sett aldrig skäddan under färd!!! Vad är då vitsen med att köpa en lättmanövrerad skäddakajak?
  • En annan liknande grej är de som köper en lättmanövrerad kajak och sen ändå bara paddlar rakt fram?! Det är ju kuligt att manövrera, lära sig styrtag, svänga med mera. Ska man bara paddla rakt fram är det väl bättre att köpa en rakt-fram-kajak med roder?!

Solent Sea Kayaking har en bra och illustrativ artikel om skäddan här: solentseakayaking.co.uk/2010/08/technique-using-a-skeg. I artikeln har han även med ett bra citat ur boken Sea Kayak av Gordon Brown.

Like most boys when they start to drive, the skeg control is often used as an on-off switch in the same way as the accelerator pedal

Läs också Justine Curgervens text om skeg adjustment hos Canoe & Kayak Magazine.

Hos Necky finns en artikel The Great Rudder vs Skeg Debate

En skäddaartikel till hos Solent Sea Kayaking

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera