Nu är det i dagarna tio år sedan som vi gick ner från heltidsjobb till halvtidsjobb. Känns lätt som ett av våra vettigaste och smartaste beslut (hittills). Att vi fann varandra, skaffade kajaker, startade kajak.nu och flyttade ut i skogen ligger oxå bra till på topp fem såklart 🙂

Innan dess var Pia anställd på en reprofirma på heltid och jag hade två halvtider; en på Get Out och en på tidningen FOTO. Halvtid var det ja. De första åren var jag (Erik) fortsatt anställd på Get Out på halvtid medan Pia slet på i vår egna lilla firma Pagaj HB. Sen cirka 2013 kör vi enbart i egen regi.

Varför är det så bra då?
Vi gillar att göra saker tillsammans och gillar att kunna välja vad vi vill göra för stunden. Inte för att vi inte gillar att jobba men det är kanske inte det vi vill göra allra mest och kanske framförallt inte alltid samma varje dag (som många vanliga jobb ändå är trots en del försök att få det till att det är sååå varierande). När jag hade anställning på halvtid jobbade jag måndag och torsdag på slutet, det var perfekt, då hade vi långhelg fre-sön och sen endagsarbetsvecka måndag, sen korthelg tisdag och onsdag och så endagsarbetsvecka torsdag 😉 Det är supergött att kunna välja de flesta mornar vad man vill göra. Kanske perfekt väder för lite paddling, en extra lång promenad, lite skidåkning, en mountainbikerunda, cykla upp och bada, ta långfrukost på en brygga vid sjön, lunch ute, middag ute, fixa lite i trädgården, bara toksurfa en dag osv.

Slantarna då?
Vi fick/får relativt ofta frågan om hur vi får ekonomin att gå ihop. Ekonomi är egentligen väldigt enkelt, som lågstadiematematik ungefär 😉 Ju mindre som behövs för att leva ju mindre behöver man samla in. Vi började med att kolla upp vad vi la slantar på och sedan funderade vi på vad vi ville lägga slantarna på. Egentligen ingen stor grej, fast de flesta kämpar ju hårt hela tiden med att skaffa sig högre kostnader. Ibland känns som om det här med privatekonomi har blivit en tävling i ineffektivitet. Att göra av med mer pengar är ju liksom ingen större prestation. Väldigt få hade ifrågasatt om vi gått från att shoppa upp två heltidslöner till det dubbla…

Vi tror nog att många skulle må bra av att jobba mindre och ha färre måsten överlag. Ska man dessutom vara lite krass så är väl egentligen ganska många jobb meningslösa och handlar bara om att få fler att tokshoppa mer och förstöra jordklotet ännu snabbare.

Har läst att den psykiska ohälsan bara ökar och ökar. Mycket av ohälsan är säkert arbetsrelaterad. Skulle inte tro att det skulle skada om fler tog det lite lugnare och hade lite mindre/färre krav.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera