Misterhults skärgård

Snirkligt utanför Kålsö
Snirkligt utanför Kålsö

På ostkusten, mellan Västervik och Oskarshamn ligger Misterhults Skärgård. Eller för att vara ännu mer precis så ligger det söder om Händelöp och norr om Figeholm.
En finskuren skärgård med mycket djur- och fågelliv, bla en hel del havsörn och fiskgjuse. Här finns dessutom ett sälskyddsområde strax öster om Örö.

Det är en lummig och ganska grund skärgård. Många båtägare håller sig i farleden, endast de vana lägger till utanför de kända områdena, vilket gör hela skärgården till ett mecka för kajakpaddlare. Med öar i alla storlekar, antingen skogsbevuxna för skugga eller helt kala längst ut mot horisonten, finns alla möjligheter för att hitta ”sin” favorit. Däremot är det väldigt ont om sandstränder. Gött, skönt att slippa få sand i allt 😉

I Misterhult finns även flera pittoreska och väl bevarade gamla skärgårdssamhällen; Örö, Flatholmen, Strupö, V Eknö, Ö Eknö, Marsö, Älö m.fl.

Till Misterhult kan man åka mitt i värsta semestertider och ändå inte behöva trängas. På senare tid har skärgården uppmärksammats i en del tidningar och i boken Paddla kajak i S:t Anna & Misterhult. Det syns att det har kommit fler paddlare hit. Men det är gott om öar och man behöver inte trängas. Det finns massvis med öar med riktigt bra tältplatser. De mest använda är nog lilla Bergö och mini Brändö som ligger mitt i Skärgården. Längre söderut finns Boskär och Konungsholmen och norröver är Gavleholmen och Klåvskär, superfina med horisontvy.

Med lätthet kan man lägga till fler skärgårdar till sin resa. Tjust är precis norr om Misterhult och efter det kommer Gryt, St Anna mfl. Hela ostkusten är vacker och paddlingen går att göra i hyfsat skyddad skärgård.

Se inlägg om Misterhults skärgård på Paddelkartan.se

Massvis av hjortar på Hunö
Massvis av hjortar på Hunö
Förmiddag på Ekö, tarpen har åkt ner igen. Gräsplätttältning är ovanligt i Misterhult
Gräsplätttältning är ovanligt i Misterhult, denna finns på Ekö
Erik vid lilla Saltholmen, efter dubbelglassfika i Blankaholm
Lilla Saltholmen utanför Blankaholm
Ladusvala på Örö
Ladusvala på Örö
Fiskgjusebo i gyttret utanför Strupö
Fiskgjusebo i gyttret utanför Strupö

Lite fina platser i Misterhult hittas här: Misterhultspärlor
Läs gärna om våra paddlingar i Misterhult. Se inlägg om Misterhults skärgård på Paddelkartan.se

4 kommentarer Lägg till

 1. Anders skriver:

  Hej

  tack för en bra artikel, Har ni några tips på var man hyr kajak i Misterhult?

  1. Erik Sjöstedt skriver:

   Påskallavik kajak (som verkar byta namn till Klintemåla kajak) hyr ut kajak i just Klintemåla. http://www.paskallavikkajak.se

 2. Ariane skriver:

  Hej! Börjar planera för en paddelhelg i Misterhults skärgård om två veckor och hittade allla era fantastiska tips när jag googlade! Tack!

  1. Erik Sjöstedt skriver:

   Tack för besöket! Hoppas ni får en superfin tur! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *