Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kajakfärd Norden 1997-2004

Kajakfärd Norden Nyhetsbrev
Kajakfärd Norden Nyhetsbrev

Björkvik i december 2004
Kontaktnätet för Kajakfärdspaddlare eller Kajakfärd Norden som jag senare kom att döpa det till.

Detta är sista sparken från en döende häst. En hälsning från spindeln i nätet, Karin Mentzing. Jag har nu i över två års tid tagit sats för att göra världshistoriens sista nummer av tidningen Kajakfärd.

Fyra medlemmar skickade material efter förra numrets utgivning (n:o 18 augusti 2002)…blir inte något tjockt nummer precis. Själv har jag inte längre något aktuellt att tillföra debatten. Och jag har helt enkelt inte lyckats uppbringa krafter att ragga runt efter mer material eller ta tag i själva tidningens tillblivelse.

Jag kapitulerar.

Jag lägger ner projektet utan vidare åthävor. Gissar att de flesta av medlemmarna också för länge sedan gett upp hoppet om att det skulle dyka upp något mer nummer av Kajakfärd.

Så nu var den stora frågan vad jag ska göra med det som återstår av medlemskassan. Jag bestämde mig för att satsa dem på att få alla gamla nummer av tidningen Pdf-ilerade och därmed rädda en bit kajakhistoria åt den internetsurfande eftervärlden.

På sisådär tre sekunders övertalning åtog sig Erik & Pia att utföra detta megaprojekt.

Kort bakgrund: Kontaktnätet föddes 1997 och vi var som mest cirka 350 medlemmar, varav de flesta svenska kajakister, men även ett digert gäng från både Norge, Danmark och Finland. Med synnerligen ojämna mellanrum sammanställde jag artikelmaterial inskickat av medlemmar, satte ihop det till en enkel tidning och skickade ut densamme till alla medlemmar.

I början av 2002 slog vi oss ihop med Brunnsvikens KK’s tidning, i förhoppning att produkten framöver skulle bli större, vackrare, bredare och med mer stabil utgivning.

Efter sammanslagningen lämnade de flesta svenskar och i stort sett samtliga norrmän, danskar och finländare Kontaktnätet. Dessutom stöp sammanslagningen och kvar satt vi ett åttiotal medlemmar och en tämligen uppgiven spindel i nätet.

Men för dig som vill bli nostalgisk och för dig som missade hela tåget finns nu alltså räddning i form av 17 stycken pdf-filer att tanka hem när vintermörkret sänker sig och paddelvattnet blir hårt och ofarbart.

Jag vill också passa på att tacka alla medlemmar genom åren för kul, härlig, lärorik samvaro, digitalt, verbalt, postalt och ibland även realt. För alla fina färdberättelser, artiklar och annat som gjort tidningen möjlig och som inspirerat mig och många andra kajakister till ett och annat hyss i det våta.

Och särskilt tack till Erik och Pia som sista åren tog hand om medlemsregister, adressregister, medlemsförteckning och nu även detta monstruösa pdf-ilerande.

Hälsar Karin

Nyhetsbreven för nedladdning

Pdf-filerna är ganska stora eftersom vi skannat in materialet och för att vi vill att det ska vara möjligt att skriva ut dem och ändå ha någorlunda god läsbarhet.

KajakutsjukvårdKompendium skrivet av paddlande läkare med syftet att hjälpa folk klara av de inledande åtgärderna i en akut sjukdomssituation under turen. Ambitionen har varit att ta upp sådant, som är specifikt och vanligt vid friluftsliv och särskilt kajaking. Således allt från fjärsingar till drunkning…” Mattias Linde (grundare av Tjörns KajakKlubb) skrev detta kompendium 1998.
Tycker du ”Kajakutsjukvård” är bra? Skicka ett frivilligt bidrag på 100:- till: Mattias Linde, Tjörns Kajakklubb, Postvägen 16, 47132 Skärhamn

Kajakfärd Norden får ses som ett stycke svensk Kajakhistoria. Karin Mentzing gjorde mycket för att dra igång och utöka paddlingen i Sverige.

Förutom att ligga bakom Kajakfärd har även Karin skrivit boken Långfärdskajak.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera