Tvättnötter – ren tvätt vill man ju ha!

Tvättnötter

Blev lite snack om tvättnötter igår, och det blir lätt det, när vi nämner att vi tvättar nästan enbart med tvättnötter sen 2 år tillbaka. Det fungerar kanonbra tycker vi.
Har även provat att göra schampoo av dem men det har bara jag med min korthåriga frissa provat, Pia vågar inte ännu 😉

Tvättnötterna är alltså inte vilka jord eller hasselnötter som helst utan Sapindus Mukorossi som är en indisk såpnöt som fungerar som tvättmedel. Förutom att det känns väldigt miljövänligt är det dessutom väldigt drygt och man slipper släpa tvättmedel från affären. Man använder 6-8 nötter i en påse eller strumpa och lägger bland tvätten i tvättmaskinen. Funkar för alla temperaturer. Nötterna återanvänds till de börjar bli matta eller gå sönder då fyller man på med nya. De gamla lägga på komposten.

Vi har köpt våra från Tvåleriet i Småland, men det finns flera som säljer.

Förutom till att tvätta med och tvätta håret fungerar de tydligen alldeles utmärkt till diskmedel och andra rengöringsmedel! Lantluft har testat. Off-grid använder också tvättnötter från Tvåleriet.

Vi tycker som sagt att de funkar kanon och har hört många andra sim tycker samma. Sen finns det såklart en del som inte tycker det, men så brukar det ju vara. En före detta kollega till mig tyckte inte de tog bort parfymdoft ur hennes blusar, så om man kletar och sprayar in sig med mycket sånt är det kanske ingen höjdare. En annan kompis tyckte att hennes kläder bleknade i färgen, men det tycker vi inte heller vi har märkt och då finns det ju ändå ett och annat färgglatt plagg i detta huset 😉

Prova om ni vill och vågar.

Köp tvättnötter hos Coolstuff

Tvättnötter i mängder
Tvättnötter i mängder

 

6 kommentarer Lägg till

 1. Peter skriver:

  Tack för tips, Tvåleriet verkar ha toppengrejer och länkar som leder till ännu mer kul.

 2. Monica skriver:

  Jag har kört med tvättnötter i över ett år och tycker att det i största allmänhet funkar bra. Dock blir riktigt skitiga jeans inte rena. Och vittvätt av syntetmaterial blir lite ”sjaskig” så där blir det vanligt tvättmedel nu för tiden.

 3. Magnus skriver:

  Verkar klart vettigt. Men hur funkar det när tvättmaskinen ska skölja tvättmedlet ur plaggen? Då ligger ju nötterna kvar i strumpan bland plaggen och sköljvattnet borde väl bli som nytt tvättvatten?

 4. Erik Sjöstedt skriver:

  Funkar kanon.
  Och sköljvattnet är ju som regel kallt. Kan tro att det är det som är förklaringen, nötter avsöndrar nog inte så möe ”tvättmedel” kalla.

 5. Sandra skriver:

  Kul att ännu fler som tar upp fördelarna med tvättnötter. För dom som använder sköljmedel så har jag ett tips och det är att byta ut det till ättika. Låterr säkerligen konstigt för dom som aldrig hört talas om det, men kläderna blir fräscha av det samt mycket mer. Bör tilläggas att kläderna absolut inte luktar ättika efteråt.

 6. Helena Mattsson skriver:

  Det här med tvättnötter tycker jag är väldigt viktigt att sprida eftersom det är så ekologiskt som det kan bli INGET utsläpp. Jag skrev ett till inlägg här om dagen för er som vill göra flytande tvätt/disk medel av era nötter. Det är mycket drygare och det går ju som sagt att använda som hårschampo.
  http://off-grid.se./flytande-tvttmedel-av-tvttntter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *